Godzilla (2014)

 photo godzilla_ver4_zpsed13d8c2.jpg 
Godzilla (Action, Science fiction, Äventyr):
Under 1999 hittas något som tycks vara en gigantisk fossil i en utgrävning i Filippinerna och ett spår tyder på att något stort har lämnat platsen och tagits sig vidare ut i vattnet. Strax därefter förstörs ett kärnkraftverk under mystiska omständigheter i Janjira, Japan vilket också gör handledaren Joe Brody till en änkeman och ensamstående pappa till Ford. Händelsen tystas snabbt ner och glöms sedan bort. Men nu,15 år senare, gör den sig påmind igen när inte bara ett monster dyker upp utan flera och de ödelägga då också San Francisco i sin framfart.
 
 
FILMEN FÅR:
Efter skräckupplevelsen på bio i våras, där pladdrande fjortisar förstörde hela filmen och där jag efteråt jagade dom som en tvättäkta psykopat genom hela stan, så var Blu-ray utgåvan av Godzilla en efterlängtad film. En film som jag kunde avnjuta i "tystnad" och utan några större störningsmoment. Det var dessutom som om att jag inte ens hade sett filmen innan, vilket jag typ inte heller hade gjort.
Godzilla är ännu en nyinspelning av den gamla japanska filmen från 1954 och till skillnad från remaken som kom ut 1999 så lyckas denna rätt så bra. Godzilla må kanske vara lite för fläskig för sitt egna bästa och filmen har dessutom tagit lite av en ny riktning, men överlag så är detta en rätt så bra och underhållande monsterfilm som till och med kan få dig att skratta till här och där.
 
 photo godzilla08_zps1025ad65.jpg
Joe's besatthet visar sig stämma när monstren kommer upp till ytan. 
 
Det är ingen större överraskning att man kan räkna ut hur filmen ska sluta redan innan man ens har sett den, filmen finns ju liksom redan i ett par upplagor, men Godzilla bidrar ändå med något nytt och intressant. Vi möter här inte bara Godzilla utan även hans "ärkefiender" The MUTO (Massive Unidentified Terrestrial Organism) och vad ska jag säga, ju fler monster desto bättre. Monstren tar sig fram och San Francisco faller till spillo, mer eller mindre oskyldiga människor faller av tråden medan soldaten Ford (Aaron Taylor-Johnson) gör sitt bästa för att stoppa katastrofen och ta sig hem till sin fru Elle (Elizabeth Olsen) och deras son Sam (Carson Bolde). Kan du gissa slutet? Ja, antagligen och du gissar antagligen då också rätt.
 
 photo godzilla_zpsd16e22d1.jpg
Godzilla vs. MUTO
 
I huvudrollen som Ford Brody ser vi Kick-Ass himself, vill säga Aaron Taylor-Johnson som bevisar att han inte bara kan slås mot små bovar på gatan utan även mot stora monster. Även om Monstren och han nu kanske inte möts face to face så tar han i alla fall ledningen och styr upp katastrofen som andra mer eller mindre bara tycks förvärra. Filmens största besvikelse, skådespelsmässigt, är att Bryan Cranston, som vi ser som pappa Joe Brody, har en väldigt liten roll men när han väl syns i bild så förblir han minnesvärd. Ken Watanabe, som vi ser i rollen som Dr. Ishiro Serizawa, må se väldigt ung ut för sin ålder eftersom hans pappa sägs ha dött 1945 men även han gör en minnesvärd roll då han lär hålla i rekordet när det kommer till att säga ordet Godzilla. Elizabeth Olsen blinkar mest bara förbi i rollen som Fords fru Elle och hon lämnar därför inte något stort avtryck efter sig, precis som så många andra. 
 
 photo Godzilla-Lt-Ford-Brody_zpsb9085413.jpg
Ford hoppar in och styr upp
 
Godzilla kryllar dessvärre av småfel och irriterade moment, som till och med jag märker, men det är bara att slå blindögat till och acceptera situationen så rullar filmen på bra ändå. Visst blir det lite skrattretande och visst blir det kanske lite väl extremt på sina håll och kanter, men på det stora hela så är ändå Godzilla en monsterfilm som jag kan uppskatta samtidigt som jag skakar på huvudet. Filmen är kanske inte superbra men hur vi än vrider och vänder på den så kommer den ändå förbli bättre än Godzilla från 1999 och då tar det dessutom ca 55 minuter innan Godzilla själv ens syns i bild. Godzilla är med andra ord en rätt så underhållande film som tåls att se trots sina brister och allt.
 
 photo godzilla2_zps9976ab11.jpg
"Det måste vara Gojira (Godzilla)".
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Godzilla.
Svensk titel: Godzilla.
Taglines: "The king will rise", "The king arrives" och "The world ends, Godzilla begins".
Genre: Action, Science fiction, Äventyr.
Skådespelare: Aaron Taylor-Johnson, Elizabeth Olsen, Bryan Cranston, Ken Watanabe, Carson Bolde, Sally Hawkins, Juliette Binoche, David Strathairn, Richard T. Jones, Victor Rasuk, Patrick Sabongui m.fl.
Regissör: Gareth Edwards.
Filmmanus: Max Borenstein.
Speltid: 123 min (Blu-ray).
Språk: Engelska / Japanska.
Undertext: Svenska.
Produktionsland: USA / Japan.
Utgivningsår: 2014.
Åldersgräns: Rekommenderad från 11 år.
Sv. Biopremiär: 14 Maj 2014.
Distributör: Warner Home Video.
DVD och Blu-rayrelease: 22 September 2014.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): The Legendary Godzilla: A Whole Level of Destruction and Ancient Enemy: The M.U.T.O.s.
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): Operation: Lucky Dragon, Monarch: The M.U.T.O File - The Godzilla Revelation, Godzilla: Force Of Nature.
Köp filmen på Blu-ray 3D hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray 3D): Operation: Lucky Dragon, Monarch: The M.U.T.O File - The Godzilla Revelation, Godzilla: Force Of Nature.

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: