55 Steps

55 Steps
Året är 1985 och den psyksjuka Eleanor Riese befinner sig motvilligt på St. Marys psykiatriska sjukhus i San Francisco där hon pumpas full av mediciner utan sitt samtycke, mediciner som dessutom försämrar hennes hälsa. Hon lyckas komma i kontakt med och anlita advokaten Colette Hughes, och med hjälp av experten Mort Cohen ger de sig in i en rättslig kamp mot St. Marys om mänskliga rättigheter samtidigt som de inleder en oväntad och stark vänskap.  
 
 
BETYG och FILMRECENSION: 
55 STEPS är en rätt så okänd film som borde uppmärksammas mer med tanke på sitt viktiga och verklighetsbaserade innehåll. Vi får här följa med i kampen mot självbestämmande samtidigt som vi får en inblick i hur mentalsjuka patienter behandlades förr och hur de farliga tvångsmedicineringarna kom att göra mer skada än nytta.
 

Mentalsjuka Eleanor (Helena Bonham Carter) vill få rätten till självbestämmande när det rör sig om hennes medicinering... 
 
Innehållet är både starkt och gripande då skådespelarna sätter liv i de biografiska rollerna, men jag hade ändå önskat att storyn hade varit något djupare och grävt sig in mer på vissa specifika bitar som nu i stället bara blinkade förbi utan någon och / eller större förklaring. Men överlag som är 55 STEPS en biografi som helt klart är värd din tid och är du dessutom blödig som en annan så kommer du uppleva tårar.
 

...så hon anlitar advokaten Colette (Hilary Swank) och tillsammans tar de upp kampen som kom att beröra hela psykiatrivården
 
 

FILMINFORMATION:

 
Filmen är baserad på den sanna historian om Eleanor Riese.
Originaltitel: 55 Steps.
Tagline(s): "Two Unlikely Friends Changed History".
Genre: Biografi, Drama.
Skådespelare: Hilary Swank, Helena Bonham Carter, Jeffrey Tambor m.fl.
Regissör: Bille August.
Speltid: 115 min (streamingtjänst: HBO Max).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Åldersgräns: Rekommenderad från 11 år.
Premiärår: 2017.
Distributör: Sony Pictures.
DVD och Blu-ray release: Okänd, ej släppt i Sverige.