Logan (2017)

Logan (Action, Drama, Science Fiction):
I en nära framtid har Logan dragit sig undan för att fly sitt förflutna samtidigt som han vårdar en sjuk professor X. Hans läkande förmåga har börjat blekna och mutanternas överlevnad är dessutom hotad, men hoppet om överlevnad vaknar till liv när en ung mutant korsar deras väg
 
 
BETYG och RECENSION:
Logan är den tredje, fristående, och avslutande filmen som riktar in sig på vår titelkaraktär som är mer känd under namnet Wolverine och som vi lärt känna i X-Men filmerna. Nu kastas vi in i en nära framtid, 2029 närmare bestämt, där Logan (Hugh Jackman) är äldre och sliten och vid hans sida hittar vi även en gammal och sjuk Professor Charles Xavier (Patrick Stewart), men även en liten lovande mutant som sägs kunna vara nyckeln till mutanternas överlevnad. Som ett avslut på just Logans historia är filmen både bra, mörk och gripande samtidigt som den banar väg för en fortsättning på annat håll.
 

Logan är sliten och Charlies är gammal.
 
Logan går lite i Deadpools anda med mycket svordomar, blod och kroppsdelar som flyger, något som också gör den till en film för just vuxna och det uppskattar jag. Handlingen är rå och inte lik någon av de andra i X-Men filmerna och vi får även se en ny sida av Logan och Professor X som är lite smärtsam, vilket i sin tur får dom att blir mer levande och mänskliga. Därtill så tillför barnet Laura (Dafne Keen) en stor och viktig del av dramat vilket också gör att hon stjäl lite av uppmärksamheten. Denna unga tjej gör nämligen sin roll bättre än många av de vuxna som vi har fått se i tonårskaraktärer i andra filmen, och det är då inte illa pinkat av ett barn.
 

Den unga mutanten Laura är farligare än man kan tro.
 
För att vi ska nå den rätta stämningen kommer Logan i två versioner (endast tillgänglig på Blu-ray) varav den ena är svartvit och kallas för Logan Noir, och eftersom jag har sett filmen i färg på bio så valde jag nu att se den färglös versionen på hemma plan. Den svartvita tonen är passande i sammanhanget och gör att filmens mörka och dystra sida kommer till sin rätt, men där uteblir också de färgrika detaljerna som jag föredrar att se. Så även om Logan är väldigt passande och snygg i svartvit så rekommenderar jag den färglagda versionen där vi kan se blodets rätta färg.
 

Den svartvita bilden i Noir versionen är passande, men detaljerna uteblir.
 
Även om Logan är en av de bästa filmerna om just Logan / Wolverine och ett bra avslut på hans historia så är den tyvärr något långsam på sina ställen och speltiden är därför också lite för lång. Men överlag så är filmen väldigt bra, stark och gripande med sina sorgliga inslag som kommer få dig att gråta vid minst två tillfällen.
 

Pierce (Boyd Holbrook), the bad guy
 
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Logan.
Svensk titel: Logan - The Wolverine.
Baserad på serietidningen: Old Man Logan, av Mark Millar och Steven McNiven.
Tagline(s): "His time has come".
Genre: Action, Drama, Science Fiction.
Skådespelare: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Dafne Keen, Boyd Holbrook, Stephen Merchant, Elizabeth Rodriguez, Richard E. Grant m.fl.
Regissör: James Mangold.
Speltid: 137 min (Blu-ray).
Språk: Engelska, Spanska.
Undertext: Svenska.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Premiärår: 2017.
Sv. Biopremiär: 1 Mars 2017.
Distributör: 20th Century Fox.
DVD och Blu-ray release: 17 Juli 2017.
Köp filmen på DVD hos: Cdon eller Discshop.
Extramaterial (DVD): Deleted Scenes with Optional Audio Commentary by Director James Mangold • Audio Commentary by Director James Mangold.
Köp filmen på Blu-ray hos: Cdon eller Discshop.
Extramaterial (Blu-ray): Making Logan • Deleted Scenes with Optional Audio Commentary by Director James Mangold • Audio Commentary by Director James Mangold.
Köp filmen, Noir Edition, på Blu-ray hos: Cdon eller Discshop.
Extramaterial (Blu-ray - Noir Edition): Making Logan • Deleted Scenes with Optional Audio Commentary by Director James Mangold • Audio Commentary by Director James Mangold.
 
FILMSERIEN BESTÅR AV:
 1. X-Men (2000).
 2. X2 (2003).
 3. X-Men: The Last Stand (2006).
 4. X-Men Origins: Wolverine (2009).
 5. X-Men: First Class (2011).
 6. The Wolverine (2013).
 7. X-Men: Days of Future Past (2014).
 8. Deadpool (2016).
 9. X-Men: Apocalypse (2016).
 10. Logan (2017). 
 11. X-Men: The New Mutants (2018).
 12. Deadpool 2 (2018).
 13. X-Men: Dark Phoenix (2018).
 

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: