The Boy (2016)

The Boy (Mysterium, Thriller, Skräck): 
Den amerikanska barnflickan Greta har tagit ett jobb hos en brittisk familj där hon ska passa deras son Brahms och följa de regler som familjen har satt upp. Men när hon inser att Brahms i själva verket är en docka tar hon hela barnpassningen och dess regler med en nypa salt. Dock börjar det snart uppstå en rad konstiga och oförklarliga händelser, något som får henne att tro att dockan är levande
 
 
BETYG och RECENSION: 
När jag var liten kryllade det av skräckfilmer som innehöll mordiska dockor som kom till liv för att ha ihjäl folk, så som Chucky i filmserien Child's Play och Dolly i Dolly Dearest m.fl. Detta var filmer som jag såg i en på tok för ung ålder och sedan dess har dessa leksaker lämnat ett något obehagligt avtryck på mig. Just därför kände jag mig nu också tvungen att se filmen The Boy som självklart också har en något spöklik docka i fokus och mycket riktigt sätter även denna skräck i folks tillvaro om man inte följer reglerna, men kanske inte just i min. 
 

Mr. och Mrs. Heelshire ska åka bort så de behöver någon som tar hand om deras "son" Brahms.
 
I dag är onda och besatta dockor inget ovanligt att få se på film, men detta gör dom inte mindre obehagliga. Just The Boy är en skräck / rysare som lutar mot det mystiska hållet då dockan Brahms flyttar sig från en punkt till en annan, och följer man dessutom inte de strikta regler som finns kring dockan så uppstår det problem. Även om filmen i sig är obehaglig så blir jag inte direkt rädd och det kan vara för att denna dockfilmen bryter mot de klassiska reglerna, regler som jag inte kan nämna utan att spoila hela handlingen så det få förbli osagt. Men det rör sig åtminstone om en twist, en twist som jag tyvärr hade på känn. 
 

Greta börjar misstänka att dockan Brahms lever
 
The Boy leker lite med ens verklighetsuppfattning då den varierar mellan att få barn- / dockvakten Greta (Lauren Cohan) att framstå som inbillningssjuk i ena sekunden och helt redig i nästa, men något avslöjar ändå mysteriet om man bara har huvudet på skaft och det gör att wow känslan uteblir. Även om The Boy nu inte sätter skräck i ens tillvaro så lyckas den åtminstone skapa lite obehag om man bara släcker ner och tänder några få ljus som skapar skuggor på väggarna, så i rätt atmosfär blir alltså filmen både sevärd och underhållande på ett lite lagom obehagligt vis.
 

Efter vissa incidenter börjar Greta ta sitt barnpassningsjobb på fullaste allvar.
  

FILMINFORMATION:

Originaltitel: The Boy.
Svensk titel: The Boy.
Tagline: "Every child needs to feel loved".
Genre: Mysterium, Thriller, Rysare, Skräck.
Skådespelare: Lauren Cohan, Rupert Evans, James Russell, Jim Norton, Diana Hardcastle, Ben Robson m.fl.
Regissör: William Brent Bell.
Speltid: 93 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Premiärår: 2016.
Sv. Biopremiär: 29 Januari 2016.
Distributör: Noble Entertainment.
Blu-ray release: 6 Juni 2016.
Extramaterial (Blu-ray): - .
 

Nytt i Filmsamlingen, del 211

 
I veckan som gick förgyllde Paramount Pictures min tillvaro med ett härligt recensionsexemplar av filmen Baywatch som släpptes på DVD och Blu-ray den 16 oktober 2017. Filmen är baserad på tv-serien med samma namn men har en mer humoristisk ton som gör att du garanterat kommer dra på dig smilbanden.
 
Nyfiken på mer om filmen? Ja, då är det fritt fram att läsa min recension av Baywatch här och om du blir lockad så kan du alltid att köpa den hos Cdon eller Discshop, och vill du ha den förlängda versionen av filmen så är det BD eller 4K-utgåvan du få ta sikte på.
 

Vinnarna av 'Baywatch'

 
'Baywatch'-tävlingen är nu avslutad och det rätta svaret på frågan är: "San Andreas". De tre lyckliga vinnarna som svarade rätt och som får varsin film i önskat format är:
 
  1. Kristoffer K, Trollhättan.
  2. Carl A, Stockholm.
  3. Andreas L, Göteborg.
 
 
Ett stort GRATTIS till vinnarna och filmen skicks hem till er via posten av Twentieth Century Fox, och ha i åtanke att det kan ta uppemot 3-4 veckor för filmen att komma fram.
Jag vill även passa på att tacka alla som deltog och till er som inte tog hem priset så går filmen att köpa hos bland annat Cdon och Discshop, och bättre lycka nästa gång.