Escape Plan (2013)

 photo EscapePlan_zpse4995f6e.jpg
Escape Plan (Action, Thriller):
Ray Breslinhar ett ovanligt jobb. Han är en säkerhetsspecialist som frivilligt sätter sig själv i olika fängelser för att sedan bryta sig ut och demonstrera deras svagheter, och när han blir erbjuden den dubbla summan pengar för att testa ett hemligt experimentellt fängelse som utåt sett inte existerar kan han inte tacka nej. Rätt så snart visar det sig att något är fel och innan Ray vet ordet av det befinner han sig i ett fängelse som har rätta till alla de fel och brister som Ray tidigare har upptäckt. Planen är att hålla honom inspärrad förgått och när Ray inte kan ta hjälp från utsidan får han se till att skapa sig kontakter på insidan och hitta en väg ut
 
 
BETYG och RECENSION:
Minns du det gamla goda 1990-talet där filmerna bjöd på action med hårdkokta skådespelare och när de dessutom hade en intressant handling utan att behöva dra till med en massa flashiga specialeffekter och annat krimskrams? Är det kanske så att du rent av saknar detta? Ja då kommer du antagligen att tycka om Escape Plan som har de gamla rävarna Sylvester Stallone och Arnold Schwarzenegger i huvudrollerna. Filmen tar oss praktiskt taget tillbaka till 90-talet med sin unika design och där specialeffekterna så gott som lyser med sin frånvaro och där allt nu handlar om spänning och just det, även lite action. På så vis känns det mer äkta och bara det gör att filmen blir till ett litet guldkorn i samlingen.
 
 photo escape-plan09_zpscf2135e8.jpg
Två gamla rävar slå sig samman.
 
Egentligen är det väll inget speciellt med Escape Plans handling utan den är mer som vilken film som helst som vi kunde se på 90-talet, men för att vara en film som har kommit ut "idag" så sticker den ut ur mängden och därför finns här också något som triggar igång mig. Det är något med filmens enkla men ändå annorlunda handling som gör den unik, dennes miljö och atmosfären och självklart också skådespelarna som gör att jag fastnar och gillar så gott som allt som jag få se. Upplägget är enkelt, Ray Breslin (Sylvester Stallone) jobbar med att hitta brister med och bryta sig ut ur rymningssäkra fängelser, men en dag går allt fel och han sätts i finkan på riktigt. Det är ett fängelse som utåt sett inte existerar och därför blir hans jobb nu mycket svårare. Men har man bara vänner på både in och utsidan så är inget omöjligt, det är iallafall vad Rays tidigare erfarenhet har lärt honom. Och visst, det låter kanske inget vidare men det är det.
 
 photo escape-plan05_zpsab8ab0a5.jpg
Hur bryter man sig ut ur ett rymningssäkert fängelse? 
 
Escape Plans styrka ligger helt och hållet i enkelheten och även om allt kan upplevas aningen platt så tar filmen oss tillbaka till en tid då filmerna var bra, riktigt bra. Stallone och Schwarzenegger må kanske inte vara klassade som A-skådisar men de är praktiskt taget två legender som får en enkel film som denna att både funka och kännas skön. Till råga på allt så mixar filmen spänning med action och där även lite humor finns inblandat, vill säga, Escape Plan är den perfekta cocktailen.
 
 photo escape-plan-image01_zps983fd0e2.jpg
Fängelsedirektören Hobbes (Jim Caviezel) och hans knähundar.  
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Escape Plan.
Taglines: "Breaking out is an inside job", "No one breaks out alone" och "The most secure prison ever built".
Genre: Action, Thriller, Mysterium.
Skådespelare: Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Jim Caviezel, Faran Tahir, Amy Ryan, Sam Neill, Vincent D'Onofrio, Vinnie Jones, Curtis "50 Cent" Jackson m.fl.
Regissör: Mikael Håfström.
Speltid: 115 min (Blu-ray).
Språk: Engelska, Tyska, Arabiska.
Undertext: Svenska.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Premiärår: 2013.
Sv. Biopremiär: 6 December 2013.
Distributör: Nordisk Film.
DVD och Blu-rayrelease: 9 April 2014.
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD och Blu-ray): - .
 

 
 

Kommentarer
David H säger:

Denna måster jag se. Blev väldigt lockad efter att ha läst din recention.

Svar: Oo ja, det måste du. Men du kanske hatar den =)
...Liiinna

2014-05-12 Kl: 22:06:25

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: