Terminator Genisys (2015)

 photo terminator_genisys_blu-ray_nordic-9089565-frntl_zpsuqbkhbw1.jpg 
Terminator Genisys (Action, Science Fiction):
För att förhindra domedagen skickar John Connor, ledaren för mänsklighetens motståndsrörelse, tillbaka Kyle Reese i tiden för skydda Sarah Conner och säkra framtiden. Men en spricka uppstår då i tidslinjen vilket leder till oväntade konsekvenser.
 
 
 
BETYG och RECENSION:
Terminator Genisys är den femte filmen ut i Terminator-franchisen som även består av en TV-serier, men här börjar allt mer eller mindre om på nytt. Arnold Schwarzenegger är tillbaka i sin legendariska roll som T-800 och för att vara gammal, men inte föråldrad, så gör han jobbet lika bra som han alltid har gjort. Och med det sagt så kan jag även tillägga att han både är filmens hjärta och stjärna. Nya i rollistan av karaktärer som vi känner till så väl är Emilia Clarke, Jai Courtney och Jason Clarke som vi ser i rollerna som Sarah Connor, Kyle Reese och John Connor och av totalt fyra huvudkaraktärer är det också dessa tre som är Terminator Genisys lilla brist. Men vare sig de känns fel eller mindre passande i sina roller så är detta ändå en film som är helt i min smak och trots att den har gjort många besvikna så är alltså jag inte en av dom.
 
 photo terminator_zps3v78ckgk.jpg
Old, but not obsolete.
 
I Terminator Genisys ändras tidslinjen ännu en gång och allt som vi vet är därför typ ett minne blott, med undantag för vissa småsaker. I början av filmen har självklart domedagen slagit till och man skickar därför tillbaka Kyle Reese i tiden för att förhindra detta, och tillsammans med några gamla 1980-tals vibbar så är detta en historia som vi så väl känner till. Men strax därefter börjar vi om på en ny kula och Reese upptäcker rätt snabbt att han inte har dykt upp i det förflutna som han känner till, utan allt har förändrats och världen ser aningen annorlunda ut. Hans resa tillbaka i tiden har inte bara påverkat det förflutna utan det har också påverkat den framtid som han kommer ifrån, något som inte bara snurrar till det för våra karaktärer utan även för oss tittare. Det vi känner till raderas alltså rätt snabbt och ersätts av något nytt och vare sig det blir rörigt eller ej så är filmen både underhållande och riktigt bra.
 
 photo Terminator-Genysis-Sarah-Connor_zpsbhjobdbr.jpg
Sarah är inte som den Kyle Reese har hört talas om.
 
I början gjorde jag ett litet påpekande om att tre av de fyra huvudkaraktärerna kändes lite fel i sina roller och trots att jag inte är helt nöjd med deras insats så kan jag ändå inte klaga... mycket. Det finns inget ont att säga om Arnold Schwarzenegger då han är T-800 från insidan och ut samtidigt som han levererar de klassiska replikerna med glimten i ögat vilket, också får mig att både skratta och le, men Emilia Clarke må kanske inte vara den stenhårda typen som vi relaterat till när vi hör Sarah Connors namn. Hon kunde mycket väl ha gjort karaktären hårdare men hon sköter sig ändå bra för att vara sockersöt. Nästa problem är Jai Courtney som vi ser i rollen som Kyle Reese. Han må ha klättrat uppåt på Hollywoodstegen i en rasande fart trots bristande mimik och svag talang, men även om hans rolltolkning inte känns helt rätt så har han sina ljusa stunder då han lyckas framföra en del humoristiska moment. Jason Clarke däremot, han är definitivt Terminator Genisys största miss och han känns inte alls rätt i rollen som John Conner. Clarke må vara en duktig skådespelar men det är bara något med honom som är lite av och inte passande för just denna rollen, men vad exakt det är som orsakar det kan jag inte peka ut.
 
 photo terminator genisys7_zpsts4fto8i.jpg
John Conner och Kyle Reese kämpar för att få domedagen ogjord.
 
Jag har för övrigt sett Terminator Genisys både i 3D på bio och nu i 2D hemma i TV-soffan och jag måste säga att detta är en av få filmer som verkligen kommer till sin rätt i just 3D. Detta eftersom man för en gångs skull verkligen utnyttjar effekternas kapacitet genom att låta saker och ting komma farandes rätt emot oss tittare, något som nästan fick mig att göra i byxan vid ett tillfälle i biosalongen och det är precis så jag vill ha det. Dock är ändå specialeffekterna något platta och plastiga när det kommer till vissa av Endoskeletons vars framträdanden tydligt är ihop-knappade i en dator, så där har vi ännu en brist. Men övriga effekter känns däremot påkostade och äkta vilket väger upp för vissa brister.
 
 photo terminator-genisys-1-750x400_zpsqfll1gup.jpg
Ett plastigt och digitalt Endoskeleton.
 
Så ja, Terminator Genisys må ha en del brister i rollistan och det finns även en del ologiska luckor med i handlingen som inte riktigt år ihop med resultatet, men de väljer jag att blunda för och istället bara njuter jag av hela kalaset. Dock är jag än idag sur över att själva postern är en spoiler som ingen kan undvika, det är en miss som ingen borde kunna göra och ändå är den där och stirrar oss rätt i vitögat, precis som Skynet som vi inte kan undvika.
 
 photo terminator3_zpsqck5rrdz.jpg
Skynet har fått ett nytt ansikte och går under namnet Genisys.
 
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Terminator Genisys.
Svensk titel: Terminator: Genisys.
En nystart på filmserien: Terminator, från 1984.
Tagline: "The rules have been reset".
Genre: Action, Science Fiction, Thriller, Äventyr.
Skådespelare: Arnold Schwarzenegger, Emilia Clarke, Jai Courtney, Jason Clarke, J.K. Simmons m.fl.
Regissör: Alan Taylor.
Filmmanus: Laeta Kalogridis och Patrick Lussier.
Speltid: 126 min (3D Bio / Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Land: USA.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Premiärår / Utgivningsår: 2015.
Sv. Biopremiär: 26 Juni 2015.
Distributör: Paramount.
DVD och Blu-rayrelease: 2 November 2015.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): Family Dynamics.
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): Family Dynamics • Infiltration and Termination • Upgrades: VFX of Terminator Genisys.
Köp filmen på Blu-ray 3D hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray 3D): Family Dynamics • Infiltration and Termination • Upgrades: VFX of Terminator Genisys.
Hyr filmen hos: SF Anytime
Filmserien består av: Terminator (1984).
                                   Terminator 2: Judgment Day (1991).
                                   Terminator 3: Rise of the Machines (2003).
                                   Terminator: The Sarah Connor Chronicles (2008–2009) (Tv-Serie).
                                   Terminator Salvation (2009).
                                   Terminator Genisys (2015).
 

Kommentarer
Tess säger:

Tycker precis som dig att bristen i denna film är de tre skådespelarna du nämner. I övrigt tyckte jag om den :-) Tänk vad perfekt den hade kunnat bli om bara skådespelarna hade passat bättre också.

Svar: Jag hade kunnat tänka mig att se en blond Michelle Rodriguez i rollen som Sarah Connor, där ha vi en bad ass om någon liksom =)
...Liiinna

2015-12-14 Kl: 20:19:58
URL: http://highlandertess.blogg.se

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: