Min lilla syster (2015)

 photo min lilla syster_zps4s5df2xm.jpg 
Min lilla syster (Drama):
Den 12-åriga Stella står i skuggan av sin storasyster Katja som får all uppmärksamhet då hon har en lovande karriär inom konståkning, och medan Katja skiner kämpar Stella på i bakgrunden. Allt eftersom Stella studerar sin storasyster märker hon snart att allt inte står rätt till och att Katja har utvecklat ätstörningar, något som sätter syskonskapet på prov
 
 
BETYG och RECENSION: 
Det är ytterst sällan som jag vill se en svensk film och detta eftersom jag oftast blir besviken, men ibland dyker ett och annat guldkornsliknande exemplar upp som sätter ljus på vardagen trots att filmen i fråga kanske har ett rätt så mörkt ämne. Filmen i fråga som lyckades överraska mig lite positivt denna gång är ingen mindre än Min lilla syster från 2015 där vi se Rebecka Josephson och Amy Deasismont (mer känd som Amy Diamond) i huvudrollerna som systrarna Stella och Katja. Och det mörka ämnet som filmen kretsar kring är just ätstörningar samt att hamna i skuggan av sin syster.
 
 photo Min-lilla-systera_zpsdzlrzhma.jpg
Ingen annan ser det Stella ser...
 
Min lilla syster har mött strålande kritig både i Sverige och i andra länder samt blivit nominerad och vunnit ett flertal priser, men ändå känner jag att något fattas. Handlingen må vara djup med insynen på sjukdomen anorexia känns aningen platt och inte helt korrekt, plus att många fel begås i läkningsprocessen. Trots detta så lyckas ändå Min lilla syster väcka känslor som bara ett fåtal svenska filmer har plockat fram i mig innan och även om saker och ting känns något fel här och där så blir jag alltså berörd. Men filmen kunde gott och väl ha varit både bättre och starkare samt haft ett mer innehållsrikt och högre tempo.
 
 photo min lilla_zpsaimyhjks.jpg
Syskonkärleken sviktar när Stella konfronterar Katja
 
Man tror kanske att Min lilla syster riktar in sig helt och hållet på ätstörningar men nu är det i första hand lillasyster Stellas problem som lyfts fram då hon tappert lever i skuggan av sin framgångsrika syster Katja, och när hon dessutom upptäcker att Katja har ätstörningar blir inte hennes liv lättare utan snarare tvärt om. Skådespelsmässigt så sköter både nykomlingen Rebecka Josephson och Amy Deasismont sig otroligt bra vilket stärker filmupplevelsen men de har självklart också sina svackor då de presterar mindre bra. Men hur som helst så är Min lilla syster en av de bättre svenska filmerna där ute och personligen så hoppas även jag att Amy "Diamond" lägger ner sin musikkarriär och satsar helhjärtat på skådespeleriet.
 
 photo Min_lilla_syster_zps6vykwgbz.jpg
Stella är van vid att leva i bakgrunden av sin syster som får all uppmärksamhet
 
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Min lilla syster.
Svensk titel: Min lilla syster.
Världstitel: My Skinny Sister.
Tagline: - .
Genre: Drama.
Skådespelare: Rebecka Josephson, Amy Deasismont, Henrik Norlén, Annika Hallin, Maxim Mehmet m.fl.
Regissör: Sanna Lenken.
Filmmanus: Sanna Lenken.
Speltid: 95 min (Blu-ray).
Språk: Svensk, Engelska.
Undertext: Svenska.
Land: Sverige, Tyskland.
Åldersgräns: Rekommenderad från 11 år.
Premiärår / Utgivningsår: 2015.
Sv. Biopremiär: 18 September 2015.
Distributör: Scanbox.
DVD och Blu-rayrelease: 18 Januari 2016.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): - .
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): - .
Hyr filmen hos: SF Anytime.

Kommentarer
Elsa säger:

Är inte heller jätteförtjust i svenska filmer, men denna har jag faktiskt tänkt se då jag fick vara med på en intervju med regissören Sanna Lenken i höstas strax innan premiären. Dock är det lite svårt att få tag på den, så får väl vänta tills den släpps på DVD/Blu-ray :)

Svar: Den släpptes idag, eller igår blir det nu eftersom det är efter midnatt =)
...Liiinna

2016-01-18 Kl: 19:10:55
URL: http://www.gillafilm.se

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: