Kill Switch (2017)

Kill Switch (Action, Science Fiction, Thriller):
Efter att ett experiment kring obegränsad energi går snett måste Will Porter inte bara kämpa för att rädda sin familj utan även för att rädda vår planet
 
 
BETYG och RECENSION:
Kill Switch är den första långfilmen från regissören Tim Smit som tidigare har jobbat med specialeffekter, och efter att ha sett filmen så börjar jag fundera på om han borde hoppa ur regissör-stolen och hålla sig till CGI. Han har nämligen övervakat de visuella effekterna som med tanke på sin budget är rätt så snygga medan filmen i sig är hoppig, rörig och svag.  
 

Will Porter (Dan Stevens) försöker rädda både sin familj och vår planet efter att ett experiment gått fel
 
Kill Switch är till största del filmade på samma sätt Hardcore Henry, vill säga i en "first person shooter"-stil som vi kan se i tv- eller datorspel, men här blir det inte lika lyckat. Därtill tilldelas vi väldigt lite information och filmen hoppar även fram och tillbaka från en "verklighet" till en annan och då också utan förvarning vilket leder till ett rörigt innehåll. Karaktärerna befinner sig dels på vår planet men även på en så kallad spegelplanet som är skapad för att återvinna energi, därför finns det också dubbelt upp av allt. En och samma person befinner sig alltså på två ställen samtidigt och trots att omgivningen är annorlunda från planet till planet så blir det jobbigt att hänga med i svängarna, vilket i och för sig kan bero helt på min trötta hjärna. Hur som helst så brister filmen både på den ena och andra punkten samtidigt som skådespelsinsatsen är varierad från bra till dålig, och på sin höjd bjuds det mest på en massa spring med få händelser.
 

Vi ser ca halva filmen genom Wills skakiga ögon.
 
I slutändan är ändå Kill Switch rätt unik men tack vara den dåliga utformningen så misslyckas filmen med sitt enkla uppdrag att leverera en intressant historia på rätt sätt och i slutändan är filmen, på sin höjd, bara okej.
 

På vår spegeljord samarbetar Will med Abigail Vos (Bérénice Marlohe)
 

FILMINFORMATION:

 
Originaltitel: Kill Switch.
Svensk titel: Kill Switch.
Tagline(s): "Worlds will collide".
Genre: Action, Science Fiction, Thriller.
Skådespelare: Dan Stevens, Bérénice Marlohe, Tygo Gernandt m.fl.
Regissör: Tim Smit (som TimSmiT).
Speltid: 91 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Premiärår: 2017.
Sv. Biopremiär: - .
Distributör: Noble Entertainment.
DVD och Blu-ray release: 18 December 2017.
Extramaterial (DVD): - .
Extramaterial (Blu-ray): - .
 
 

 
 

The Rift (2016)

The Rift (Science Fiction, Skräck, Thriller):
När en satellit kraschlandar i östra Serbien skickas ett team av amerikanska och serbiska agenter dit för att undersöka vraket och ta vara på dess flygdata, men när de lokaliserar kraschplatsen upptäcker de att inte allt står rätt till. Något har följt med till jorden, något som inte hör hemma här och sakta börjar sanningen om ett misslyckat astronautuppdrag att träda fram.
 
 
BETYG och RECENSION: 
The Rift är en lågbudget sciencefictionfilm med ett stort B framför sig som mer eller mindre handlar om en reva i tid och rum, en reva från månen till jorden men var historia är lika ihålig som en schweizerost.
 

Agenterna John Smith (Ken Foree) och Liz Waid (Katarina Cas) skickas till Serbien för att undersöka en kraschad satellit.
 
Precis som väntat är skådespelarna bedrövliga och manus och regi likaså. Men till till min stora förvåning så är inte CGI-effekterna helt värdelösa utan stundvis rätt så välgjorda för en film i denna klass. Dock hjälper det inte till för att väga upp det tomma och röriga innehållet som egentligen inte ger oss någonting, och ännu mindre en förklaring på vad det är som faktiskt sker.
 

I Serbien hittar de en astronaut....
 
Hur som helst så är ändå The Rift den perfekta hjälpen mot envisa sömnbesvär och en dos av denna kommer definitivt få dig att somna lika snabbt som ett litet omstoppat barn.
 

... som tycks ha kommit från månen till jorden via en reva i tid och rum.
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: The Rift.
Alternativ titel: The Rift: Dark Side of the Moon.
Svensk titel: The Rift.
Tagline(s): "Death is Dead", "The night HE came back" och "The Beginning of the End".
Genre: Science Fiction, Skräck, Thriller.
Skådespelare: Ken Foree, Katarina Cas, Monte Markham, Dragan Micanovic, Denis Muric m.fl.
Regissör: Dejan Zecevic.
Speltid: 90 min (DVD).
Språk: Engelska, Serbiska.
Undertext: Svenska.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Premiärår: 2016.
Sv. Biopremiär: - .
Distributör: Kaleidoscope Home Entertainment.
DVD-release: 27 Mars 2017 (England).
Extramaterial (DVD): - .
 

 
 

Thelma (2017)

Thelma (Drama, Fantasy, Mysterium, Romantik, Thriller):
Thelma har vuxit upp i en liten by med sina strängt religiösa föräldrar, men när hon börjar studera i Oslo öppnar sig en helt ny värld. Hon utvecklar snart känslor för sin nyfunna vän Anja och i samma veva börjar hon också få återkommande anfall, anfall som tycks vara kopplade till hennes känslor och som kan ha förödande resultat.
 
 
BETYG och RECENSION:
Thelma är en norsk film som lutar lite mot det obehagliga hållet fast dock utan att bli otäck. Tempot är lugn och stillsamt men innehållet spännande och intressant, något som får mig att tappert vänta på svar.
 

I samma veva som den religiösa Thelma (Eili Harboe) faller för Anja (Kaya Wilkins)...
 
För att vara en religiös film så innehåller Thelma väldigt få inslag av denna biten, något som jag personligen uppskattar och istället lägger den sin fokus på de känslor och övernaturliga krafter som huvudkaraktären förr eller senare visars sig ha. Trots att filmen är väldigt tystlåten och händelselös så finner jag ett intresse i det underliga som sker samtidigt som jag grips tag och berörs av innehållet.
 

... börjar hon få epilepsiliknande anfall, ...
 
Allt som allt så känns Thelma genomtänkt då den lyckas bjuda på något nytt trots att elementen har utforskats tidigare på film, och i slutändan är detta en bra och magisk film om "förbjudna" känslor.
 

... men det är så mycket mer som ligger bakom allt.
 

FILMINFORMATION:

 
Originaltitel: Thelma.
Svensk titel: Thelma.
Tagline(s): "Sometimes the most terrifying discovery is who you really are".
Genre: Drama, Fantasy, Mysterium, Romantik, Thriller.
Skådespelare: Eili Harboe, Kaya Wilkins, Henrik Rafaelsen, Ellen Dorrit Petersen m.fl.
Regissör: Joachim Trier.
Speltid: 112 min (DVD).
Språk: Norska.
Undertext: Svenska.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Premiärår: 2017.
Sv. Biopremiär: 17 November 2017.
Distributör: TriArt Film / Universal Sony.
DVD-release: 19 Mars 2018.
Köp filmen på DVD hos: Cdon eller Discshop.
Extramaterial (DVD): - .