Fifty Shades of Grey - The Unseen Edition (2015)

Fifty Shades of Grey (Drama, Erotik, Romantik):
När hennes rumskompis Kate blir sjuk går Anastasia Steele med på att intervjua miljardären Christian Grey i hennes ställe. Mr Gray visar sig vara en man som är både snygg och intelligent, men också en aning överlägsen och skrämmande vilket gör att Ana dras till honom. Till hennes stora förvåning dras även Christian till henne, men på sina egna villkor. Snart öppnar han upp dörrarna till en helt ny värld och det blir snart klart för Ana att Christian har en del hemligheter som har lett till ett kontrollbehov.
 
 
BETYG och RECENSION:
Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Ett biobesök kan få filmen i fråga att framstå bättre än vad den i självaste verket är och just så är faller med den omtalade Fifty Shades of Grey. När jag såg filmen på bio så blev jag positivt överraskad men nu vid den andra titten, hemma i tv-soffan, så inser jag att filmen är aningen skrattretande allteftersom skådespelarna levereras sina aningen dumma repliker och hela upplägget är dessutom aningen fjantigt. Vissa av dessa detaljer upptäckte jag självklart i biomörkret också, men det blev så mycket tydligare när man ser filmen hemma i lugn och ro.
 

"I don't make love, I fuck... hard." - Christian Grey
 
Fifty Shades of Grey bygger på boken med samma namn av E.L. James och det är en bok som har tagit världen med storm vilket i sin tur lockade tusentals kvinnor till biosalongen under alla hjärtans dag 2015. Dock fick filmen inte riktigt samma glada bemötande och något säger mig att det kan bero på bristen på sex som visades upp på vita duken. Men nu kommer Fifty Shades of Grey - The Unseen Edition, en utgåva som är ca fyra minuter längre och som sägs innehålla lite mer godsaker, men så är tyvärr inte fallet och allt vi får är ett förlängt och helt onödigt slut. Så nej, detta gör inte filmen bättre och de omtalade sexscenerna är fortfarande få och korta. Nu är det visserligen så att jag tyckte om bioversionen som är lite av en erotisk njutning och även om vi inte få se något mer i den förlängda versionen, förutom ett par klipp i slutet av filmen, så förblir den ändå någorlunda bra.
 

Njutning.
 
Precis som i boken så är det inte pang på rödbetan meddetsamma utan det tar 30 minuter innan den första kyssen uppstår och 42 minuter innan den första sexscenen dyker upp, och därför är också väntan lång vid den andra titten eftersom man då praktiskt taget bara är ute efter snusket. När man såg filmen första gången så satt man som på nålar och väntade på att kläderna skulle ryka men under den andra titten så är det tyvärr inte lika spännande och man hoppas då också att filmen ska ta fart och komma till kritan. Men trots att det inte är lika intressant andra gången så är ändå sexscenerna... intressant och inspirerande, men dock är tyvärr inte resten av filmen mycket att ha.
 

Sluta hångla och kasta kläderna! 
 
Fifty Shades of Grey bjuder tyvärr inte på några helnakna kroppar men rumpor och nakna bröst blinkar förbi lite titt som tätt och vi får även skymta delar av både en manlig och kvinnlig buske, och det är kanske något som jag inte ville se men jag antar att denna buske finns där för att klargöra för folk att lite kroppsbehåring inte har dödat någon. Filmen innehåller kanske inte så mycket sex som jag hade hoppats på med det finns trots allt någon enstaka scen som nästan är på gränsen till mjukporr, men mer än så blir det tyvärr inte.
 

Det blir tyvärr inget helnaket.
 
Jag tillhör en av dom som inte ens har orkat läsa klart boken och efter att ha läst 76 sidor så la jag ner projektet på grund av bristen på sex och ett värdelöst upplägg, och just därför blir jag inte heller förvånad när filmen enbart innehåller ca 20 minuters snusk av 128 möjliga. Men till skillnad från början av boken så är filmen mer gripande  och jag fastnar för innehållet, trots att det inte är vidare bra, men jag blir inte kastad av stolen. Vad jag däremot märker är att filmen följer de första sidorna av boken bra och de flesta händelserna finns med trots att de har valt att ta bort små detaljer som jag kan sakna. Men om filmatiseringen sedan följer detta spår hela vägen kan jag inte uttala mig om, dock misstänker jag att sexscenerna är nerklippta och en del även borttagna... vilket är synd.
 

Brist på sex.
 
Skådespelarna Dakota Johnson och Jamie Dornan som vi ser i rollerna som Anastasia "Ana" Steele och Christian Grey har bra kemi och de sköter sig bra både med kläderna på och av, och jag gillar speciellt att Dakota Johnson är den där vanliga tjejen som egentligen inte sticker ut. Hon passar perfekt in i rollen som den oerfarna Ana och även om Jamie Dornan gör rollen som Christian bra så hade jag nog hellre sett någon annan i hans ställe. Han känns nämligen inte helt rätt och han är inte så där gudomligt snygg som Christian Grey sägs vara, men detta är självklart en smaksak.
 

Det slår gnistor mellan Christian och Ana.
 
Nu är det kanske inte så att det blir blött/rycker till i byxan men Fifty Shades of Grey funkar ändå rätt så bra som en erotisk dramafilm, och bara så ni vet så är detta inte porr utan bara erotik. Detta är nog dessutom en film som går hem bättre hos kvinnor än hos män men jag skulle ändå inte vilja sträcka mig så lång och kalla den för tantsnusk. Som sagt, detta är inte porr men kanske på gränsen till mjukporr vid enstaka tillfällen och överlag så är ändå Fifty Shades of Grey en trevlig liten erotisk film som du inte bör se med dina föräldrar, hur öppna ni än må vara. Men har du en man som är lättövertalas så går det bra att se filmen med honom.
 

Fifty Shades of Grey må inte vara porr, men erotiskt är det.
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Fifty Shades of Grey.
Svensk titel: Femtio Nyanser av Honom.
Baserad på boken: Fifty Shades of Grey, av E.L. James.
Tagline: "Mr. Grey will see you now" och "Curious?".
Genre: Drama, Erotik, Romantik.
Skådespelare: Dakota Johnson, Jamie Dornan, Eloise Mumford, Jennifer Ehle, Victor Rasuk, Luke Grimes, Marcia Gay Harden, Rita Ora, Max Martini, Callum Keith Rennie, Andrew Airlie, Dylan Neal m.fl.
Regissör: Sam Taylor-Johnson.
Speltid: Theatrical version: 125 min / Extended version: 128 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Utgivningsår: 2015.
Sv. Biopremiär: 13 Februari 2015.
Distributör: Universal Pictures.
DVD och Blu-rayrelease: 15 Juni 2015.
Köp (bevaka) filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): The Unseen Version: Extended Version With An Alternate Ending • A Tease Of Fifty Shades Darker.
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): The Unseen Version: Extended Version With An Alternate Ending • A Tease Of Fifty Shades Darker • Behind The Shades • EL James & Fifty Shades • Fifty Shades: The Pleasure Of Pain • Music Videos • 360 Set Explorer With Hot Spots • Behind The Scenes Of "Earned It" (Fifty Shades Of Grey) • The World Of Fifty Shades Of Grey - Christian, Ana And Friends & Family.
 

Kommentarer
Robex Lundgren säger:

den äger

Svar: Den duger ;)
...Liiinna

2015-06-23 Kl: 10:19:16
URL: http://ghgumman.blogg.se/

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: