The Lady in the Van (2015)

The Lady in the Van (Biografi, Drama, Komedi):
Filmen bygger till största del på en sann historia.
Under 1970-talet parkerar den hemlösa Miss Shepherd sin skåpbil på en gata i London. Hon formar snart en slags vänskapsliknade relation med Alan Bennett och när parkeringsförbudet slår till flyttar hon in sitt rullbara hem på hans uppfart där hon sedan blir kvar i 15 år tid.
 
 
BETYG och RECENSION:
The Lady in the Van är en biografi från 2015 som bygger på en till största dels verklig händelse och som även är en filmatisering av teaterpjäsen med samma namn från 1999. Både filmen och pjäsen är skrivna av Alan Bennett vars karaktär gestaltas av Alex Jennings i filmen, men det är inte Mr. Bennett som är i fokus utan den hemlösa äldre kvinnan Miss Shepherd som spelas av en enastående Maggie Smith. Dock räcker inte hennes talang till för att lyfta den röriga och osammanhängande storyn som också gör filmen något flummig och lös. 
 

Damen i skåpbilen.   
 
The Lady in the Van berättas mer eller mindre ur Mr. Bennetts synvinkel och det som gör hela upplägget något förvirrande är att han pratar med sig själv, något som förmedlas genom att visa två identiska versioner av honom på en och samma gång. Till en början tolkade jag detta som en enäggstvilling men ju längre in i filmen jag kom desto klarare blev bilden och jag insåg då också att den en Mr. Bennett bara var hans egna tanke, vilket i sin tur drog ner trovärdighetskänslan en aning. 
 

Mr. Bennett pratar med sig själv
 
När man tänker efter så är The Lady in the Van en värmande berättelse om en osannolik vänskap men den lyckas ändå inte nå hela vägen ut till publiken. Filmen är nämligen väldigt stillsam och händelselös samtidigt som den byggs upp på dialoger som inte fyller någon funktion. Karaktärerna maler på konstant men innehållet i deras diskussioner är meningslös och tomt. Detta gör att de inte lyckas fånga de viktiga bitarna av dramat och allt som allt förblir filmen ihålig och platt trots ett starkt ämne. 
 

En oväntad vänskap.
 
© 2015 Van Productions Limited and British Broadcasting Corporation
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: The Lady in the Van.
Svensk titel: The Lady in the Van.
Baserad på teaterpjäsen: The Lady in the Van, av Alan Bennett.
Tagline: "A Mostly True Story".
Genre: Biografi, Drama, Komedi.
Skådespelare: Maggie Smith, Alex Jennings, Jim Broadbent, Deborah Findlay, Roger Allam m.fl.
Regissör: Nicholas Hytner.
Speltid: 104 min (Blu-ray).
Språk: Engelska, Franska.
Undertext: Svenska.
Åldersgräns: Rekommenderad från 11 år.
Premiärår: 2015.
Sv. Biopremiär: - .
Distributör: Sony Pictures.
DVD och Blu-rayrelease: 29 augusti 2016.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): The Making Of • The Visual Effects • Playing The Lady: Maggie Smith as Miss Shepherd • Commentary With Nicolas Hytner • Deleted Scenes.
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): The Making Of • The Visual Effects • Playing The Lady: Maggie Smith as Miss Shepherd • Commentary With Nicolas Hytner • Deleted Scenes.
 

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: