Joy (2015)

 photo joy_zpsq1tmr2lr.png 
Joy (Biografi, Drama, Komedi): 
Året är 1989 och den frånskilda tvåbarnsmamman Joy drömmer om framgång, att få sina uppfinningar publicerade och att ta tag i sitt liv. Så när chansen ges bestämmer hon sig för att göra allt hon kan får att få ut sin skurborste på marknaden och detta eftersom hon vet att denna uppfinning kommer förändra livet för miljontals kvinnor runt om i världen. 
 
 
BETYG och RECENSION: 
Joy är en biografi från 2015 som är löst baserad på Joy Mangano liv och hennes uppfinning som kom att göra henne till en framgångsrik affärskvinna i med och motgångar. Filmen sägs vara baserad på Joys liv till 50% medan den andra hälften sägs vara tillägnade alla starka kvinnor som finns där ute, och ärligt talat så hade jag nog hellre sett en renodlad biograf utan en massa påhittat krimskrams. Men för det otränade ögat så lär man inte märka någon skillnad på vad som är vad och det är alltid en positiv egenskap när det rör sig om en "lös" filmhistoria. Nu kan man helt enkelt, och med gott samvete, ta påhittet för en verklighet vilket Joy i detta fallen faktiskt kan vinna något på.  
 
 photo joy5_zpsf3u3hich.jpg
Joy spånar på sin idé.  
 
I titelrollen och tillika huvudrollen ser vi Jennifer Lawrence som för tredje gången tar sig an en mer karismatisk karaktär än de stela, tystlåtna och tråkiga som vi annars är så vana att se henne i. Här och precis som i David O. Russells övriga filmer får hon chansen att blomma ut men det finns ändå ett problem. Joy må vara driven och hon stoppar inte för något men hon är också något bitter och på snäppet till sur vilket, återigen, är en rätt så tråkig egenskap som många av hennes karaktärer har och det gör att jag inte tar Joys fall och framgång på rätt sätt. Jag fann mig själv något apatisk under filmens gång och jag kunde inte riktigt bry mig om Joy som person, men ändå finner jag filmen intressant och tilltalande. Dock uppstår ännu ett problem och detta eftersom Lawrence var blott 25 år när Joy spelades in och detta är något som inte klickar rätt med den person hon gestaltar. Filmen utspelar sig under 1989 då den riktiga Joy var 33 år gamla, skild och hade två barn på halsen och trots att Joy följer vissa aspekter så är Jennifer inte bara för ung för att spela rollen utan hon ser också för ung ut vilket gör att trovärdigheten brister något, men hon presterar åtminstone bra ändå. 
 
 photo joy04_zpsciouul1c.jpg
Jennifer Lawrence känns något för ung för att spela en frånskild tvåbarnsmor.  
 
Joy är utan tvekan en bra biografi men det är ändå något som saknas och jag hade förväntat mig mer, både av storyn och av skådespelarna. Det börjar helt enkelt bli lite tråkigt att alltid få se ungefär samma skådespelare i alla David O. Russells filmer och även om de alla har en bra kemi så skadar det inte att ändra på vissa små rutiner. Dessutom hade jag velat se mer, uppleva en starkare story och fått känna mer. Jag hade velat bry mig om karaktärerna men det är just där som Joy brister vilket också bara gör den till en medelmåttig film.  
 
 photo joy-review-23rv01_zpsah3myftk.jpg
Robert De Niro, Bradley Cooper och Jennifer Lawrence är alla tillbaka i en och samma film.  
 
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Joy.
Svensk titel: Joy.
Baserad på: uppfinnaren Joy Mangano's liv.
Tagline: "In America the ordinary needs the extraordinary every single day".
Genre: Biografi, Drama, Komedi.
Skådespelare: Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Bradley Cooper, Edgar Ramírez, Diane Ladd, Virginia Madsen, Isabella Rossellini, Dascha Polanco, Elisabeth Röhm m.fl.
Regissör: David O. Russell.
Filmmanus: David O. Russell.
Speltid: 119 min (Blu-ray).
Språk: Engelska, Franska, Spanska.
Undertext: Svenska.
Land: USA.
Åldersgräns: Rekommenderad från 7 år.
Premiärår / Utgivningsår: 2015.
Sv. Biopremiär: 25 December 2015.
Distributör: 20th Century Fox.
DVD och Blu-rayrelease: 9 Maj 2016.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): Joy, Strength and Preseverance • Gallery.
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): Joy, Strength and Preseverance • Times Talk With Jennifer Lawrence & David O Russel And Maureen Dowd • Gallery.
Hyr filmen hos: SF Anytime
 

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: