The Danish Girl (2015)

 photo danish girl_zpsycasmrtv.jpg 
The Danish Girl (Biografi, Drama, Romantik): 
Det gifta konstnärsparet Einar och Gerda bor i Köpenhamn under 1926. Deras äktenskap är starkt och kärleksfullt men när Gerda ber sin make täcka för en kvinnlig modell i ett porträtt hon snabbt måste få klart vänds deras värld snart upp och ner. Einars upplevelse av att bära klänning blir början på en stor innre förändring som väcker liv i Lili, hans innre och äkta jag
 
 
 
BETYG och RECENSION:  
The Danish Girl är ett verklighetsbaserat drama från 2015 som utspelar sig i Danmark under 1926. Filmen gav vår svenska Alicia Vikander en Oscars för bästa kvinnliga biroll trots att hon faktiskt syns i den kvinnliga huvudrollen som konstnärinnan Gerda Wegener. I den manliga huvudrollen ser vi Eddie Redmayne som tar sig an rollen som Gerdas man och tillika konstnären Einar Wegener, en man som efter att ha provat ett par strumpbyxor upptäcker en oväntad läggning och strax därefter vaknar också Lili Elbe till liv. 
 
 photo danishgirl1_zps1aumx4wg.jpg
Einar ställer upp som kvinnlig modell åt sin fru, något som kom att förändra allt.  
 
The Danish Girl bygger som sagt på en sanna dansk historia och trots att filmen utspelar sig i Danmark med vad som ska föreställa danska karaktärer så är den engelskspråkig vilket gör mig något förbryllad. Jag hade personligen hellre valt att få se filmen med en dansk rollbesättning som då också hade gjort så att allt kom till sin rätt, nu känns nämligen inte bara karaktärerna felplacerad utan även landskapet. Men trots detta så presterar både Alicia Vikander och Eddie Redmayne otroligt bra i sina roller och tillsamman skapar de en passionerad harmoni om kärlek i nöd och lust utan att vara blyga. De båda bjuder på en enorm scennärvaro och deras kemi fångar ens uppmärksamhet samtidigt som de biter sig fast och lämnar sina spår, något som också gör att jag kan förlåta filmen för att ha engelskspråkiga karaktärer. 
 

Både Vikander och Redmayne bjuder på sig själva.  
 
Utseendemässigt så är The Danish Girl otroligt vacker med sina fina kostymer som fångar vibbarna av 1920-talet perfekt, och detta väger också upp för att det danska landskapet som mer eller mindre glöms bort i konsten. Men det är huvudämnet som tar upp den homosexuella och transsexuella läggningen under en tid då det ansågs vara skamligt som gör filmen till vad den är, något som i sin tur försvårar Einars kamp om att få blomma ut som kvinna. Vi för följa både honom och hans fru medan de tillsammans försöker komma på en lösning som förr eller senare ska kunna fullborda Einars förvandling från man till kvinna. Deras resa är både vacker och gripande samtidigt som den bjuder på både skratt och tårar som förhoppningsvis även kommer beröra dig på djupet. Men trots detta så är inte The Danish Girl en film som passar alla och därför undanbes enkelspåriga tittare. 
 
 photo 27DANISHGIRL-master675_zpsxxsrme4k.jpg
Einar vill begrava sitt manliga jag och släppa Lili fri.  
 
© 2015 Universal Studios

FILMINFORMATION:

Originaltitel: The Danish Girl.
Svensk titel: The Danish Girl.
Baserad på boken: The Danish Girl, av David Ebershoff.
Taglines: "Find the courage to be yourself" och "Have the courage to love yourself".
Genre: Biografi, Drama, Romantik.
Skådespelare: Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Amber Heard, Ben Whishaw, Matthias Schoenaerts m.fl.
Regissör: Tom Hooper.
Speltid: 119 min (Blu-ray).
Språk: Engelska, Franska, Tyska.
Undertext: Svenska.
Åldersgräns: Rekommenderad från 11 år.
Premiärår: 2015.
Sv. Biopremiär: 5 Februari 2016.
Distributör: Universal.
DVD och Blu-rayrelease: 20 Juni 2016.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): The Making of Danish Girl.
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): The Making of Danish Girl.
 

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: