Bridge of Spies (2015)

 photo spionernas_zpskg77e4me.jpg 
Bridge of Spies (Biografi, Drama, Historia, Thriller): 
Filmen är inspirerad av verkliga händelser. 
Mitt under det kalla kriget rekryteras en amerikansk advokat av CIA för att hjälpa till i försöket att få hem en pilot som blivit fängslad i Sovjetunionen
 
 
BETYG och RECENSION: 
Bridge of Spies (sv. titel: Spionernas bro) är ett verklighetsinspirerat och Oscarsbelönat drama från 2015 som är regisserad av ingen mindre än Steven Spielberg, och i huvudrollen och birollen ser vi Tom Hanks och Mark Rylance. Filmen tar sin början under 1957, en tid då USA och Sovjetunionen fruktar varandras kärnvapen och avsikter. Detta är något som har lett till att båda sidorna använder sig av spioner som självklart också jagas, och när FBI tillfångatar den sovjetiska spionen Rudolf Abel (Mark Rylance) anlitar CIA advokaten James B. Donovan (Tom Hanks) för att försvara honom så att de sedan kan förhandla fram en frigivning av den amerikanska piloten Francis Gary Powers (Austin Stowell) som hålls fången i Sovjetunionen. Ja, detta är alltså en verklighetsinspirerad händelse som jag inte vet något om och trots att jag brukar falla för biografier så upplever jag bara Bridge of Spies tråkig, ointressant och slö. 
 
 photo spion_zpsfroeaxvt.jpg
James B. Donovan går med på att försvara den påstådda spionen Rudolf Abel
 
Med en tyst inledning drar Bridge of Spies igång stillsamt och händelselöst för att sedan fortsätta i samma spår, och eftersom jag inte har världens bästa tålamod hinner jag bli något uttråkad redan innan filmen ens hinner kommer igång, vilket den i och för sig aldrig riktigt gör. Händelserna i filmen är för mig ointressanta och tråkiga och jag hade inte ens kunnat uppleva de intressant om jag så hade försökt. Bridge of Spies saknar fart, action, spänning och drama och under större delar av filmen får vi mest ta del av stillasittande konversationer som inte ger mig någon inlevelsekänsla, och det blir definitivt inte bättre av den långa speltiden på 141 minuter. Kanske hade Bridge of Spies vunnit något litet på att korta ner sin speltid och genom att öka tempot, men själva handlingen hade dock ändå inte blivit mer tilltalande för mig. 
 
 photo spionernas_zpsgpgt86qc.jpg
Det är inte mycket drama i dramat, varken på hemmafronten eller på slagfältet.  
 
Trots att jag finner Bridge of Spies enormt långtråkig så har den ändå några få ljusa stunder då jag faktiskt vaknar till liv under en kort stund för att bli något nyfiken, men eftersom allt rullar på så sakta så hinner jag återigen tröttna och vända bort blicken innan vi kommer i mål. Ja, det finns alltså inte mycket med handlingen och upplägget som är tilltalande med filmen men kostymerna och designen är i alla fall tilltalande och skådespelarna presterar åtminstone bra, vilket också ledde till att Mark Rylance fick en Oscars för bästa manliga biroll. Detta är också den enda av 6 Oscarsstatyetter som Bridge of Spies tog hem och om ni frågar mig så kan jag inte ens förstå att den blev nominerad, och speciellt inte till bästa film. Men tänk på att detta är inte en film för mig och vem vet, du kanske möter och ser den annorlunda. 
 
 photo spione_zpszn7a8sf6.jpg
Fina vyer och en trovärdig design, ja det är åtminstone alltid något
 
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Bridge of Spies.
Svensk titel: Spionernas bro.
Taglines: "In the shadow of war, one man showed the world what we stand for" och "In a world on the brink the difference between war and peace was one honest man".
Genre: Biografi, Drama, Historia, Thriller.
Skådespelare: Tom Hanks, Mark Rylance, Alan Alda, Amy Ryan, Austin Stowell, Billy Magnussen m.fl.
Regissör: Steven Spielberg.
Filmmanus: Matt Charman, Ethan Coen och Joel Coen.
Speltid: 141 min (Blu-ray).
Språk: Engelska, Tyska, Ryska.
Undertext: Svenska.
Land: USA, Tyskland, Indien.
Åldersgräns: Rekommenderad från 11 år.
Premiärår / Utgivningsår: 2015.
Sv. Biopremiär: 27 November 2015.
Distributör: 20th Century Fox.
DVD och Blu-rayrelease: 4 April 2016.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): A Case Of The Cold War: Bridge Of Spies.
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): A Case Of The Cold War: Bridge Of Spies • Berlin 1961: Re-creating The Divide • U-2 Spy Plane • Spy Swap: Looking Back On The Final Act.
Hyr filmen hos: SF Anytime

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: