Swiss Army Man (2016)

Swiss Army Man (Drama, Fantasy, Komedi, Äventyr):
Hank är strandad på en öde ö och han är precis på väg att begå självmord när ett lik spolas upp på land. Detta blir ett ljus i mörkret för Hank som döper liket till Manny och snart har de byggt upp en vänskap. Tillsammans kämpar de nu för att hitta hem till kvinnan i Hanks liv.
 
 
BETYG och RECENSION:
Swiss Army Man är en annorlunda dramakomedi där man "leker" med en död kropp i hopp om att själv finna lågan till att vilja överleva och hitta hem. Vi möter här Hank (Paul Dano), en ensam ung man som är strandsatt på en öde ö och som finner vänskap i en annan ung, men död, man som har spolas upp på land och tillsammans kämpar de för att hitta hem till kärleken.
 

Liket Manny som spolas upp på land blir Hanks räddning.
 
Swiss Army Man har ett annorlunda och sorgligt djup över sig som påverkar mig som tittare samtidigt som humorn slinker igenom på sina ställen. Detta får det tunga ämnet att bli lättare samtidigt som filmen får en att fundera över den psykiska ohälsan som även framgår i filmen. Dock blir det även en hel del kiss- och bajsskämt som i min mening drar ner betyget något, och även om humorn finns där så har jag lite svårt för att se det roliga i det hela och istället för att skratta så berör filmen mig till största del på ett helt annat vis, ett sorgligt vis.
 

Vänskap mellan död och levande.
 
Rollistan är fattig och filmen bärs nästan enbart upp av Paul Dano och Daniel Radcliffe som tillsammans skapar en dynamisk kemi då deras karaktärer kämpar för överlevnad trots att den ena av dom redan är död. Andra småroller ploppar även upp framemot slutet och där ser vi bland annat Mary Elizabeth Winstead som trots sin snabba och korta medverkan lämnar ett starkt avtryck samtidigt som filmen bjuder på en twist som får en att fundera.
 

Mary Elizabeth Winstead blinkar förbi i rollen som Sarah.
 
Överlag så är Swiss Army Man en rätt så bra film som sticker ut från mängden och som jag kan rekommendera. Men jag skulle inte vilja kalla den för en komedi, den är nämligen så mycket djupare än så.
 
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Swiss Army Man.
Svensk titel: Swiss Army Man.
Tagline: "We all need some body to lean on".
Genre: Drama, Fantasy, Komedi, Äventyr.
Skådespelare: Paul Dano, Daniel Radcliffe, Mary Elizabeth Winstead m.fl.
Regissörer / Filmmanus: Dan Kwan och Daniel Scheinert.
Speltid: 93 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Premiärår: 2016.
Sv. Biopremiär: - .
Distributör: Njutafilms.
DVD och Blu-rayrelease: 5 December 2016.
Köp filmen på DVD hos: Discshop och Cdon.
Extramaterial (DVD): - .
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop och Cdon.
Extramaterial (Blu-ray): - .
 

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: