Le Mans '66

Le Mans '66: 
Bildesignern Carroll Shelby och racerföraren Ken Miles får i uppdrag av Henry Ford II att bygga en helt ny racerbil för att utmana de dominerande bilarna från Ferrari under 24-timmarsloppet i Le Mans 1966. 
 
 
BETYG och RECENSION:
Den verklighetsbaserade filmen LE MANS '66 (originaltitel: FORD V FERRARI) berättar den sanna historian om Carroll Shelby (Matt Damon) och Ken Miles (Christian Bale) som på väldigt kort tid fick i uppdrag av bilmärket Ford att bygga en racerbil som skulle kunna slå konkurrenten Ferrari i ett välkänt lopp under 1966, och trots att jag kanske inte är så intresserad av bilar så visar sig detta vara en fin historia om vänskap, familj och rivalitet.
 

Ken Miles och Carroll Shelby ska bygga en racerbil åt Ford... 
 
Dessvärre tar filmen med oss på en resa som följer den klassiska biografi-mallen, vilket betyder att man vet hur det hela kommer sluta trots att man kanske inte ens känner till händelsen. Därtill händer det inte tillräckligt mycket för att fylla ut den onödigt långa speltid och storyn blir därför rätt utdragen, men skådespelarna är så klart i stjärnklass och historien i sig är trots allt ändå rätt intressant och berörande.
 

... som förhoppningsvis kommer vinna över Ferrari under ett 24-timmarslopp i Frankrike 1966.
 
På sin höjd är kanske inte LE MANS '66 en film som jag kommer minnas, mycket för att här finns gott om stunder då jag kände mig något uttråkad, men i slutändan är filmen ändå okej.
Och se nu till så att du inte blanda ihop den med filmen Le Mans från 1971, de må nämligen dela ungefär samma namn här i Sverige men de har två helt olika handlingar.
 

Vänner och familj står bakom och hejar på.
 
 

FILMINFORMATION:

 
Filmen är baserad på en sann historia.
Originaltitel: Ford v Ferrari.
Svensk titel: Le Mans '66.
Tagline(s): "They took the American dream for a ride" och "Based on the incredible true story".
Genre: Action, Biografi, Drama, Sport.
Skådespelare: Matt Damon, Christian Bale, Jon Bernthal, Caitriona Balfe, Josh Lucas m.fl.
Regissör: James Mangold.
Speltid: 152 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Åldersgräns: Rekommenderad från 11 år.
Premiärår: 2019.
Sv. Biopremiär: 15 November 2019.
Distributör: 20th Century Fox.
DVD och Blu-ray release: 30 Mars 2020.
Köp filmen på DVD hos: Cdon eller Discshop.
Extramaterial (DVD): - .
Köp filmen på Blu-ray hos: Cdon eller Discshop.
Köp filmen på 4K Ultra HD hos: Cdon eller Discshop.
Extramaterial (Blu-ray och 4K Ultra HD): Prologue: The Perfect Lap • Directing the Rivalry • The Real Ken Miles • The Real Carroll Shelby • The Real Ford GT40 • What Makes a Good Movie Car • Creating an Era • Epilogue: Brotherhood.