The Search (2014)

 photo the search_zpsupe3ndyz.jpg 
The Search (Drama, Krig): 
1996 lämnar den ryska armén Tjetjenien men freden varar bara i 3 år, och 1999 skickade Ryssland återigen in soldater i landet för att påbörja den så kallade antiterroroperationen. Då flyr en pojke från sin hemby efter att hans föräldrar blivit mördade men han möter snart hjälparbetaren Carole som sakta får honom att återvända till livet. Samtidigt söker hans storasyster desperat efter honom bland flyktingarna medan den ryske soldaten Kolia upplever krigets förödande effekter på nära håll
 
 
BETYG och RECENSION: 
The Search är ett delvis franskt drama från 2014 som kretsar kring olika personer under krigstiden i Tjetjenien. Historian är mörk och något deprimerande vilket borde göra den berörande men istället blir allt bara grått och trist i takt med filmens dämpade färger som nästan får den att framstå som svartvit. Och vid sidan om det så är dessutom The Search tok för lång och händelselös för att man ska kunna fastna och ta det tragiska dramat till sig. 
 
 photo search_zpsmkdfrcys.jpg
Franska Carole (Bérénice Bejo) och Helen (Annette Bening) amerikanska finns båda på plats i Tjetjenien för att hjälpa folket.  
 
The Search utspelar sig under 1999 och filmen tar sin början med en skakig bild som syns genom en handkamera där vi tar oss igenom ett trasigt Tjetjenien. Början är osammanhängande och rörigt då folk skriker och skjuter på varandra helt utan anledning vilket får folkslaget att framstår som känslokalla idioter. Men den skakiga bilden kommer snart att ändras till det bättre fasta formatet och vi kastas då också in i de mer känsloladdade personernas tuffa och hårda liv. Men den sega stillsamheten och grådasket består tyvärr samtidigt som tystnaden tillkommer vilket gör filmen ointressant och händelselös. 
 
 photo the-search-de-michel-hazanavicius-1_5150689_zpsncezhufa.jpg
Ryska Kolia (Maksim Emelyanov) tränar för att bli en soldat.  
 
Filmen riktar som sagt in sig på flera olika historier vilket här också resulterar i olika kulturer och språk, men de alla befinner sig till största del i samma land, nämligen det trasiga Tjetjenien. Trots att en liten del av filmen är engelskspråkig så är talet en ständig mix av franska, ryska och tjetjenska vilket också gör att man blir tvingad till att läsa undertexten och just detta är något som gör att jag tappar ännu en liten del av intresset. Det är dessutom svårt att läsa av karaktärernas känslor under vissa delar av dramat då de mest framstår som katatoniska och det stärker alltså inte inlevelseförmågan. Så på sin höjd så är The Search ett trasigt och hemskt drama men som aldrig vaknar till liv och lyckas sprida den rätta känslan. 
 
 photo search1_zps3q8iw8he.jpg
Raïssa (Zukhra Duishvili) litar efter sin lillebror Hadji (Abdul Khalim Mamutsiev) som flyr längst med gatorna i Tjetjenien.  
 
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: The Search.
Svensk titel: The Search.
Inspirerad av filmen: The Search från 1948. 
Tagline: - .
Genre: Drama, Krig.
Skådespelare: Bérénice Bejo, Annette Bening, Maksim Emelyanov, Abdul Khalim, Zukhra Duishvili m.fl.
Regissör: Michel Hazanavicius.
Filmmanus: Michel Hazanavicius.
Speltid: 129 min (DVD).
Språk: Franska, Engelska, Ryska, Tjetjenska.
Undertext: Svenska.
Land: Frankrike, Georgien.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Premiärår / Utgivningsår: 2014.
Sv. Biopremiär: - .
Distributör: Scanbox.
DVD och Blu-rayrelease: 13 Juni 2016.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): - .
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): - .
Hyr filmen hos: SF Anytime
  

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: