En man som heter Ove (2015)

 photo Ove_zpswlseenpr.jpg 
En man som heter Ove (Drama, Komedi): 
Den 59-årige Ove är kvarterets surgubbe och ordningsman som flera år tidigare avsattes som ordförande i bostadsrättsföreningen, något som han har struntar blanka fan i och därför fortsatt att styra med en järnhand. Han är dessutom något ensam sedan frugan gick bort, något som han förövrigt inte vill tala om, och han planerar dagligen att ta sig till andra sidan där kärleken Sonja finns. Men när den höggravida Parvaneh med familj flyttar in i radhuset mittemot sätts hans planer ur balans och nu måste han motvilligt börja hjälpa sina medmänniskor
 
 
BETYG och RECENSION: 
En man som heter Ove är en svensk dramakomedi från 2015 som har Rolf Lassgård i huvudrollen som Ove, en ensamma och bitter man som börjar närma sig pensionsåldern. Oves liv har inte varit lätt och han har nyligen förlorat sin stora kärlek Sonja (Ida Engvoll) vilket har lämnat sina små spår i livet och gjort honom arg och svår att ha att göra med. Han samspelar inte bara med andra men ändå tycks det finnas någon där som kan se hans rätt jag och tur är nog det, för under den bittra mörka sidan gömmer sig ett stort hjärta trots allt, det är bara väl maskerat.
 
 photo en_man_som_heter_ove_zpse2nhhj7o.jpg
Ove besöker sin döda fru Sonja på kyrkogården så gott som dagligen.  
 
Det är sällan som en svensk film fångar min uppmärksamhet men En man som heter Ove tillhör i alla fall en av de få. Det är den bittra gubben som lockar mig och även om jag personligen stöter på en sur gubbjävel var gång jag cyklar till jobbet så kan han inte få det medlidande av mig som Ove här i filmen får. Men det tåls att säga, Ove är inte en lätt man att tycka om och jag förstå att de flesta runtomkring honom visar avsky. En man som heter Ove är trots allt ändå en varm komedi med en enorm sorg som sakta skiner igenom och det är just tillbaka blickarna i filmen som gör att man förr eller senare börjar tycka om den arga och bittra mannen. Alla har vi en historia som har skapat oss och ibland måste man bläddra lite i boken för att hitta de ljusa sidorna och finna en förståelse. 
 
 photo en-man-som-heter-ove-4_zpsffgsgn4s.jpgTillbakablickarna visar oss hur Ove mötte sin Sonja
 
Nu är det trots allt ändå så att En man som heter Ove är extremt overklig på sina ställen och i vanliga fall är det inget som jag hänger upp mig på, men i filmer som denna blir det ett problem. Filmen vill nämligen skildra den normala vardagen för en ensam och arg man men inget är praktiskt taget normal och kärleken som surgubben förr eller senare möter känns inte helt äkta, något som både kan beror på både manus och skådespel. Men vare sig missarna skiner igenom eller ej så är En man som heter Ove en berörande film som lockar fram skratt som tårar och även om jag inte skulle kunna säga att filmen är superbra så är den i alla fall en av de bättre svenska filmerna, vilket inte är så illa pinkat när det väl kommer till kritan.  
 
 photo ove_zpsimusfxiy.jpg
Parvaneh (Bahar Pars) och hennes barn är några av få som orka med den bittra Ove
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: En man som heter Ove.
Svensk titel: En man som heter Ove.
Världstitel: A Man Called Ove.
Baserad på boken: En man som heter Ove, av Fredrik Backman.
Tagline: - .
Genre: Drama, Komedi.
Skådespelare: Rolf Lassgård, Bahar Pars, Filip Berg, Ida Engvoll m.fl.
Regissör: Hannes Holm.
Filmmanus: Hannes Holm.
Speltid: 116 min (Blu-ray).
Språk: Svenska, Persiska.
Undertext: Svenska.
Land: Sverige.
Åldersgräns: Rekommenderad från 11 år.
Premiärår / Utgivningsår: 2015.
Sv. Biopremiär: 25 December 2015.
Distributör: Nordisk Film.
DVD och Blu-rayrelease: 9 Maj 2016.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): - .
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): - .
 

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: