10 Cloverfield Lane

10 Cloverfield Lane (Drama, Mysterium, Science Fiction, Skräck, Thriller): 
Efter en bilolycka vaknar Michelle upp i en underjordisk bunker som tillhör, en för henne, okänd man vid namn Howard. Han påstår att han har räddat henne från en kemisk attack och att världen utanför nu är obeboelig, något som hon inte riktigt köper. Så hon bestämmer sig för att ta reda på sanningen vilket leder till en del tvivelaktiga oklarheter.
 
 
BETYG och RECENSION: 
När vi för drygt ett halvår sedan hördes ryktas om 10 Cloverfield Lane utgick alla ifrån att detta var en uppföljare till filmen Cloverfield från 2008, men vi kunde inte ha mer fel. De båda filmerna har egentligen ingenting gemensamt förutom att de delar samma element, har vissa små likheter, går under samma genre och bidrar med känslan av ovetande om vad som pågår, men deras story bygger på två helt olika berättelser. Men på ett eller annat vänster skulle man ändå kunna kalla 10 Cloverfield Lane för en spin-off på Cloverfield, men ändå inte. 
 

Vad är det som pågår utanför den låsta bunkern? 
 
10 Cloverfield Lane har den där härliga egenskapen då det kommet till att leka med ens hjärna. Precis när man tror att man har fått kläm på karaktärer och handling så vänder det och man vet till slut inte vem man ska tro på, vem man kan lita på eller vad som är verkligt. Detta är också något som gör filmen svår att recensera eftersom man inte kan säga så mycket utan att avslöja hela mysteriet. Men vad jag kan avslöja är att filmen är något utdragen då scenbytena och de fysiska händelserna är få men det blir ändå spännande när vi få ser hela händelsen ur en persons synvinkel. 
 

Vi få se allt genom Micelles ögon.  
 
10 Cloverfield Lane består av få men duktiga skådespelare och hela filmen kretsar kring deras tre karaktärer: Michelle (Mary Elizabeth Winstead), Howard (John Goodman) och Emmett (John Gallagher Jr.). Deras starka insatser skapar den rätt stämningen medan mysteriet ständigt tränger sig på för att lurar och förvirra oss tittar. Det är just tveksamhetskänslan som jag uppskattar och i slutändan är det suget efter svar som håller mig kvar samtidigt som jag gillar filmmusiken.  
 

Vem kan man lita på och vad är det egentligen som försiggår?
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: 10 Cloverfield Lane.
Svensk titel: 10 Cloverfield Lane.
Tagline: "Monsters come in many forms".
Genre: Drama, Mysterium, Science Fiction, Skräck, Thriller.
Skådespelare: John Goodman, Mary Elizabeth Winstead, John Gallagher Jr. m.fl.
Regissör: Dan Trachtenberg.
Speltid: 104 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Premiärår: 2016.
Sv. Biopremiär: 30 Mars 2016.
Distributör: Paramount.
DVD och Blu-rayrelease: 8 Augusti 2016.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): - .
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): Commentary by Director Dan Trachtenberg and Producer J.J. Abrams • Cloverfeld Too • Bunker Mentality • Duck and Cover • Spin-Off • Kelvin Optical • Fine Tuned • End of Story.
 
FILMSERIEN BESTÅR AV:
  1. Cloverfield (2008).
  2. 10 Cloverfield Lane (2016).
  3. The Cloverfield Paradox (2018).
 

 
 

Kommentarer
Cinnamon säger:

Hej! Jag kan nog bli en följare till dina filmrecensioner men önskar en reflektion från dig om filmerna klarade bechdeltestet! Sen är det alltid kul med kuriosa och paralleller om du råkar ha nåt sånt på lut :)

Svar: Tyvärr så finner jag det testet rätt fjantigt så det är inget som kommer tas upp i mina recensioner då jag hellre lägger vikten på själva filmen. Men bara för att göra dig lite nöjd så kan jag ju säga att Resident Evil är en utmärkt film att se som uppfyller de 3 kriterierna =)
...Liiinna

2016-08-22 Kl: 20:42:40

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: