The Giver (2014)

 photo TheGiver_0002_zpsjhpm6127.jpg 
The Giver (Drama, Science Fiction): 
I en avlägsen framtid lever Jonas i ett perfekt samhälle utan konflikter, sorg och fattigdom och där varje människa har en specifik roll. Men när han börjar lära sig om det som en gång har varit blir han allt mer övertygad om att något är fel i deras perfekta samhälle.
 
 
BETYG och RECENSION: 
The Giver är en amerikansk science fiction-film från 2014 som är baserad på framtidsromanen med samma namn av Lois Lowry. I böckernas värld så är The Giver den första boken ut i en quadrilogi men något säger mig att detta blir den första och också den sista filmen ut i den skaran. Inte för att filmen är dålig... ur ett barns synvinkel, utan för att det känns som om den har gjort sitt med sina 97 minuter. Och dessutom så tilltalar inte heller The Giver en vuxen människa på rätt sätt.
 
 photo the giver2_zps8az2qibu.jpg
Jonas och hans vänner lever i det perfekta samhället där alla behandlas lika.
 
I The Giver möter vi Jonas (Brenton Thwaites) som precis har blivit utvald till att bli den nästa minnesbevarare, något som gör att han inte längre behöver se till alla de lagar som styr samhället. Men i samma veva som han tar sig an den uppgiften börjar även en del saker att klarna och han börjar då också ifrågasätta reglerna och uppbyggnaden av samhället de lever i, vilket gör honom och hans vän Fiona (Odeya Rush) till ett hot för den framtida tryggheten i svart och vitt. Med tanke på att människorna i The Giver har en specifik roll i samhället så finns här likheter med filmserien The Divergent och att hela deras samhälle sedan är "inhägnat" och kontrollerat är också en likhet som gör att inte allt känns helt nytt.
 
 photo the giver1_zpsikn4ruli.jpg
Likheter med Divergent
 
Trots vissa likheter med The Divergent filmserien så må The Giver ändå vara en unik film med sina svartvita och dämpade färger som gör att den sticker ut ur mängden, men det är också en films om är gjord för den något yngre publiken. Just därför blir jag förvånad över att filmen har en åldersgräns på 15 år i Sverige medan resterande länder har valt att sänka den till 11 år, vilket är en mer passande ålder. Filmen saknar nämligen svordomar, våld och nakenscener vilket gör den lämpad för alla och dessutom så är själva handlingen antagligen mer tilltalande för de yngre personerna.
 
 photo the giver3_zps26nebfb9.jpg
De svartvita och dämpade färgerna gör filmen unik
 
I det perfekta samhället där lagarna styr varje människas handling så är själva handlingen i The Giver aningen stillsam och stel, men då och då blinkar en del "våldsamma" tillbakablickar förbi på det som en gång har varit. Även om just dessa inslag må vara lite fartfyllda och viktiga för handlingen så känns de som meningslösa utfyllnader och jag hade mycket hellre sett action i filmens dagsläge. Även karaktärerna är stela och konstgjorda vilket i och för sig är passande då de lever i ett konstgjort samhälle där det som en gång har varit är raderat och bortglömt. Skådespelsmässigt så fångar skådespelarna det stela beteendet bra men det känns ändå onaturligt och även om det nu ska vara så så känns allt lite hackigt.
 
 photo GiverTrailer008A_zpsvwknebhn.jpg
Stela karaktärer och konstgjorda miljöer.
 
Jag hade verkligen sett fram emot ett annorlunda science fiction-drama som skulle få mig vakna till liv, men i slutändan så gjorde The Giver mig bara besviken. Kanske är det för att jag är något för gammal för denna typen av film eller så brister även upplägget för de yngre tittarna också. I vilket fall som helst så kan jag inte rekommendera The Giver för någon som är vuxen men dagens tonåringar kanske kan finna filmen tilltalande och intressant.
 
 photo the giver6_zpsrpeybhep.jpg
The Giver (Jeff Bridges) öppnar upp Jonas slutna ögon.
 
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: The Giver.
Svensk titel: The Giver.
Baserad på boken: The Giver (sv. titel: Den utvalde), av Lois Lowry.
Taglines: "Search for truth. Find freedom" och "You can make things better".
Genre: Drama, Science Fiction.
Skådespelare: Jeff Bridges, Meryl Streep, Brenton Thwaites, Alexander Skarsgård, Odeya Rush, Katie Holmes, Taylor Swift m.fl.
Regissör: Phillip Noyce.
Filmmanus: Michael Mitnick och Robert B. Weide.
Speltid: 97 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Land: USA.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Premiärår / Utgivningsår: 2014.
Sv. Biopremiär: 8 Maj 2015.
Distributör: Scanbox.
DVD och Blu-rayrelease: 7 September 2015.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): Jeff Bridges Presents The Original Script Reading • From Page to Screen • Extended Scene “ Jonas’ Harrowing Journey” • Ordinary Human featurette with Ryan Tedder • Author Lois Lowry on The Giver • Press Conference With Filmmakers & Cast.
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): Jeff Bridges Presents The Original Script Reading • From Page to Screen • Extended Scene “ Jonas’ Harrowing Journey” • Ordinary Human featurette with Ryan Tedder • Author Lois Lowry on The Giver • Press Conference With Filmmakers & Cast.
Hyr filmen hos: SF Anytime.