Bølgen (2015)

 photo vagen-35905194-frntl_zpsyhsxvyuu.jpg 
Bølgen (Action, Drama, Katastroffilm, Thriller)
Ingen lyssnar på geologen Kristian Eikjord då han fasar för en kommande tsunami i Geirangerfjorden, och när de väl inser sitt misstag är det försent. Nu har de 10 minuter på sig att fly från naturkatastrofen som hotar befolkningen i det lilla norska samhället
 
 
BETYG och RECENSION:
Bølgen (sv. titel: Vågen) är en norsk katastroffilm från 2015 som visar att en påkostad Hollywood film med dyra specialeffekter inte är allt, utan snarare att de ligger lite i lä då det kommer till de mindre produktionsländerna. Med en budget på ca 6 miljoner kronor lyckas Bølgen bättre än vad många andra filmer gör som har den dubbla budgeten, och detta tack vare att den håller sig till enkla och verklighetstrogna scener som inte behöver spökas ut med mängder av CGI-effekter.
 
 photo Bolgen-bilde-4_zpstl6uab3r.jpg
Bølgen visar att man kan skapa mycket med lite.
 
Men trots att Bølgen har stor potential, är väldigt bra, trovärdig och välgjord så har den ändå sina brister. För det första hinner halva filmen passera innan katastrofen bryter ut vilket nästan gör att man hinner tappa lite av intresset och för det andra så är allt över lika fort som det drog igång, och för det tredje så är karaktärerna i filmen aningen trögtänkta vilket kommer drabba dom själva förr eller senare. Men vid sidan om dessa brister så är filmen ändå väldigt sevärd då den lyckas hålla spänningen vid liv trots brist på action och dramatik under större delar av speltiden.
 
 photo bolgen_zpsajo5hetk.jpg
Trögtänkta karaktärer sätt mänskligheten i fara
 
Skådespelarna i filmen är för mig helt okända med de presterar ändå bra då de knagglar sig fram på det norska språket. Som alla säkert vet vid det här lagret så föredrar jag engelskspråkiga filmer eftersom jag då slipper tvångslösa texten för att hänga med i handlingen, men Bølgen kommer faktiskt undan med sina språkbrister då det norska språket är så pass likt svenskan att man bara behöver undertexten som en liten stöttning då det krisar. Dessutom håller filmen en jämn nivå på tal, musik och effektljud vilket gör att inget överröstar det andra, något som vi i Sverige inte tycks lyckas med. 
 
 photo bolgen3_zpsdpqij09k.jpg
För mig okända skådespelare som presterar bra
 
Eftersom jag hade väldigt låga förväntningar inför titten på Bølgen så blev jag positivt överraskad och även om jag hade önskat att filmen var lite mer actionladdad och dramatisk så levererar den och bidrar med en spänning som gör den sevärd. Filmen må vara något enkel men ibland krävs det inte mer för att fånga tittarnas uppmärksamhet och ta dom med på en flodvågsresa fylld av katastrofer.
 
 photo bolgen1_zpskcfjob7v.jpg
Lite för lite dramatik men ändå rätt känsla
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Bølgen.
Världstitel: The Wave.
Svensk titel: Vågen.
Tagline: "It was only a matter of time".
Genre: Katastroffilm: Action, Drama, Thriller.
Skådespelare: Kristoffer Joner, Thomas Bo Larsen, Ane Dahl Torp, Fridtjov Såheim, Jonas Hoff Oftebro, Arthur Berning, Laila Goody, Edith Haagenrud-Sande m.fl.
Regissör: Roar Uthaug.
Filmmanus: John Kåre Raake och Harald Rosenløw-Eeg.
Speltid: 101 min (DVD).
Språk: Norska.
Undertext: Svenska.
Land: Norge.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Premiärår / Utgivningsår: 2015.
Sv. Biopremiär: 11 November 2015 (Stockholm International Film Festival).
Distributör: Nordisk Film.
DVD-release: 18 Januari 2016.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): Bakomfilm • VFX-Breakdown.
 

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: