The Last Days (2013)

 photo TheLastDays_zps7b04a7c0.jpg 
The Last Days (Science Fiction, Thriller, Äventyr): 
En epidemi av agorafobi, så kallade torgskräck, har plötsligt drabbat hela världen och detta har fått mänskligheten att hålla sig inomhus. I ren kaos och panik kämpar folket för sin överlevnad, men 6 veckor efter epidemiutbrottet bestämmer sig Marc för att trotsa skräcken och han ger sig då ut i Barcelonas underjordiska gångar för att söka efter sin flickvän Julia.
 
 
FILMEN FÅR:
SF Anytime gav ju mig möjligheten till att se tre filmer under Monsters of Film festivalen och den tredje och sista filmen fick bli The Last Days (originaltitel: Los últimos días), en spansk film som kretsar kring en epidemi av agorafobi, så kallade torgskräck. Filmen utspelar sig till största del 6 veckor efter sjukdomsutbrottet och hela världen har nu isolerat sig. Ingen vågar gå utanför dörrarna och ut i friska luften, istället håller de sig inomhus och/eller smyger runt i tunnelbanor och andra underjordiska gångar. Detta gör att filmen lätt kan uppfattas som väldigt enkel och då också väldigt långtråkig och seg. Det är alltså ingen fart i denna filmen inte.
 
 photo thelastday3_zpsccbb414a.jpg
Barcelona ligger i spillror
 
The Last Days utspelar sig som sagt till största del 6 veckor efter epidemiutbrottet men vi kastas också, oförberett, tillbaka till början av epidemin där vi mer eller mindre få följa sjukdomens framfart. Även om det är intressant att få se hur allt började så blir det också väldigt förvirrande när vi hoppar från nu och då utan förvarning och det tar tyvärr också lite tid innan jag vänjer mig vid hoppandet. En liten notis om tid och rum hade alltså inte varit helt fel.
 
 photo thelast_zps603a050c.jpg
Ett sjukdomsfall leder till fler och fler
 
I The Last Days får vi följa Marc (Quim Gutiérrez) som försöker trotsa skräcken genom att påbörja ett sökande efter sin flickvän Julia (Marta Etura). Med enkla medel börjar han ta sig fram under jorden och vid hans sida finns också hans chef Enrique (José Coronado) som även han är på jakt efter någon. Det blir med andra ord mycket vandrande i mörka och underjordiska gånger där den ena "faran" lurar efter den andra, men skrämmande eller obehagligt blir det inte.
 
 photo thelastd_zpsbc9e0c69.jpg
Marc och Enrique smyger runt i mörkret.
 
Nu är det tyvärr inte så att jag skulle kunna kalla The Last Days för bra men filmen har ändå en del små ljusa och mörka stunder som berör. Det finns enstaka tillfällen som faktiskt är lite små sorgliga men de räcker ändå inte till för att lyfta filmen, utan The Last Days förblir istället lite för enkel, händelselös och utdragen. Filmen är inte direkt dålig men den är absolut inte bra heller, den bara är.
 
 photo thelastdays7_zps6ecba0ad.jpg
Marc letar desperat efter sin flickvän Jula.
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Los últimos días.
Internationell / Svensk titel: The Last Days.
Tagline: "Barcelona, April 15th 2013. Six weeks after the panic".
Genre: Science Fiction, Thriller, Äventyr.
Skådespelare: Quim Gutiérrez, José Coronado (som Jose Coronado), Marta Etura, Leticia Dolera, Mikel Iglesias, Ivan Massagué, Pere Ventura, Lluís Soler m.fl.
Regissörer: David Pastor och Àlex Pastor.
Filmmanus: David Pastor och Àlex Pastor.
Speltid: 96 min (VoD).
Språk: Spanska / Katalanska.
Undertext: Svenska.
Produktionsland: Spanien / Frankrike.
Utgivningsår: 2013.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Sv. Biopremiär: - .
Distributör: Njutafilms.
DVD-release: 22 December 2014.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): - .
Hyr filmen hos: SF Anytime.

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: