The Jungle Book (2016)

 photo jungle book_zpsfnneq6yp.png 
The Jungle Book (Familjefilm, Drama, Fantasy, Äventyr): 
Den föräldralöse pojken Mowgli hittades av pantern Bagheera i djungel och han adopterades och uppfostrades sedan av en flock vargar som om han vore deras egen avkomma. Men när tigern Shere Khan få nys om hans närvaro i djungeln tvingas Mowgli fly och bege sig mot människolandet.
 
 
 
BETYG och RECENSION: 
The Jungle Book (sv. titel: Djungelboken) är en spelfilmsversion av den tecknade sagan med samma namn från 1967 där vi här och nu får följa människobarnet Mowgli (Neel Sethi) som har uppfostrats av vargar. Vi får följa med på hans äventyr mot att finna sin egna ras och sin identitet samtidigt som en del faror lurar i djungeln. 
 
 photo Jungle_Book_2016_108_zpswmi94ryf.jpeg
Mowgli är uppfostrad av och lever i djungeln tillsammans med vargar
 
Visuellt sett så är The Jungle Book magiskt vacker med sin färgrika natur och verklighetstrogna men talande djur som dessutom är sockersöta. Manuset följer den tecknade versionen någorlunda bra men avviker här och där för att lämna ett eget spår och avtryck på oss tittar, vilket är ett klokt beslut. Jag fastnade aldrig riktigt för den tecknade versionens handling vilket jag däremot gör här och nu när sångnumren är så gott som bortplockade och allt känns mer levande. Jag charmas alltså av djuren och handlingen samtidigt som jag självklart också upplever en del små brister, så som att Mowgli borde ha varit död lång innan denna historian ens utspelar sig och det faktum att en del animerad djur kommer till skada. Som den djurvän jag är tar jag nämligen väldigt illa vid mig under dessa få scener och jag kommer på mig själv genom att böla vid ett flertal tillfällen, vilket i och för sig bara är ett tecken på att filmen berör. 
 
 photo JungleBook_LA_screen2_zpsavkyuk41.jpg
The Jungle Book är visuellt vacker, vilket inte riktigt kommer till sin rätt på bilden här ovan.  
 
The Jungle Book har praktiskt taget bara en skådespelare med i bild och det är Neel Sethi som gestaltar Mowgli, och för att vara hans första film någonsin så gör han ett utmärkt jobb då han integrerar med djur som egentligen inte finns där. Vi ser vid ett annat tillfälle ytterligare två skådespelare då de snabbt blinkar förbi medan resterande skådespelar, så som Bill Murray, Ben Kingsley, Idris Elba, Lupita Nyong'o, Scarlett Johansson, inte syns till person utan de lånar bara ut sina röster till de djuriska karaktärerna. Alla av dessa röster känns som en fullträff vilket får filmen att vakna till liv och bringa magi till våra tv-rum medan sagan mer eller mindre förtrollar mig. 
 
 photo JungleBook_LA_screen4_zpstkuqzama.jpg
Mowgli och björnen Baloo (röst av Bill Murray).
 
Jag är kanske en vuxen människa med ett barnasinne men The Jungle Book är en spelfilmsversion som verkligen biter sig fast på mig. Jag må kanske böla som ett barn under större delar av filmen, oftast helt utan anledning, och kanske är det därför som filmen blir så klockren för just mig. Så gillar du som mig djur och natur där fantasin tar överspel så är antagligen The Jungle Book den perfekta filmen både för stora som små, men vill du har ett mer verklighetstroget drama så får du tyvärr vända blicken åt ett annat håll. 
 
 photo JungleBook_LA_screen5_zpspwqm696t.jpg
Aldrig tidigare har en barnskådespelare imponerat på mig som nykomlingen Neel Sethi gör.  
 
©Disney 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: The Jungle Book.
Svensk titel: Djungelboken.
Baserad på boken: The Jungle Book, av Rudyard Kipling.
En filmatisering av den tecknade filmen: The Jungle Book från 1967
Tagline: "The legend will never be the same".
Genre: Familjefilm, Drama, Fantasy, Äventyr.
Skådespelare: Neel Sethi m.fl.
Skådespelsröster: Bill Murray, Ben Kingsley, Idris Elba, Lupita Nyong'o, Scarlett Johansson, Giancarlo Esposito, Christopher Walken m.fl.
Regissör: Jon Favreau.
Filmmanus: Justin Marks.
Speltid: 106 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Land: Storbritannien, USA.
Åldersgräns: Rekommenderad från 11 år.
Premiärår / Utgivningsår: 2016.
Sv. Biopremiär: 13 April 2016.
Distributör: Disney.
DVD och Blu-rayrelease: 5 September 2016.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): - .
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): The Jungle Book Reimagined • I Am Mowgli • King Louie’s Temple: Layer by Layer • Play Movie With Audio Commentary By Director Jon Favreau.
Köp filmen på Blu-ray 3D hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray 3D): The Jungle Book Reimagined • I Am Mowgli • King Louie’s Temple: Layer by Layer • Play Movie With Audio Commentary By Director Jon Favreau.
Hyr filmen hos: SF Anytime
 
*Samtliga bilder i recensionen är copyrightskyddade och tillhör Disney.