Ex Machina

Ex Machina (Drama, Mysterium, Science Fiction, Thriller):
Caleb är en ung programmerare som väljs ut för att delta i ett experiment där han ska utvärdera de mänskliga egenskaperna hos en kvinnlig artificiell intelligens som kallas för Ava. Men experimentet förvandlas snart till en mörk och psykologisk kamp, ett triangeldrama där lojaliteten splittras mellan människa och maskin.
 
 
BETYG och RECENSION:
Ex Machina är en stillsam, intelligent och vacker sciencefictionfilm om viljan att leva och där så gott som varje detalj och rörelse är genomtänkt, och i rollistan se vi bland annat vår svenska Alicia Vikander som borde ha blivit Oscarsnominerad och inte minst vunnit för sin starka insats.
 

Ava är en artificiell intelligens.
 
Med få skådespelare i rollistan lyckas Ex Machina med det som få filmer gör, nämligen att skapa en spännande, intressant och unik handling om en kvinnlig artificiell intelligens, Ava (Alicia Vikander), som kanske har ett medvetande och allt vad det innebär. Skådespelarna är dessutom inte typiska för de genier som de spelar och Alicia Vikander är nästan för söt och vacker för tas för en A.I., vilket kanske är meningen. Hon och Caleb (Domhnall Gleeson) är båda lätta att tycka om medan det är något svårare att gilla den alkoholiserade karaktären och tillika geniet Nathan (Oscar Isaac), men tillsammans skapar de i alla fall en annorlunda harmoni som både är gripande och intressant. Därtill är filmen otroligt snyggt gjord och minsta lilla detalj känns genomtänkt, så som ljud, bild och rörelse. Filmen är dessutom vacker både när det kommer till miljö och design, något som i sin tur även gör den tilltalade för ögat samtidigt som innehållet påminner något om en psykologis thriller som leker med ens sinne, och kanske är det just det som gör den så unik och intressant.
 

Vackra och tilltalande miljöer.
 
Ex Machina är som sagt stillsam och lugn men filmen bli aldrig tråkig, och det är mycket tack vara alla detaljer och rörelser som är avgörande för handlingen samtidigt som de skickliga skådespelarna lyfter filmen. Överlag så är Ex Machina en av de betydligt bättre sciencefictionfilmerna som finns därute, och även om den har gott om specialeffekter så är de inte så tydliga och överflödiga som i så många andra filmer inom samma genre. Ibland är helt enkelt mindre mer.
 

Nathan och Caleb i Nathans verkstad.
 

FILMINFORMATION:

 
Originaltitel: Ex Machina.
Svensk titel: Ex_Machina.
Tagline: "There is nothing more human than the will to survive", "What happens to me if I fail your test?" och "To erase the line between man and machine is to obscure the line between men and gods".
Genre: Drama, Mysterium, Science Fiction, Thriller.
Skådespelare: Alicia Vikander, Domhnall Gleeson, Oscar Isaac, Sonoya Mizuno m.fl.
Regissör / Filmmanus: Alex Garland.
Speltid: 108 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Premiärår: 2014.
Sv. Biopremiär: - .
Distributör: Universal.
DVD och Blu-rayrelease: 17 Augusti 2015.
Extramaterial (DVD): - ..
Extramaterial (Blu-ray): The Story • The Cast • The Design • Creating Ava • The Turing Test.
 
 
 

 
 

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: