The Diary of a Teenage Girl (2015)

 photo diary of a teenage girl_zpstbl3sgvn.jpg 
The Diary of a Teenage Girl (Drama, Romantik): 
Under 1970-talet inleder den 15-åriga Minnie ett förhållande med sin mammas pojkvän Monroe, något som kommer att väcka både hennes sexuella och konstnärliga sida
 
 
BETYG och RECENSION: 
The Diary of a Teenage Girl är ett "romantiskt" drama som tar oss tillbaka till det härliga 1970-talet, till 1976 närmare bestämt, där den 15-åriga Minnie (Bel Powley) precis har fått upp ögonen för sex och i sina egna ögon då också blivit en kvinna eftersom hon precis har förlorat oskulden. Men i mina ögon är hon fortfarande dock bara en dum tonåring som inte vet sitt egna bästa och kanske är det därför som filmen blir underhållande. Minnie tar nämligen det ena dumma beslutet efter det andra samtidigt som hon upplever ett känslohav, och det hela startade självklart då hon "råkade" ha sex med Monroe (Alexander Skarsgård), som är hennes mamma Charlotte's (Kristen Wiig) pojkvän. I The Diary of a Teenage Girl får vi alltså följa Minnie på hennes resa samtidigt som hon spelar in en muntlig dagbok av händelserna vilket också gör att filmen på ett eller annat vis syns ur en berättarsynvinkel. 
 
 photo diray6_zpsr1qdicjv.jpg
Minne för en muntlig dagbok över sina sexäventyr.  
 
Är du inte beredd på vad som komma skall så kan The Diary of a Teenage Girl lätt upplevas som en något pinsam och inte minst sagt sjuk film. Då syftar jag inte på pinsamheter i sänghalmen utan på det barnsliga beteende som Minnie faktiskt har och när jag säger sjuk så menar jag hela filmen i sig. Det handlar om utnyttjande och den blinda synen på kärlek, vilket antagligen är något som alla tonåringar går igenom på ett eller annat sätt men det känns som om att Minnie tar ett steg längre än många andra. 
 
 photo Diary-Of-A-Teenage-Girl_zps5r3paahv.jpg
Minnie tror att sex är detsamma som kärlek.  
 
Filmens tempo är dock något slött och det händer inte allt för mycket då 70-tals vardagen med sex, droger och rock 'n' roll rullar förbi. Men jag gillar just 70-tals känslan, livet och miljön som inte är så där typikst färgstark och överdriven. Jag gillar dessutom hur filmen delvis är uppmålad med just tekningar och fantasier, något som kanske kan vara en hint på att drogerna ständigt finns inblandade i vardagen... eller så är det bara ett fantasifullt inre vi skådar, vem vet.  
 
 photo diary1_zps3nx8lkju.jpg
Sex, droger och "rock 'n' roll"
 
Även om jag tycker om själva tanken och idén med The Diary of a Teenage Girl så gör karaktärerna mig ändå något besvikna. De är något platta, tråkig och inte minst sagt dumma samtidigt som jag ändå tycker om dom och skådespelarna presterar i själva verkat bra. Kristen Wiig som vi ser i rollen som Charlotte är den som tilltalar mig mest även om hon knappt syns till och Alexander Skarsgård gör sig faktiskt bra i rollen som den slemmiga Monroe. Bel Powley som är betydligt mycket äldre än sin karaktär Minnie fångar ändå det fjantiga tonårsbeteendet bra och även om hon i själva verket är i 20 års åldern så kan jag lätt ta henne för att vara en förvirrad 15-åring, vilket är positivt. Och som den djurvän jag är så vill jag även ge en klapp till katten Willie som syns i rollen som Domino the Cat. 
 
 photo diary2_zpsth6cwjap.jpg
Skarsgård och Wiig i rollerna som Monroe och Charlotte.
 
Slutligen: The Diary of a Teenage Girl är inte en film för alla men det hjälper om man har en svaghet för filmer som utspelar sig under 70-talet där drogerna och de konstiga kläderna är ett faktum, och att man har en öppen syn på sex. Så för att vara en stillsam och inte allt för händelserik film så är The Diary of a Teenage Girl ändå något underhållande och inte minst sagt konstig. 
 
 photo diary-of-a-teenage-girl88_zps9pugrzsr.jpgMinnie är i grund och botten som vilken annan förvirrad tonåring som helst
 
© 2015 Diary The Movie, LLC

FILMINFORMATION:

Originaltitel: The Diary of a Teenage Girl.
Svensk titel: The Diary of a Teenage Girl.
Baserad på boken: The Diary of a Teenage Girl: An Account in Words and Pictures, av Phoebe Gloeckner.
Tagline: - .
Genre: Drama, Romantik.
Skådespelare: Bel Powley, Alexander Skarsgård, Kristen Wiig, Christopher Meloni, Madeleine Waters, Austin Lyon, Abby Wait m.fl.
Regissör: Marielle Heller.
Filmmanus: Marielle Heller.
Speltid: 102 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Land: USA.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Premiärår / Utgivningsår: 2015.
Sv. Biopremiär: 4 December 2015.
Distributör: Sony.
DVD och Blu-rayrelease: 18 April 2016.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): Marielle's Journey: Bringin The Diary To Life • Q&A With Bel Powley, Alexander Skarsgård and Director Marielle Heller • Commentary with Cast and Director.
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): Marielle's Journey: Bringin The Diary To Life • Q&A With Bel Powley, Alexander Skarsgård and Director Marielle Heller • Commentary with Cast and Director • Deleted Scenes & Outtakes.
Hyr filmen hos: SF Anytime
 

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: