Monster (2003)

Photobucket 
Monster (Drama/Kriminalare/Biografi):
Filmen är baserad på Aileen Wuornos liv.
Den prostituerade Aileen är på gränsen till att begå självmord när hon träffar Selby som får henne att leva upp igen. Men när Aileen blir våldtagen och brutalt misshandlad av en kund förändras allt och hon har ihjäl mannen. Därefter bestämmer hon sig för att försöka byta karriär och skaffa sig ett riktigt jobb så han kan försörja sig själv och sin flickvän. Dock går saker och ting inte riktigt som planerat och hon återvänder därför till sitt gamla jobb men som nu får en ny utgångspunkt, mord.
 
 
FILMEN FÅR:
Det har snart gått 10 år sedan jag såg Monster sist och när jag hittade filmen i en Steelbook utgåva på City Gross slog jag till. Dessutom var det väll på tiden att jag såg om den. Även om filmen är så gott som oförglömlig så kan man behöva friska upp sitt minne någon gång och just därför lät jag Monster än en gång lämna sitt avtryck på min näthinna. Aileen, eller Lee (Charlize Theron) som hon kallas sig själv för i filmen, levde ett tragiskt liv fram till sin avrättning den 9 oktober 2002 och här har hennes liv fastnat på film. Hennes liv och öde blir till ett drama som får en sådan som mig att tycka synd om henne och jag kan mycket väl först varför hon gjorde som hon gjorde. För vi alla kan bli till seriemördare om någon bara tycker på rätt knappar och det är precis det som hände Aileen.
 
Photobucket
Lee letar efter sitt nästa offer.
 
PhotobucketDen annars så vackra Charlize Theron är här förfulad, nästan till det oigenkännliga, men i mina ögon finns det fortfarande något som är vackert med henne. Skådespelerskan gick upp nästan 15 kg i vikt och fick spendera timmar i sminkstolen innan det var dags för att filma, allt detta för att kunna gestalta Aileen Wuornos i filmen om hennes liv. Men det spelar ingen roll hur fet och sminkad Charlize än må vara för här ser hon ändå bara normal och vanlig ut. Dock känns det ändå något ovant att se henne i en roll som denna och jag kan inte riktigt förstå att det är Charlize som döljer sig under allt smink. Men med eller utan smink så bevisar Charlize här vad hon går för och ingen kan väll säga något annat än att hon verkligen förtjänade Oscarsstatyetten som hon fick för sin rolltolkning. Christina Ricci får vi ser i rollen som Selby, en kvinna som Lee kommer att älska och se som sin räddning, gör även hon ett riktigt bra jobb när det kommer till att ta sig an sin roll. Men det blir tyvärr inte riktigt lika starkt och på tryckande som det som Charlize ger oss.
 
Photobucket
Kärlek eller utnyttjande?
 
Monster är ett starkt drama som borde kunna gripa tag om oss allihopa eftersom den bjudet på en skönhet som vi sällan får se på film och det är nog just därför som jag blir indragen i dramat. När jag vilar mina ögon på filmen känns det som ett överfall, fast ett bra sådant, och Monster lämnar därför ett spår av medlidande efter sig som jag sent kommer att glömma.
 
Photobucket
Drama, drama, drama.
 
*Betygssystemet

Kommentarer
Micke säger:

Monster är ett riktigt bra drama om ett tragiskt liv. Charlize Theron var så värd sin Oscar. Har bara sett filmen en gång, borde se om den nu.

Svar: Det tycker jag absolut att du ska göra =)
...Liiinna

2012-09-29 Kl: 19:26:57
URL: http://mickemovie.bloggagratis.se/
Erik säger:

Den filmen är hur bra som helst, och Charlize Theron är grym i den film :)

Svar: Charlize Theron är grym i så gott som alla sina filmer om du frågar mig, även i de som är dåliga.
...Liiinna

2012-10-11 Kl: 07:50:37
URL: http://www.filmkritikerna.se/charlize-theron

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: