The Others (2001)

The Others (Mysterium, Rysare, Thriller):
Året är 1945 och i ett stor öde hus på ön Jersey bor Grace och hennes två barn som är överkänsliga mot ljus. I samma veva som nytt tjänstefolk anländer till gården börjar barnen pratar om spöken, vilket den djupt troende Grace vägra tro på, men efter ett tag börjar även hon annan att en ovälkommen närvaro finns i huset.
 
 
BETYG och RECENSION:
The Others är en stark och obehaglig rysare men som man dock bara kan se en gång. Därefter försvinner tyvärr mystiken och spänningen helt vilket då också gör filmen något platt och ointressant, men charmen finns åtminstone ändå kvar. Tack vare detta så grundar jag nu mitt filmbetyget på den känsla jag upplevde vid min första titt.
 

Graces barn Anne (Alakina Mann) och Nicholas (James Bentley) tål inte solljus
 
Om vi alltså bortser från min vetskap om "slutspurten och upplösningen" och ser till filmens helhet så må detta mycket väl vara en av de bästa rysarna som finns därute. Vid förstagångstitten så är spänningen, obehaget och mystiken på topp samtidigt som känslan och utformningen är helt rätt för sin tid och genre. Filmen skiljer sig dessutom från mängden av rysare då den har en annorlunda infallsvinkel samtidigt som Nicole Kidman verkligen briljerar i rollen som Grace. Skådespelarna i birollerna är även de är duktiga då de hjälper till att skapa den rätta stämningen men jag imponeras dock inte av barnskådespelarnas insats som varierar mellan bra och dåligt, vilket också kan vara en anledning till att de inte längre syns på Hollywoods stjärnhimmel.
 

Då de förra plötsligt försvann anländer nytt tjänstefolk till det stora öde huset.
 
The Others må precis som The Sixth Sense vara en film som man egentligen bara kan se en gång för att få uppleva den rätta och fulla effekten, därför dör som sagt spänningen och överraskningen som bygger upp hela filmen. Men har du inte redan sett The Others så är det alltså dags att göra det nu medan en omtitt inte är något som jag rekommenderar.
 

Det tycks finnas en obehörig närvaro i huset
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: The Others.
Svensk titel: The Others.
Tagline(s): "Sooner or later she'll see them, then everything will be different.", "Sometimes the world of the living gets mixed up with the world of the dead.", "Sooner Or Later They Will Find You.", "No door is to be opened before the previous one is closed", "How do you keep them out, when they've already invited themselves in?", "Do you believe in ghosts? She didn't..." och "Close Every Door, Turn Off Every Light, And Look For The Others".
Genre: Mysterium, Rysare, Thriller.
Skådespelare: Nicole Kidman, Fionnula Flanagan, Christopher Eccleston, Alakina Mann, James Bentley, Eric Sykes, Elaine Cassidy m.fl.
Regissör / Manusförfattare: Alejandro Amenábar.
Speltid: 105 min (Blu-ray).
Språk: Engelska, Franska.
Undertext: Engelska.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Premiärår: 2001.
Sv. Biopremiär: 15 Februari 2002.
Distributör: Miramax.
DVD och Blu-ray release (England): 23 September 2002 (DVD) och 19 September 2011 (Blu-ray).
Extramaterial (DVD): - .
Extramaterial (Blu-ray): Making of Special - A look inside "The Others" • Visual FX • Zeroderma Pigmenosum - What is it? An inside look at the Disease.
 

 
 

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: