Blade Runner (1982)

Blade Runner - The Final Cut (Science Fiction, Thriller): 
Året är 2019 och människan har lyckats skapa androider, så kallade replikanter, som nästan är omöjliga att skilja från vanliga människor. Efter ett blodigt myteri är de bannlysta från jorden och de jobbar sedan en tid tillbaka som slavar på en rymdkoloni, men nu har de lyckats kapa ett rymdskepp och tagit sig tillbaka till jorden. Därför sätts Rick Deckard, en så kallad Blade Runner, in i tjänst vars jobb är att förstöra replikanterna.
 
 
BETYG och RECENSION: 
Blade Runner är i mångas ögon en älskade sciencefictionklassiker från 1982 som finns i nästan fler klippningar än vad vi har fingrar på händerna och därför är det också svårt att vet vilken version av filmen man ska se. Dessvärre spelar det inte så stor roll vilken utgåva av filmen man ser då den i mina ögon är väldigt överskattade, men här och nu spanar vi i alla fall in klippningen från 2007, The Final Cut, som nyligen gavs ut i en tjusig Steelbook-utgåva, och även i 4K om man föredrar det.
 

Välkommen till Los Angelses 2019, där teknologin har tagit över
 
Blade Runner har tyvärr ett väldigt långsamt tempo med en oklar handling som inte lyckas fånga upp mitt intresse, och i slutänden är filmen faktiskt rätt så händelselös och tråkig. Någonstans på vägen känns det dessutom som att filmen tappar tråden och äts upp av sin egna mörka men välgjorda framtidsvision, och den lilla handling som finns glöms därför bort av mig. Trots detta så presterar ändå skådespelarna bra men deras karaktärer förblir ändå för stela, enformiga och fåordiga för att jag ska kunna känna en samhörighet gentemot dem.
 

Rick Deckard (Harrison Ford) är en Blade Runner som jagar replikanter.
 
I vanliga fall tycker jag om sciencefictionfilmer men Blade Runner faller mig tyvärr inte alls i smaken. Jag vill helt enkelt ha ut mer av mina filmer än ett mörkt och osammanhängande mönster som tråkar ut mig, men är du en av dom som tycker om filmen så är säkert denna utgåvan värd din uppmärksamhet.
 

Replikanterna har återvänt till jorden, dock utan lov och därför ska de utrotas
 

FILMINFORMATION:

 
Originaltitel: Blade Runner.
Svensk titel: Blade Runner.
Baserad på boken: Androidens drömmar (originaltitel: Do Androids Dream of Electric Sheep?), av Philip K. Dick.
Tagline(s): "A Futuristic Vision Perfected" (2007 Final Cut), "Man Has Made His Match... Now It's His Problem" och "A chilling, bold, mesmerizing, futuristic detective thriller".
Genre: Science Fiction, Thriller.
Skådespelare: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Edward James Olmos, M. Emmet Walsh, Daryl Hannah m.fl.
Regissör: Ridley Scott.
Speltid: 117 min (The Final Cut, Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Premiärår: 1982.
Sv. Biopremiär: 10 September 1982.
Distributör: Warner Bros.
Blu-ray Steelbook och 4K Ultra HD-release: 2 Oktober 2017.
Köp filmen på Blu-ray hos: Cdon eller Discshop.
Extramaterial (BD): Dangerous Days: Making Blade Runner - Definitive Documentary Incorporating Outtakes, Deleted Scenes and All-New Interviews. The Ultimate Look at the Movie’s Difficult Creation and Controversial Legacy.
Köp filmen på 4K Ultra HD hos: Cdon eller Discshop.
Extramaterial (4K): Introduction by Director Ridley Scott • Three Filmmaker Commentaries • Dangerous Days: Making Blade Runner – The ultimate documentary on the making of the film, culled from over 80 Interviews with Cast, Crew and Colleagues, and hours of outtakes and on-set footage. And more!.
 
FILMSERIEN BESTÅR AV:
  1. Blade Runner (1982).
  2. Blade Runner 2049 (2017).
 

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: