Aladdin

Aladdin:
Gatpojken Aladdin och prinsessan Jasmine bor båda i Agrabah. Hon är en prinsessa som drömmer om att få se världen samtidigt som hon smyger ut från slottet vid de tillfällen som ges medan han hittar sitt levebröd genom att stjäla. Men när deras vägar möts av en ren slump blir Aladdin förälskad och försöker vinna hennes hjärta. Lite lägligt kommer han över en magisk lampa och till sin hjälp får han då Anden som beviljar honom tre önskningar, men samtidigt försöker också den lömske Jafar komma över lampan för att kunna bli sultan
 
 
BETYG och RECENSION:
Aladdin är en nyinspelning och en live-action version av den animerad Disneyfilmen med samma namn från 1992 och var av båda målas upp som en arabisk saga med magiska miljöer, starka färger och medryckande musik. Live -action versionen skiljer sig inte direkt från originalet utan den följer den grundliga mallen både till story och utseende och visst blir det magiskt och vacker, men också som en liten repris utan några större överraskningar (förutsatt att du har sett originalet).
 

Gatpojken Aladdin faller för prinsessan Jasmine.
 
Jag var något skeptiskt inför att få se Will Smith i rollen som Anden men mot all förmodan blev jag positivt överraskad även om han kanske inte kändes helt rätt till en början, men man vänjer sig snabbt vid hans rolltolkning och rycks med medan han förgyller storyn. Därtill är både Mena Massoud och Naomi Scott passade i rollerna som Aladdin och Jasmine och den klassiska scenen när de flyger iväg på mattan och sjunger en duett är minst lika magisk här som i tecknade versionen. Dock brister filmen kraftigt när det kommer till den onde Jafar (Marwan Kenzari) som är en lite äldre och skrämmande människa både till utseende och personlighet i filmen från 1992, men här har man valt att sätta in en ung och fräsch skådespelar som känns på tok för mjuk och kramgo. Det går helt enkelt inte att ta hans ondska på allvar och istället blir hela situationen något komisk.
 

Tack vare en Ande i en lampa få han chansen att imponera på henne genom att framstå som en prins ...
 
Men när allt kommer till kritan så är Aladdin som en stor smällkaramell som sprudlar i form av fyrverkerier, magi och juveler som tillsammans med sång och dans trollbinder oss, och i slutändan är det faktiskt rätt så härligt att ha fått återuppleva denna magiska saga igen... fast med ytterst små och knappt märkbara förändringar.
 

... medan Jafar gör allt han kan för att komma åt denna magiska lampa
 
© Disney
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Aladdin.
En nyinspelning av den animerad filmen: Aladdin (1992).
Tagline(s): "Choose wisely" och "The magic comes to life".
Genre: Familjefilm: Fantasy, Musikal, Romantik, Äventyr.
Skådespelare: Will Smith, Mena Massoud, Naomi Scott, Marwan Kenzari m.fl.
Regissör: Guy Ritchie.
Speltid: 128 min (Blu-ray).
Språk: Engelska, även dubbad till svenska.
Undertext: Svenska.
Åldersgräns: Rekommenderad från 11 år.
Premiärår: 2019.
Sv. Biopremiär: 22 Maj 2019.
Distributör: Disney.
DVD och Blu-ray release: 23 September 2019.
Köp filmen på DVD hos: Cdon eller Discshop.
Extramaterial (DVD): - .
Köp filmen på Blu-ray hos: Cdon eller Discshop.
Extramaterial (Blu-ray): Aladdin’s Video Journal: A New Fantastic Point Of View • Deleted Song - "Desert Moon" • Guy Ritchie: A Cinematic Genie • A Friend Like Genie • Deleted Scenes • Music Videos • Bloopers.
 

 
 

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: