Young Adult (2011)

Photobucket 
Young Adult (Drama/Komedi):
Författaren Mavis återvänder till sin hemstad för att återvinna sin ungdomskärlek som nu är gift och har barn. Men saker och ting går dock inte riktigt som hon har planerat och hon börjar därför umgås med Matt som inte heller har kunnat gå vidare efter high school tiden.
 
 
 
FILMEN FÅR:
Jag slog mig ner i soffan och tryckte på play. Tre sekunder senare så mötes jag av en syn som kändes bekant. Där ligger Mavis (Charlize Theron) utslagen på sin säng med sminket från igår ut kletat över halva ansiktet. När hon sedan vaknar går hon fram till kylskåpet och öppnar en Cola Light som hon genast börjar klunka i sig till frukost och då slog det mig. Jag är Mavis eller tvärt om.
 
Photobucket
Är detta jag? 
 
Men strax därefter vänds allt upp och ner och våra likheter blir då till olikheter. Mavis lockar nämligen ut sin hund Dolce på balkongen med hjälp av en burk hundmat och stänger sedan balkongdörren, och där får den stackars lilla hunden sedan stå medan Mavis lever vidare sitt liv som än en gång påminner något om mig själv. Trots att jag egentligen inte vill vara som henne så är våra likheterna skrämmande. Det enda som egentligen skiljer oss båda åt är att jag låter hela mitt liv kretsa kring min katt Keso och att jag föredrar att bli lämnad ifred medan Mavis är på ständig jakt efter mänsklig kontakt. Trots en del olikheter så blir det ändå som om att jag få se mitt egna liv spelas upp på film framför mina ögon och jag undra därför om jag själv är lika tragisk som Mavis? Och svaret är antagligen, tragiskt nog, ja. Men det är nog därför som jag kan gå in helt och håller i filmens handling och även utveckla ett medlidande gentemot en person som henne. För hade våra likheterna inte funnits där så hade jag antagligen hatat Mavis på grund av att hon behandlar sin hund så illa. En hund som dessutom älskar henne trots hennes brister, men varför Dolce nu gör detta är något som jag inte kan förstå.
 
Photobucket 
Stackars lilla Dolce.
 
Det gör med andra ord ont i mitt hjärta när jag ser en film som Young Adult och det är inte bara för hundens skull utan även för att Mavis är så missförstådd. Men bara för att hon är missförstådd så gör detta inte henne till en bättre person utan hon blir snarare till en person som är rädd för att bli lämnad ensam och därför vänder hon sig till de som finns där när hon behöver dom. I detta fallet är det Matt (Patton Oswalt), en person som från grund och botten inte alls är som Mavis utan han är snarare hennes motsats. Mavis var nämligen populär i skolan medan Matt fick motta en del slag som nu har förstört hans liv, något som i sin tur har lett till att de båda är lika missnöjda med tillvaron i livet och det är just därför som de finner någon form av tröst i varandra.
 
Photobucket
Matt och Mavis har nästan samma syn på livet.
 
Men Mavis nöjer sig inte med att bara ha en vän som Matt, utan hon vill även vinna tillbaka sin ungdomskärlek Buddy (Patrick Wilson) som nu är gift och har barn. Men enligt Mavis så är ett barn en frihetsberövare och därför ger hon sig fan på att Buddy egentligen vill ge upp familjelivet och istället spendera sin bästa dagar med henne, något som självklart leder till en del missöden. Men det är just Mavis tragiska livssituation och hennes desperata försök till att fånga in någon som redan är upptagen som gör att jag sugs in i filmen och som slutligen kommer få mig att beundra den. Mavis är nämligen en vuxen människa som är fast i high school livet och som vägrar att växa upp. Hon är dessutom beredd på att testa allt för att få det hon vill ha, rätt som fel, och även om hon faller mot marken gång på gång så tycks hon även kunna resa sig upp igen.
 
Photobucket
Mavis ser på barn precis som mig, som en livsförstörare.
 
Så trots att Young Adult innehåller många saker som jag egentligen skulle ha hatat så blir filmen till en vacker men tragisk saga som jag sent kommer släppa. Det blir en film som jag alltid kommer hålla varmt om hjärtat på grund av filmens mörka sidor som speglar ett liv jag känner igen. För vare sig jag vill det eller ej så är Young Adult trots allt en film som speglar en sida av mig själv och det är nog just därför som jag alltid kommer beundra den på ett sätt som jag aldrig tidigare har beundrat en film.
 
Photobucket
Gammal kärlek rostar aldrig heter det, men stämmer det?
 
*Betygssystemet

Kommentarer
Nathalie säger:

Denna filmen var väldans bra men jag gillade ändå nte allt i den, den var lite si och så större delen av tiden. Haha jag gav den endast en tvåa av fem

Svar: Det enda jag inte tyckte om var som sagt hur Mavis behandlade hunden, men jag tror mig förstå hur hon tänker och känner och därför nästan älskar jag den.
...Liiinna

Tess säger:

Jag tror att Mavis kollade på barn som hon gjorde för att hon själv förlorat ett. Jag tror att hon kände ångest för det. Samtidigt kanske hon känner lite som att hon "slapp undan". Den scenen när hon väller ut allt hon tycker och känner inför hela samlingen på namngivningen är väldigt gripande.

Svar: Jag tycker hela filmen var gripande på ett alldeles speciellt sätt. Och kanske har hon ångest eller så tycker hon bara inte om barn, det är svårt att veta vad som försiggår innan för en annan persons pannben.
...Liiinna

2012-09-03 Kl: 21:42:07
URL: http://highlandertess.blogg.se
Sofia säger:

Den hamnar dirkt på min lista över filmer som jag vill se verkar riktigt bra :)

Svar: Den är bra, enligt mig. Men många blev besvikna för den var dystrare än vad de trodde och många retar sig dessutom på Mavis. Men den hör definitivt hemma på din lista.
...Liiinna

2012-09-04 Kl: 09:39:18
URL: http://www.nattstad.se/Sofia.Mattsson
Tess säger:

Svar: Exakt! Man tolkar ju utifrån sina egna erfarenheter och upplevelser så man kan aldrig veta helt säkert :-)

2012-09-06 Kl: 19:17:22
URL: http://highlandertess.blogg.se

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: