Split (2016)

Split (Skräck, Thriller): 
I Kevins kropp finns 23 olika personligheter som alla, mer eller mindre, är involverade i en kidnappning av tre tonårsflickor. Dessa tjejer måste nu hitta en person i Kevin som är villig att hjälpa dom fly innan den tjugofjärde personligheten växer fram och tar över.
 
 
BETYG och RECENSION:
Split är ännu en film som är skriven och regisserad av M. Night Shyamalan och efter ett par bottennapp är han nu tillbaka på toppen av sin karriär. Filmen bjuder på ett obehag och ett mysterium som får det att snurra runt i huvudet på mig samtidigt som jag desperat letar efter små ledtrådar, dock utan att finna några.
 

Kevins psykolog har god kontakt med vissa av hans personligheter.
 
James McAvoy visar upp en bred talang då han tar sig an 9 av de 23, eller snarare 24 personligheter som är fast i en och samma kropp och den ena är obehagligare än den andra. Det är dessutom lätt att känna för de två huvudkaraktärer då jag klyvs mellan att heja på den kidnappade Casey (Anya Taylor-Joy) och tycka lite synd om Kevin (James McAvoy) som tryck ned av alla hans andra jag, dock är de resterande karaktärerna väldigt tvådimensionella och därför bryr jag mig inte heller om dom. Därtill så spelar miljön en viktig roll då den hjälper till att locka fram den rätta känslan och spänningen håller dessutom i sin från början till slut även om filmen har sina små svackor här och där. Men för att kunna uppskatta Split till fullo så måste man ha i åtanke att detta är just en M. Night Shyamalan film, vilket betyder att den mer eller mindre spårar ur vid något tillfälle, men den blir ändå ack så bra.
 

Kevins många jag är den ena värre än den andra.
 
Tillsammans med Sjätte Sinnet (1)* och Unbreakable (3)* så är Split är en av de starkare filmerna från M. Night Shyamalan vilket också gör att den hamnar på andra plats av hans topp tre*. Filmens slut banar dessutom väg för en uppföljare som vi kommer kunna se under 2019 och den binds då också samman med Unbreakable, så den som väntar på något gott...
 

Casey kämpar för att överleva och bli fri.
 
© 2016 Universal Studios.
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Split.
Tagline: "Kevin has 23 distinct personalities. The 24th is about to be unleashed".
Genre: Skräck, Thriller.
Skådespelare: James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Haley Lu Richardson, Jessica Sula, Betty Buckley m.fl.
Regissör: M. Night Shyamalan.
Speltid: 117 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Premiärår: 2016.
Sv. Biopremiär: 20 Januari 2017.
Distributör: Universal.
DVD och Blu-ray release: 26 Juni 2017.
Köp filmen på DVD hos: Cdon eller Discshop.
Extramaterial (DVD): Alternate Ending • Deleted Scenes • The Making of Split • The Many Faces of James McAvoy • The Filmmaker’s Eye: M. Night Shyamalan.
Köp filmen på Blu-ray hos: Cdon eller Discshop.
Extramaterial (Blu-ray): Alternate Ending • Deleted Scenes • The Making of Split • The Many Faces of James McAvoy • The Filmmaker’s Eye: M. Night Shyamalan.
 
FILMSERIEN BESTÅR AV:
  1. Unbreakable (2000).
  2. Split (2016).
  3. Glass (2019).
 

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: