Little Miss Sunshine (2006)

Little Miss Sunshine (Drama, Komedi):
När 7-åriga Olive blir uttagen till att delta i en skönhetstävling för barn packar hela familjen ihop sig i sin Volkswagen-buss för att resa tvärs över USA så hon kan få uppleva sin dröm. Samtidigt försöker pappa Richard optimistiskt sälja in sitt 9-stegs-program för att lyckas i livet och mamma Sheryl gör sitt bästa för att hålla samman familjen samtidigt som tonårssonen Dwayne har avlagt ett tysthetslöfte. Med på resan är också den homosexuella morbror Frank som precis har försökt ta livet av sig och även den gamla farfar Edwin finns där för att stötta sitt barnbarn
 
 
BETYG och RECENSION:
Little Miss Sunshine är en Oscarsnominerad dramakomedi från 2006 där vi minst sagt möter familjen annorlunda. Familjen Hoover består av den rätt så normala mamman Sheryl (Toni Collette), pappan Richard (Greg Kinnear) som anser att världen bara består av två sorters människor: vinnare och förlorare, sonen Dwayne (Paul Dano) som har slutat prata, dottern Olive (Abigail Breslin) som drömmer om att vinna en skönhetstävling, den drogpåverkade farfar Edwin (Alan Arkin) som coachar sitt barnbarn och morbror Frank (Steve Carell) som precis har misslyckats med att ta livet av sig själv. Tillsammans ger dig sig ut på en bilresa som ska ta dottern Olive till skönhetstävlingen Little Miss Sunshine men vägen dit blir aningen komplicerad och även den annorlunda.
 

Familjen Hoover är på väg till en skönhetstävling
 
Little Miss Sunshine bjuder inte bara på en annorlunda familj utan hela filmen är aningen egen och speciell. Trots att här både finns humor och drama så passar den inte riktigt in under någon genre, men eftersom humorn är aningen mörk så hade jag nog velat kalla filmen för en svart komedi där man kan skrattar både med och åt tragedierna som omger familjen. Trots att hela situationen är aningen komplicerad så är ändå filmen något enkel. Men detta stoppar inte den ifrån att bjuda på en del skruvade överraskningar som både kan få en att skratta och le, men överlag så är känslonivån något låg och inte så där sprudlande som jag hade hoppats på.
 

Man kan le åt familjens små missöden
 
Little Miss Sunshine handlar i grund och botten om att ta sig till skönhetstävlingen med samma namn och filmens största misstag är faktiskt det faktum att den vanliga ungen Olive är just det, vanlig. Och med tanke på att hon har kommit vidare till en skönhetstävling där alla andra amerikanska ungar se ut som porslinsdockor medan hon är vanlig och inte "perfekt" så känns det inte trovärdigt. Det klickar ärligt talat inte rätt någonstans men det är kanske meningen för underhållande blir det trots allt.
 

Olive passar inte riktigt in i skönhetskretsen.
 
Det är svårt att peka ut vem som har huvudrollen i Little Miss Sunshine eftersom alla i familjen tar upp ungefär lika stor plats, men den som sticker ut lite mer än de andra är nog ändå den unga Abigail Breslin som vi ser i rollen som Olive. För att vara så pass ung som hon är här så presterar hon dessutom otroligt bra, vilket gav henne en Oscarsnominering, och hon visar även att de små kan leverera bara de vill. Men det är inte bara Breslin som gör ett bra jobb utan jag imponeras även av Steve Carell's insats tillsammans med hela den resterande skådespelsskaran. De alla har en bra kemi vilket gör att filmen vaknar till liv och även om jag kanske inte hade hejat på den under Oscarsgalan 2007 så är detta en bra och stark film som folk bör se.
 

Mot all förmodan så imponerar till och med Steve Carell.
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Little Miss Sunshine.
Svensk titel: Little Miss Sunshine.
Taglines: "A family on the verge of a breakdown" och "Everyone just pretend to be normal".
Genre: Drama, Komedi.
Skådespelare: Abigail Breslin, Greg Kinnear, Paul Dano, Alan Arkin, Toni Collette, Steve Carell m.fl.
Regissörer: Jonathan Dayton och Valerie Faris.
Speltid: 103 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Åldersgräns: Rekommenderad från 7 år.
Premiärår: 2006.
Sv. Biopremiär: 24 November 2006.
Distributör: 20th Century Fox.
Blu-ray release: 25 Februari 2009.
Extramaterial (Blu-ray): Deleted scenes • Featurette: Do you wanna talk? • Alternative endings • On the road with the Hoovers: The making of Little Miss Sunshine • Who are the Hoovers? • No one gets left behind: The music of Little Miss Sunshine • Poster galleries.
 

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: