The Revenant (2015)

 photo revenant_zps04cvukgd.jpg 
The Revenant (Biofrafi, Drama, Thriller, Western, Äventyr): 
Året är 1823 och nybyggaren Hugh Glass undersöker den outforskade vildmarken tillsammans med sina män när han råkar ut för en björnattack. Han får omfattade skador och lämnas förr eller senare till att dö i skogen då infödingarna är dom hack i häl. Nu måste han ta vara på sina överlevnadskunskaper för att hitta en väg hem samtidigt som han vill hämnas på John Fitzgerald, den man som förrådde och övergav honom.
 
 
BETYG och RECENSION: 
The Revenant, äventyrsfilmen från 2015 som antagligen är mest känd för sin omtalade björnscen och som äntligen gav Leonardo DiCaprio sin efterlängtade Oscars. En sympati Oscars om ni frågar mig och det är också filmen som alla säger är så himla bra, men här måste jag tyvärr gå emot strömmen. 
 
 photo reven1_zpszfw1hyjg.jpg
Leonardo DiCaprios grymtande skådespel gav äntligen honom en Oscars
 
I The Revenant tar vi oss tillbaka till en tid där vi möter män och indianer som dödar varandra i de kalla vinterskogarna och där allt handlar om hämnd. Filmen må vara både grym och blodig men även vacker att titta på då det kommer till naturen, men den är också fruktansvärt utdragen, seg och händelselös. Under långa stunder fokuserar kameralinsen enbart på naturen och himlen, något som visserligen är vacker för ögat men det tillför inte något till handlingen. Hade man bara skippat dessa onödiga scener så hade vi mycket väl kunnat halvera speltiden, ökat takten och då också gjort filmen lite mer händelserik och kanske rent av sevärd. 
 
 photo rev7_zpsxithbkod.jpg
Filmen bjuder på en del vackra men ack så tråkiga vyer att glo på i tid och otid
 
Det är inte bara bristen på händelserika moment som retar upp mig utan det finns tyvärr flera störningsmoment. Ett annat är att de flesta av karaktärerna pratar otydligt och sluddrigt vilket gör det engelska språket svårt att förstå. Men för att bryta traditionen dyker det lite då och då upp någon som pratat flytande engelska, vilket i och för sig då också gör hela språksituationen overklig och orimlig med tidsepoken. Vid sidan om sluddret så sägs det dessvärre inte allt för mycket och i grund och botten så består filmens övriga dialoger mest av grymtande, stönande och andra underliga ljud, och därefter fylls historian av tysta och stillsamma moment som bara gör filmupplevelsen långtråkig och plågsam. 
 
 photo rev_zps8gbxp5yk.jpg
Det låter som om John Fitzgerald (Tom Hardy) och Captain Andrew Henry (Domhnall Gleeson) kommer från två olika tidsepoker.  
 
Ni tror väll inte att nackdelarna tar slut där? Nej, självklart inte. The Revenant är dessutom oerhört overklig då vår huvudperson Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) inte bara överlever en björnattack vars efterlämnade sår, som är fyllda av smuts, borde ha haft ihjäl honom i en infektion. Han går dessutom runt i dyngsura kläder under större delar av filmen och med tanke på det kalla vintervädret så borde han även ha frusit ihjäl relativt snabbt, speciellt med tanke på de skador som han redan har dragit på sig. Nu är det visserligen så att The Revenant är en verklighetsbaserad westernthriller som bygger på Hugh Glass liv, så vissa saker må vara sanna men en sak är i alla fall säker, i filmen måste de vara överdrivna annars hade denna historiska person inte överlevt. 
 
 photo revenant2015_zpsd0qw7vrg.jpg
Karaktärerna "badar" med kläderna på i det iskallt vatten, men det tycks inte bekomma dom.  
 
Nu är det dock ändå så att skådespelarna har en enorm inlevelse och varje grymtning känns äkta, men det räcker inte för att locka in mig som tittare. Jag kan helt enkelt inte ta historian till mig då det finns för många brister, och även om början av filmen faktiskt må vara någorlunda bra så försvinner allt som är tilltalade ju längre in i handlingen vi kommer. Händelserna blir färre, allt fler karaktärer försvinner och dialoger uteblir då också vilket i sin tur gör att jag tröttnar. Men gillar man barbariska filmer där det är omöjligt att förstå vad karaktärerna säger och där fokusen ligger på skogen och himlen, ja då kan The Revenant vara en film för dig men annars lär du bli lika uttråkad som mig. 
 
 photo leonardo-dicaprio-in-the-revenant-2015-large-picture_zpsujjflhg9.jpg
Detta är vad som kallas full action då Hugh Glass ensam och dyngsur försöker överleva i snön
 
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: The Revenant.
Svensk titel: The Revenant.
Baserad på boken: The Revenant, av Michael Punke.
Tagline: "(n. One who has returned, as if from the dead)", "Inspired by true events" och "Blood lost. Life found".
Genre: Biografi, Drama, Thriller, Western, Äventyr.
Skådespelare: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson, Will Poulter, Forrest Goodluck, Paul Anderson, Kristoffer Joner, Joshua Burge, Duane Howard, Melaw Nakehk'o, Fabrice Adde, Arthur RedCloud , Christopher Rosamund, Robert Moloney, Lukas Haas m.fl.
Regissör: Alejandro G. Iñárritu.
Filmmanus: Mark L. Smith och Alejandro G. Iñárritu.
Speltid: 156 min (Blu-ray).
Språk: Engelska, Franska, Pawnee.
Undertext: Svenska.
Land: USA, Hong Kong, Taiwan, Kanada.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Premiärår / Utgivningsår: 2015. 
Sv. Biopremiär: 29 Januari 2016.
Distributör: 20th Century Fox.
DVD och Blu-rayrelease: 30 Maj 2016.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): - .
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): A World Unseen • Gallery.
Hyr filmen hos: SF Anytime

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: