The Shining

The Shining: 
Jack Torrance är en nykter alkoholist och en misslyckad författare som tar jobbet som en vaktmästare på det isolerade hotellet Overlook under vintersäsongen. Med sig på resan har han sin fru Wendy och deras son Danny och planen är att han ska få ro att skriva på sin nya bok. Men vad han inte vet är att hotellet har en ond och mörk hemlighet, och att något hemskt väntar på dem i rum 237.
 
 
BETYG och RECENSION:
The Shining må vara klassad som en skräck- och kultklassiker i Stanley Kubricks anda men jag kan inte förstå varför och inte heller se charmen med filmen. Den är nämligen varken otäck eller skärmande utan snarare bara oerhört tråkig och händelselös. 
 

Jack (Jack Nicholson) och hans familj ska bo på och sköta ett hotell under dess stängda vintertid.
 
Stanley Kubrick har en viss status i Hollywood men jag har aldrig tilltalats av hans filmer. Detta eftersom de alla är segdragna och lågmälda och detsamma gäller självklart The Shining som helt och hållet tappar sin klang tack vare ett tråkiga upplägg. Filmen sägs skilja sig en hel del ifrån boken med samma namn skriven av Stephen King och kanske blir det också dennes fall. Därtill överspelar Jack Nicholson och han låter dessutom galenskapen sätta in både för hastigt och för stort, och om vi ska vara ärliga så finns det en anledning till varför Stephen King valde att göra en egen filmatisering av sin bok 17 år senare, fast då i form av en miniserie på tre delar.
 

Men något gömmer sig innanför väggarna...
 
Första gången jag såg The Shining var jag inte många år fyllda, men redan då misslyckades den med sitt uppdrag och när en skräckfilm inte ens kan skrämma ett barn så har den inte mycket att komma med. Nu är jag visserligen vuxen men mitt tycke har inte förändrats och än idag finner jag filmen som en långtråkig smörja som inte ens kan skrämma en fluga. Klassiker eller ej, filmen är helt enkelt inte värd ens tid.
 

... och snart har Jack blivit spritt språngande galen.
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: The Shining.
Baserad på boken: The Shining, av Stephen King.
Tagline(s): "The Horror is driving him crazy", "He came as the caretaker, but this hotel had its own guardians - who'd been there a long time" m.m.
Genre: Drama, Skräck.
Skådespelare: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd, Scatman Crothers, Barry Nelson, Philip Stone, Joe Turkel, Anne Jackson, Tony Burton m.fl.
Regissör: Stanley Kubrick.
Speltid: 119 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Premiärår: 1980.
Sv. Biopremiär: 26 September 1980.
Distributör: Warner Bros.
DVD och Blu-ray release: 19 September 2001 (DVD), 21 December 2007 (Blu-ray) 9 Juli 2018 (BD Steelbook) och 28 Oktober 2019 (4K UHD).
Köp filmen på DVD hos: Cdon eller Discshop.
Extramaterial (DVD): Vivian Kubrick's Behind the Scenes Documentary: The Making of The Shining • Trailer.
Köp filmen på Blu-ray hos: Cdon eller Discshop.
Köp filmen på 4K Ultra HD hos: Cdon eller Discshop.
Extramaterial (Blu-ray och 4K Ultra HD): Kommentarspår med Garret Brown och John Baxter • Making of The Shining med kommentarspår • Featurette: View from the Overlook: Crafting The Shining • Featurette: The visions of Stanley Kubrick • Featurette: Wendy Carlos (kompositör) • Trailer..
 
FILMSERIEN BESTÅR AV:
  1. The Shining (1980).
  2. Doctor Sleep (2019).
 

 
 

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: