Arrival (2016)

Arrival (Drama, Mysterium, Science Fiction, Thriller):
När tolv utomjordiska objekt anländer till jorden anlitas språkexperten Louise Banks och fysikern Ian Donnelly av militären för att kommunicera med utomjordingarna och ta reda på deras avsikter.
 
 
BETYG och RECENSION:
Arrival är en annorlunda och underlig sciencefictionfilm från 2016 som grundar sin handling på mystik och frågan "varför är utomjordingarna här". Filmen är baserad på storyn "Story of Your Life" av Ted Chiang och den må vara enkel till sitt utseende men dess innehåll är ändå vackert, tänkvärt och avancerat samtidigt som jag som tittare upplever ett helt känslohav under den stillsamma resans gång. Arrival är nämligen en film som får dig att fundera och känna, och är du inte beredd på att använda hjärnbanken så bör du inte kasta dig in i dramat.
 

Louise Banks (Amy Adams) anlitas för att kommunicera med utomjordingarna.
 
Arrival rullar fram i ett lugnt tempo. Den är rent av seg fast på ett bra sätt, och trots att allt är relativt händelselös så är spänningen stor och innehållet intressant. Den kala miljön gör sig bra med den enkla och stela design på de utomjordiska rymdskeppen och utomjordingarna i sig är som en kombination av bläckfiskar och sjöstjärnor som skriver med rökmoln. Därtill så är specialeffekterna välgjorda och skådespelarna presterar bra i sina roller. Dock är det bara lite tråkigt att huvudrollsinnehavarna Amy Adams och Jeremy Renner alltid tar sig an samma typ av karaktärer samtidigt som de är rätt tråkiga och enformiga i sitt skådespelssätt.
 

Efter ett par framsteg döps den utomjordiska rasen till heptapods och utomjordingarna till Abbott och Costello.
 
När allt kommer omkring så är Arrival en väldigt bra och välgjord film som bevisar att "less is more", och som tittar kommer du antagligen blir förvirrad och uttråkade eller intresserad av händelserna samtidigt som du kämpar för att komma på varför utomjordingarna är här, något som jag listade ut långt innan slutet... mer eller mindre i alla fall. Dock är Arrival en film som fungerar bäst vid den första titten, vid den andra är nämligen spänningen försvunnen och allt blir då också rätt blekt och utdraget. Men när du ser filmen för första gången så kan den rent av få dig att häpna.
 

Bansk och hennes kollega Ian Donnelly (Jeremy Renner) vill gå sakta fram, något som Colonel Weber (Forest Whitaker) har svårt att acceptera. 
 
© 2016 Xenolinguistics, LLC

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Arrival.
Svensk titel: Arrival.
Alternativ titel: Story of Your Life.
Baserad på storyn: Story of Your Life, av Ted Chiang.
Tagline: "Why are they here?".
Genre: Drama, Mysterium, Science Fiction, Thriller.
Skådespelare: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker, Michael Stuhlbarg m.fl.
Regissör: Denis Villeneuve.
Speltid: 117 min (Blu-ray / Bio).
Språk: Engelska, Ryska, Mandarin.
Undertext: Svenska.
Åldersgräns: Rekommenderad från 11 år.
Premiärår: 2016.
Sv. Biopremiär: 2 December 2016.
Distributör: Sony Pictures.
DVD och Blu-rayrelease: 17 April 2017.
Köp filmen på DVD hos: Discshop eller Cdon.
Extramaterial (DVD): Xenolinguistics: Understanding Arrival • Acoustic Signatures: The Sound Design.
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop eller Cdon.
Extramaterial (Blu-ray): Xenolinguistics: Understanding Arrival • Enternal Recurrence: The Score • Acoustic Signatures: The Sound Design • Nonlinear Thinking: The Editing Process • Principles of Time, Memory & Language.
 

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: