It (1990)

It (Drama, Skräck, Thriller):
Under 1960-talet försöker sju 12-åringar bekämpa en barnmördande clown, och 30 år senare måste de återförenas i sin gamla hemstad för att avsluta det de en gång påbörjade.
 
 
BETYG och RECENSION:
It (svensk titel: Det) är en miniserie på två avsnitt från 1990 som är baserad på Stephen Kings bok med samma namn. Detta må mycket väl vara hans mest kända verk, för ingen har väl missat "sagan" om clownen Pennywise (Tim Curry) som håller till i avloppssystemet och dödar barn?
 

Clownen Pennywise är på jakt efter små barn.
 
När jag var ca 8 år så lyckades verkligen It skrämma slag på mig och jag har sedan dess haft en stor fobi för både clowner och spindlar, men när jag idag ser om miniserien så lyckas den dessvärre inte alls påverka mig på samma sätt. Skräcken jag upplevde som barn finns inte längre kvar och istället upplever jag miniserien som både händelselös och tråkig, och jag ser dessutom på clownen med helt andra ögon. Han är inte längre otäck utan istället ser han mest bara dum ut, och hans metoder är inte längre skräckinjagade. Detta kan mycket väl bero på min nu mera vuxna ålder men även på de föråldrade specialeffekterna och sminket som får allt att se så där overklig ut.
 

Sju mobbade barn bildar The Losers' Club och försöker stoppa en mordisk clown.
 
Miniserien är som sagt uppdelar i två delar där vi får möta karaktärerna både som små och stora under 1960- och 90-talet. Det första avsnittet riktar till största del in sig på tillbaka blickar från deras skräckupplevelse som barn medan det andra avsnittet tar plats i "nutid" där de återförenas som vuxna för att avsluta det de en gång påbörjade. It hoppar därför lite fram och tillbaka i tiden och jag hade tyckt det vore bättre om vi fick följa händelserna i en rak tråd, men man kan inte alltid få som man vill. Om vi ska se till de yngre skådespelarna så är de alla rätt duktiga och bristen ligger i stället hos många av de vuxna som gång på gång misslyckas med att leverera både sina repliker och reaktioner på ett smidigt och trovärdigt sätt, och det går inte heller att blunda för det fula modet som idag blir rätt skrattretande.
 

Som vuxna återförenas klubben för att avsluta det de påbörjade som unga.
 
Trots att It faktiskt inte är vidare bra så den lite av en klassiker som man bör se, men då måste man också vara beredd på en föråldrad teknik, ett segt tempo och en handling som dessvärre inte lyckas skrämma en. Så när allt kommer till kritan så är miniserien tyvärr bara okej och inget mer. 
 

Clownen ser mer dum ut än skrämmande.
 

MINISERIEINFORMATION:

Originaltitel: It.
Svensk titel: Det.
Baserad på boken: It, av Stephen King.
Tagline(s): "Your every fear - all in one deadly enemy", "The Master of Horror unleashes everything you were ever afraid of" och "From the King of terror, a chilling new dimension in horror".
Antal avsnitt: 2.
Genre: Drama, Mysterium, Skräck, Thriller.
Skådespelare: Jonathan Brandis, Brandon Crane, Adam Faraizl, Seth Green, Ben Heller, Emily Perkins, Marlon Taylor, Tim Curry, Harry Anderson, Dennis Christopher, Richard Masur, Annette O'Toole, Tim Reid, John Ritter, Richard Thomas m.fl.
Regissör: Tommy Lee Wallace.
Speltid: 181 min (DVD).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Premiärår: 1990.
Distributör: Warner Bros.
DVD och Blu-ray release: 26 Februari 2003 (DVD) och 17 Oktober 2016 (Blu-ray).
Extramaterial (DVD): Kommentarer med T. Wallace; R. Thomas; J. Ritter; T. Reid och D. Christopher.
Extramaterial (Blu-ray): Commentary by Director Tommy Lee Wallace and Actors Dennis Christopher, Tim Reid, John Ritter and Richard Thomas.
 

Kommentarer
Robin säger:

Jo, jag håller med. Extremt överskattad film/serie. Det är väl någon gång Pennywise är lite creepy, men vanligtvis gör han typ ingenting. Därför hade jag ju med honom i listan jag gjorde.

Svar: Är man liten så är iofs filmen lite creepy men i vuxen ålder är den ingen hitt alls så jag förstår helt klatt varför du hade med din i din lista =)
...Liiinna

2018-01-24 Kl: 18:00:33
URL: http://filmfett.blogg.se

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: