Maleficent (2014)

Maleficent:
Maleficent var en gång i tiden en snäll och kärleksfull fe som växte upp i ett fredligt skogsrike. Men så krossade en människa hennes hjärta och när en mänsklig armé senare försökte ta över hennes rike förändras allt. Hennes en gång kärleksfulla hjärta fylldes av hat, ondska och hämnd
 
 
BETYG och RECENSION:
Vi alla känner väll till sagan om Törnrosa men nu är det dags att se den genom nya ögon, genom Maleficent tillsynes mörka och onda ögon. Trots att jag inte är mycket för sagor så biter denna sig fast och håller sig kvar. MALEFICENT må vara så sagolik som den kan bli och hela filmen är därför otroligt vacker och tilltalande. Den är kanske något stillsamma men den underliga tillvaron lockade mig och sög in mig i handlingen som jag senare kom att beundra. Den är vacker och inte alls så mörkt som jag först hade trott att det skulle vara och även om jag kanske hade sett fram emot en något ondare version så är filmen något mörk men ändå väldigt mysig.
 

Maleficent bjuder emellanåt på vackra miljöer
 
MALEFICENT visar som sagt upp den välkända sagan genom andra ögon, genom den onda fen Maleficent's (Angelina Jolie) ögon och vi alla har nog trott att hon enbart har varit ond, men bakom all ondska finns en historia och det är den som vi här och nu få se. Maleficent historia råkar vara rätt sorglig och jag kan förstå hennes ilska och hat. När vi blir sårade vill vi väll alla straffa någon och det är just det hon gör. Efter att Stefan (Sharlto Copley) krossat hennes hjärta tar hon ut ilskan på hans nyfödda dotter Aurora (Elle Fanning) som sedan växer upp under en förbannelse som förr eller senare kommer få henne att hamna i en djup sömn. Resan dit bevakas av Maleficent och det är också den känsloladdade resan som vi få ta del av. Och tro det eller ej, men man blir berörd.
 

Svek och smärta kan göra vem som helst ond.
 
Angelina Jolie gör sig perfekt i rollen som självaste Maleficent och hennes vackra yttre och inre skiner igenom ondskans som hon också tillför. I rollen som den vackra Aurora ser vi Elle Fanning och jag hade faktiskt önskat att någon vackrare var satt i den rollen. Hon är söt, det är inte det, men hon är bara inte tillräckligt söt och vacker för att platsa in i den rollen, men hon gör ändå rollen bra. Sharlto Copley tittar även han fram igen och sys här i rollen som Stefan där hans något slitna och trötta ansikte tar fram en ondska som passar in i sveket gentemot Maleficent. Kärleken kan vara grym, det vet vi alla men inte trodde jag att den kunde vara så här grym.
 

Aurora och det välkända "sticket"
 
Den omvända sagan om Törnrosa kommer till sin rätt här i MALEFICENT och trots att jag inte är mycket för sagor så finner jag denna väldigt sevärd och bra. Nu är det kanske inte så att MALEFICENT är jättebra men den är ändå värd din tid då den berör på djupet med sin sorg, hat och sitt svek.
 

En gång i tiden var Maleficent både snäll och god och hade vingar.
 
©Disney
 

FILMINFORMATION:

 
Originaltitel: Maleficent.
Tagline: "Evil has a beginning" och "Don't believe the fairy tale".
Genre: Familjefilm, Action, Fantasy, Äventyr.
Skådespelare: Angelina Jolie, Elle Fanning, Sharlto Copley, Lesley Manville, Imelda Staunton, Juno Temple, Sam Riley, Brenton Thwaites, Kenneth Cranham m.fl.
Regissör: Robert Stromberg.
Filmmanus: Linda Woolverton.
Speltid: 97 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Premiärår: 2014.
Åldersgräns: Rekommenderad från 11 år.
Sv. Biopremiär: 28 Maj 2014.
Distributör: Disney.
DVD och Blu-rayrelease: 13 Oktober 2014.
Köp filmen på DVD hos: Discshop och Cdon.
Extramaterial (DVD): - .
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop och Cdon.
Extramaterial (Blu-ray): From Fairy Tale to Feature Film, Building an Epic Battle, Classic Couture, "Maleficent" Reveald, Deleted Scenec, Aurora: Becoming a Beauty.
Köp filmen på Blu-ray 3D hos: Discshop och Cdon.
Extramaterial (Blu-ray 3D): From Fairy Tale to Feature Film, Building an Epic Battle, Classic Couture, "Maleficent" Reveald, Deleted Scenec, Aurora: Becoming a Beauty.
 

 
 

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: