Virtuality (2009)

 photo Virtuality_2009.jpg 
Virtuality (Drama, Science Fiction, Thriller):
Ombord på forskningsrymdskepp Phaeton befinner sig tolv utvalda besättningsmedlemmar för en tioårig resa till en avlägsen stjärna, Epsilon Eridani vars uppdrag går ut på att söka efter liv i ett annat solsystem. För att underlätta vistelsen är farkosten utrustad med VR-moduler (virtual reality-moduler) som ger besättningen möjligheten till att ta sig an olika identiteter i en virtuell verklighet, men plötsligt börjar något gå fel i systemet och detta får besättningen att ifrågasätta om det finns en mördare ombord på rymdskeppet.
 
 
BETYG och RECENSION:
Virtuality är en TV-film från 2009 som egentligen var menad att vara ett pilotavsnittet till en kommande serie, men saker och inte gick inte som planerat och istället fick det 1½ timme långa pilotavsnittet bli en misslyckad film som saknar ett riktigt slut.
 
 photo virtuality_stills_07_zpsnosy2vsf.jpg
Välkommet till rymdskeppet Phaeton och träffa deras besättning.
 
Virtuality tar oss ut i rymden och ombord på rymdskeppet Phaeton där 12 utvald män och kvinnor ingår i ett projekt där de under en 10 års lång resa ska utforska ett fjärran planetsystem. För att underlätta resan har man skapat några VR-moduler som ger besättningen möjligheten att släppa loss och leka i en konstgjord verklighet. Tanken är god men något går tyvärr fel på vägen, både när det kommer till VR-modulerna i filmen och TV-filmen i sig. Övergrepp och olyckor börjar ske, någon dör och allt tyder på att det finns en mördare ombord på rymdskeppet, eller är det kanske bara så att det är fel på systemet som styr VR-modulerna? Ja, vem vet, för vi får aldrig ett svar på den frågan och precis när TV-filmen börjar komma igång och någon form av spänning börjar uppstå så tar det slut.
 
 photo virtuality_stills_13_zpsvara0npc.jpg
Olyckor sker.
 
Virtuality innehåller en delvis rätt så känd skara av skådespelare och därför borde jag blir förvånad att FOX inte plockade upp tv-serien. Men nu är det FOX vi snackar om och de är tyvärr rätt så kända för att ha ihjäl allt som går under genren science fiction. Dock är nog inte detta den enda anledningen till att Virtuality inte fick ett grönt ljus utan pilotavsnittet som blev till en TV-film är tyvärr rätt så dålig. Allt är upplagt som en reality show där vi få följa besättningen på Phaeton i med och motgångar. Det uppstår bråk, överfall, kärlek, avundsjuka och ångest vilket i sin tur borde göra TV-filmen lockande, men istället blir allt bara till en rörig och tjabbig soppa där jag inte kan bry mig om vad som händer med karaktärerna. Någon skadas och någon dör och jag känner absolut ingenting vilket är ett tecken på ett misslyckande eftersom jag i vanliga fall blir berörd och bölar till allt, men inte till detta.
 
 photo virtuality_stills_15_zpsnlsfbdna.jpg
Det skriker reality show om Virtuality.
 
Effekterna i Virtuality känns billiga och de ser inte heller verkliga ut, och det blir inte bättre av att större delarna av filmen tar plats i en virtuell verklighet där karaktärerna kan drömma sig bort. Denna drömvärld är inte bara overklig utan också väldigt green screen:ade, alltså det syns att allt är filmat mot en green screen vilket inte är smickrande för ögat. Karaktärerna är dessutom oerhört tråkiga och platt när de inleder relationer och på påbörjar bråk som är helt meningslösa.
 
 photo virtuality_stills_188_zpsuvbku1tf.jpg
Platta specialeffekter
 
Jag måste nog säga att det ändå är tur att Virtuality inte fick grönt ljus och chansen till att bli en tv-serie på ca 13 avsnitt eftersom det gott och väl räcker med denna TV-film som inte var en fröjd att ta sig igenom. Klarar man nämligen inte av att leverera under pilotavsnittet så kommer man inte klara av att överleva i dagens hårda tv-värld, och trots att det ändå finns några små moment i Virtuality som är någorlunda intressant så är den inte bra nog för att spinna vidare på. Virtuality överlever knapp som en TV-film och som en serie hade det blivit katastrof. Men tanken är ändå god, det gick bara fel någon stan på vägen.
 
 photo virtuality_stills_04_zpsirbkqfl6.jpg
Virtuality fick aldrig bli en tv-serie på kanalen FOX och tur är nog det eftersom besättningen inte ens klarar av att öppna en lucka
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Virtuality.
Svensk titel: Virtuality.
Tagline: "Reality is only the beginning".
Genre: Drama, Science Fiction, Thriller.
Skådespelare: Nikolaj Coster-Waldau, Kerry Bishé, Joy Bryant, Jose Pablo Cantillo, Ritchie Coster, James D'Arcy, Clea DuVall, Gene Farber, Sienna Guillory as Rika Goddard, Erik Jensen, Nelson Lee, Omar Metwally, Jimmi Simpson, Kari Wahlgren m.fl.
Regissör: Peter Berg.
Filmmanus: Ronald D. Moore och Michael Taylor.
Speltid: 87 min (DVD).
Språk: Engelska.
Undertext: Engelska.
Land: USA / Kanada.
Åldersgräns: Rekommenderad från  år.
Utgivningsår: 2009.
Sv. TV-premiär: 7 November 2012.
Distributör: Universal Studios.
DVD och Blu-rayrelease: 4 Maj 2010 (USA).
Köp filmen på DVD hos: Amazon.com.
Extramaterial (DVD): Previews: 30 Rock, The Incredible Hulk, Battlestar Galactica, Law & Order, Friday Night Lights, Miami Vice, Heroes and The Office.

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: