Mamma Mia!

Mamma Mia! (Komedi, Musikal, Romantik): 
Den 20-åriga Sophie ska gifta sig och hon vill självklart att hennes pappa ska leda henne fram till altaret. Dock vet hon inte vem han är men enligt sin mammans dagbok, som hon tjuvläser, finns det tre möjliga pappor och hon bjuder därför in alla tre kandidaterna till sitt bröllopet.
 
 
BETYG och RECENSION:
Mamma Mia! är den älskade filmen som tar liv tack vare Abbas musik och jag må nog vara en av få som har undvikt den fram tills nu, och i samma veva inser jag vilket glädjepiller jag har missa i alla år... men även vilka klyschor.
 

Det vankas bröllop för Sophie (Amanda Seyfried).
 
Mamma Mia! lyckas verkligen sprida glädje till sina tittar då man med- eller motvilligt sitter och sjunger med medan ens kroppsdelar börja rycka i takt med musiken. Men den är också väldigt överdriven och jag kan inte undgå att finna filmen något fjantig samtidigt som den ändå är söt och underhållande. Men handlingen är dessvärre väldigt svag och istället har man valt att göra en jukebox av hela innehållet.
 

Och hon har bjudit in tre män varav en kan vara hennes pappa
 
Även om jag gillar musiken och blir glad av innehållet så är Mamma Mia! enormt överskattad och på det stora hela får den gott och väl bara godkänt.
 

Det bjuds på mer sång och dans än en riktigt handling.
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Mamma Mia!.
Alternativ Titel: Mamma Mia! The Movie.
Tagline(s): "A mother. A daughter. Three possible fathers. Take a trip down the aisle you'll never forget", "Everybody Is Coming To Sophie's Wedding" m.m..
Genre: Komedi, Musikal, Romantik.
Skådespelare: Meryl Streep, Pierce Brosnan, Amanda Seyfried, Christine Baranski, Colin Firth, Stellan Skarsgård m.fl.
Regissör: Phyllida Lloyd.
Speltid: 109 min (Blu-ray).
Språk: Engelska, Grekiska.
Undertext: Svenska.
Åldersgräns: Barntillåten.
Premiärår: 2008.
Sv. Biopremiär: 11 Juli 2008.
Distributör: Universal.
DVD och Blu-ray release: 26 November 2008 och 13 Juli 2011 (Nyrelease).
Extramaterial (DVD och Blu-ray): Kommentarspår med regissören • Cameo med Björn Ulvaeus • The Making of Mamma Mia! (Innehåller: Mamma Mia! Birthing Mamma Mia! - The Filmmaking & The Cast) • Musikvideo: Gimme! Gimme! Gimme! • Borttaget musiknummer: Name of the Game • Borttagna scener • Misslyckade tagningar • Becoming a singer • Bakom kulisserna • Anatomy of a Musical Number • Sjung med.
 
FILMSERIEN BESTÅR AV:
 1. Mamma Mia! (2008).
 2. Mamma Mia! Here We Go Again (2018).
 

 
 

Jurassic World: Fallen Kingdom

Jurassic World: Fallen Kingdom (Action, Science Fiction, Äventyr):
Tre år har gått sedan nöjesparken Jurassic World ödelades av förrymda dinosaurier och människorna har därför övergivit Isla Nublar medan de överlevande dinosaurierna klarar sig på egen hand i djungeln. Men när öns vilande vulkan börjar vakna till liv bestämmer sig Owen och Claire för att försöka rädda de dinosaurier från att utplånas.
 
 
BETYG och RECENSION:
Dinosaurierna är tillbaka på för att... överleva? Ja, hur som helst så är deras överlevnad hotad då den förfallna ön håller på att "explodera" och därför måste självklart våra älskade karaktärer Owen (Chris Pratt) och Claire (Bryce Dallas Howard) åka dit för att rädda dom, men dessvärre blir deras äventyr dummare än tåget. 
 

Claire och Owen m.fl. återvänder till ön Isla Nublar...
 
En av de stora bristerna med Jurassic World: Fallen Kingdom är att den saknar nytänk och istället känns filmen som en nyinspelning av The Lost World: Jurassic Park, vilket tyvärr är en skriven katastrof både till manus och utgång. Dock har ändå karaktärerna fortfarande sina ljusa och tilltalade sidor, CGI-effekterna är snygga och dinosaurerna känns verkliga, men annars finns här inte mycket att hänga i julgranen. 
 

... för att försöka rädda dinosaurierna från utrotning då ett vulkanutbrott sätter igång.
 
När allt kommer till kritan så bjuder ändå Jurassic World: Fallen Kingdom ungefär på det som man förväntar sig av specialeffekterna, men tack vare det dumma manuset räcker det inte för att göra filmen bra och i slutändan så är detta tyvärr lite av ett misslyckade. 
 

Men något går som vanligt fel och en katastrof står för dörren.
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Jurassic World: Fallen Kingdom.
Tagline(s): "Life finds a way" och "The park is gone".
Genre: Action, Science Fiction, Äventyr.
Skådespelare: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Rafe Spall, Justice Smith, Daniella Pineda, James Cromwell, Toby Jones, Ted Levine, Jeff Goldblum, BD Wong m.fl.
Regissör: J.A. Bayona.
Speltid: 128 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Åldersgräns: Rekommenderad från 11 år.
Premiärår: 2018.
Sv. Biopremiär: 8 Juni 2018.
Distributör: Universal.
DVD och Blu-ray release: 22 Oktober 2018.
Köp filmen på DVD hos: Cdon eller Discshop.
Extramaterial (DVD): CHRIS PRATT’S Jurassic Journals • On Set with Chris & Bryce • Birth of the Indoraptor • Death by Dino • Rooftop Showdown • Monster in a Mansion • Malcolm’s Return • And More!.
Köp filmen på Blu-ray hos: Cdon eller Discshop.
Extramaterial (Blu-ray): CHRIS PRATT’S Jurassic Journals • On Set with Chris & Bryce • The Kingdom Evolves • Birth of the Indoraptor • Start the Bidding! • Death by Dino • Monster in a Mansion • Rooftop Showdown • Malcolm’s Return • And Much More!.
 
FILMSERIEN BESTÅR AV:
 1. Jurassic Park (1993).
 2. The Lost World: Jurassic Park (1997).
 3. Jurassic Park III (2001).
 4. Jurassic World (2015).
 5. Jurassic World: Fallen Kingdom (2018).
 

 
 

Jurassic World

Jurassic World (Action, Science Fiction, Thriller, Äventyr): 
Det har gått 22 år sedan Jurassic Park fick stängas ner efter en del oanade konsekvenser men nu är en ny nöjespark i full gång på Isla Nublar, nämligen Jurassic World som följer John Hammonds visioner. Dock har besöksantalet minskat en aning och i hopp om att öka attraktionen har man nu framställt en helt egen hybrid, ett beslut som snart visar sig vara ett stort misstag.
 
 
BETYG och RECENSION:
Jurassic World är en stor, maffig och mäktig film som med sina specialeffekter får dinosaurierna att komma till liv och kännas verkliga. Men tack vare lite för höga förväntningar går det ändå inte att undvika att bli något besviken vid den första titten, men när man ser filmen för andra gången så kommer den däremot helt till sin rätt.
 

Owen och Claire beger sig ut i Jurassic Worlds djungel...
 
Jurassic World må ger oss ett strålande men igenkännande äventyr som dock tar lite för lång tid att komma igång. Därtill har man återigen kastat in barn i rollistan som lyckas reta upp mig med sin blotta och onödiga närvaro, men det är där våra huvudrollsinnehavare kommer in och räddar situationen. Chris Pratt och Bryce Dallas Howard bidrar inte bara med en stark insats utan de tillför även en kemi och lite humor, och när det kommer till det sistnämnda så är det självklart Chris Pratts karaktär Owen som tillför det mest av den sorten medan Bryce Dallas Howard karaktär Claire mest är känd för sina höga och opraktiska klackar i djungeln. 
 

... för att rädd Zach (Nick Robinson) och Gray (Ty Simpkins) ...
 
Nu är det visserligen så att Jurassic World må vara lite för lik Jurassic Park men filmen bjuder ändå på det som man förväntar sig, och även om det mesta går att förutspå så är den underhållande i sin snygghet.  
 

... från köttätande dinosaurier
 
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Jurassic World.
Svensk titel: Jurassic World.
Tagline: "The park is open".
Genre: Action, Science Fiction, Thriller, Äventyr.
Skådespelare: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Irrfan Khan, Vincent D'Onofrio, Ty Simpkins, Nick Robinson, Jake Johnson, Omar Sy, BD Wong, Judy Greer, Lauren Lapkus, Brian Tee, Katie McGrath, Andy Buckley m.fl.
Regissör: Colin Trevorrow.
Filmmanus: Rick Jaffa, Amanda Silver, Colin Trevorrow och Derek Connolly.
Speltid: 124 min (Bio / Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Åldersgräns: Rekommenderad från 11 år.
Premiärår: 2015.
Sv. Biopremiär: 10 Juni 2015.
Distributör: Universal Pictures.
DVD och Blu-rayrelease: 26 Oktober 2015.
Extramaterial (DVD): Chris & Colin Take On The World • Deleted Scenes.
Extramaterial (Blu-ray): Chris & Colin Take On The World • Deleted Scenes • Welcome To Jurassic World • Dinosaurs Roam Once Again • Jurassic World All-Access Pass • Innovation Center Tour with Chris Pratt.
 
FILMSERIEN BESTÅR AV:
 1. Jurassic Park (1993).
 2. The Lost World: Jurassic Park (1997).
 3. Jurassic Park III (2001).
 4. Jurassic World (2015).
 5. Jurassic World: Fallen Kingdom (2018).