The Girl with the Dragon Tattoo (2011)

The Girl with the Dragon Tattoo (Drama, Kriminalare, Mysterium, Thriller):
Journalisten Mikael Blomkvist blir anlitad av Henrik Vanger för att i hemlighet lösa det fyrtio år gamla och ouppklarade mordet på Henriks brorsdotter Harriet. Till sin hjälp tar han Lisbeth Salander, en hacker som med konstens alla medel för Mikael ett steg närmare sanningen.
 
 
BETYG och RECENSION:
Jag har alltid sagt att jag föredrar amerikanska filmer framför svenska och just därför chockar jag nu mig själv när jag säger att The Girl with the Dragon Tattoo faktiskt är svagare än den svenska filmen Män som hatar Kvinnor. Det kan vara för att de båda filmen nästan är exakt desamma och därför upplever jag nu inget nytt, men The Girl with the Dragon Tattoo är ändå bra och spännande. Men jag förstår dock inte riktigt meningen med att göra om en film om man ändå tänker behålla allt som är svenskt. Det är inte bara platserna och karaktärernas namn som är svenska utan det finns även ett helt hav utav svenska skådespelare med i filmen och de som är amerikanske tycks dessutom lägga på en svensk ton när de pratar.
 

Lisbeth Salander (Rooney Mara) och Mikael Blomkvist (Daniel Craig) ger sig på lite hacking.
 
Ett litet plus är däremot att jag föredrar att se Daniel Craig i rollen som Mikael Blomkvist men Rooney Mara gör däremot inte ett lika bra jobb som Noomi Rapace gjorde i rollen som Lisbeth Salander. Rooney Mara känns på något konstigt vis inte lika äkta och hon blir därför något blek i sina svarta kläder och konstiga frisyrer. Men det finns en scen i slutet utav filmen som berör mig mer än vad Noomi Rapace prestation gjorde och jag lyckas denna gången till och med klämma fram en tår. Vad som däremot förvånar mig att att The Girl with the Dragon Tattoo bjuder på inte bara en utan två vågade sexscener och det är något som är rätt så ovanligt i amerikanske filmer eftersom de brukar vara rätt så pryda när det kommer till denna sortens filmer.
 

Det går hett till i The Girl with the Dragon Tattoo (bilden kommer säkert bli raderad).
 
Likheten mellan de den svenska och amerikanska filmversionen är som sagt stor. Men det finns några små detaljer som är förändrade och vissa utav scenerna blir därför mer obehagliga i The Girl with the Dragon Tattoo, vilket självklart är en fördel. Dock får en katt sätta livet till i en helt meningslös scen som bara gör mig upprörd och förbannad. Nu kan jag självklart inte komma ihåg om detta även händer i Män som hatar Kvinnor och gör det det så har jag förträngt det. Men det är även något annat, kanske något med stämningen som gör att The Girl with the Dragon Tattoo blir något blek jämfört med Män som hatar Kvinnor, jag kan bara inte sätta fingret på vad det är. Men i slutändan så är de båda filmerna otroligt lika men ändå så olika och The Girl with the Dragon Tattoo får dessutom ett plus i kanten för sitt snygga intro.
 

Ett snyggt intro.
 

Kommentarer
Max Colliander säger:

Intressant recension, får försöka ta och se filmen snart

2012-05-06 Kl: 23:07:06
URL: http://maxcolliander.blogg.se/

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: