Hacksaw Ridge (2016)

Hacksaw Ridge (Drama, Historia, Krig):
Filmen är baserad på verkliga händelser.
Andra världskriget är i full gång och den unge Desmond Doss vill inget annat än att tjäna sitt land, dock utan att bära vapen. Tillsammans med soldaterna skickas han till det ökända japanska fästet Hacksaw Ridge där han som militärläkare gör enorma insatser trots sin vapenvägran, något som senare kom att ge honom en hedersmedalj.
 
 
BETYG och RECENSION:
Hacksaw Ridge är en verklighetsbaserad krigsskildring där Mel Gibson står för regi och där Andrew Garfield syns i huvudrollen som soldaten Desmond Doss, en ung man som vill tjäna sitt land men som vägra bära vapen under kriget. Filmen bjuder på ett starkt drama där krigets hemska händelser biter sig fast hos mig som tittare och även om jag inte delar huvudpersonens tro och syns på livet så blir jag berörd till tårar av soldaternas kamp och uppoffring.
 

Desmond Doss har det inte lätt i det militära när han vägra bära vapen.
 
Under den första halva av Hacksaw Ridge får vi lära känna Doss genom att följa med på en romantiks resa där han uppvaktar sjuksköterskan Dorothy Schutte (Teresa Palmer), och vi får även ta del av hans kamp i strävan på att få delta i kriget utan vapen. Därefter kastas vi in i andra akt och ut i det blodiga kriget. Hacksaw Ridge är inte rädd för att visa vad som händer med kropparna som har kommit i kontakt med dödlig vapen och därför bjuder filmen på en hel del blodiga scener som lätt kan bidra till illamående, men detta gör också att händelsen känns verklig samtidigt som skådespelarna skildrar livet i förödelsen bra.
 

Innan det är dags att kriga hinner Desmond uppvakta Dorothy
 
Hacksaw Ridge en väldigt stark film som dock är något utdragen på sina ställen, men överlag så är detta en fin filmatisering av en verklig händelse som berör på djupet. Jag som vanligtvis inte är intresserad av varken historia eller krig blir därför aningen förvånad av att jag verkligen gillar filmen och därför kan jag med gott samvete rekommendera den till alla filmälskare och även vanliga tv-tittare. Dock få jag tillägga att jag är väldigt besviken på Blu-rayutgåvan som saknar extramaterial i alla färger och former, allt vi får är alltså filmen och inget annat.
 

Militärläkaren Doss visar upp enorm tapperhet på krigsfältet.
 
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Hacksaw Ridge.
Svensk titel: Hacksaw Ridge.
Baserad på: en sann historia.
Tagline: "When the order came to retreat, one man stayed" och "One of the greatest heroes in American history never fired a bullet".
Genre: Drama, Historia, Krig.
Skådespelare: Andrew Garfield, Sam Worthington, Vince Vaughn, Luke Bracey, Hugo Weaving, Teresa Palmer, Rachel Griffiths m.fl.
Regissör: Mel Gibson.
Speltid: 139 min (Blu-ray).
Språk: Engelska, Japanska.
Undertext: Svenska.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Premiärår: 2016.
Sv. Biopremiär: 4 November 2016.
Distributör: Noble Entertainment.
Blu-ray release: 6 Mars 2017.
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): - .
 

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: