Insurgent (2015)

 photo insurgent_zpsffz8nvzz.jpg 
Insurgent (Action, Romantik, Science Fiction, Thriller, Äventyr):
Tris, hennes bror Caleb och Four är nu på flykt från den maktgalna Jeanine som är fast besluten att stoppa dom innan de förstör samhället som är uppdelat i fem olika falanger. Men Tris, som är på jakt efter sanningen om deras framtid som finns gömd i ett meddelande från förr, får oväntad hjälp från de falanglösa.
 
 
BETYG och RECENSION:
Insurgent är den andra filmen ut i The Divergent Series och fortsättningen på Divergent som hade premiär förra året, vill säga 2014. I Insurgent får vi ännu en gång följa Tris (Shailene Woodley), hennes pojkvän Four (Theo James) och deras relativt nyblivna vänner när de tar upp kampen om något som kan likna frihet och rättvis för de falanglösa och the divergent. Jag måste säga att jag är lite kluven till vad jag egentligen tycker om filmen men jag är nog något besviken. I mina ögon så är den föregående filmen nästan en ren kopia av The Hunger Games men också något bättre än den filmen, men till skillnad från The Hunger Games som blivit starkare ju längre in i filmserien vi kommer så tappar istället Insurgent något. Filmserien är fortfarande bra men tempot och dragits ner och handlingen är inte lika tilltalande och intressant.
 
 photo insurgent-e1426747029491_zpsqrgynmov.jpg
Caleb, Tris och Four är på flykt.
 
Insurgent rullar alltså på något sakta och filmen är dessutom något händelselös och inte minst onödigt lång med sina 119 minuter. Det mesta känns tafatt, tomt och ihåligt då sakerna som vi får se egentligen inte alls händer utan bara är ett prov på Tris divergent-status. Filmen styrs nästan enbart av hämndlusten som Tris har då hon låter aggressionen ta över och styra hennes beteende och handling. Divergent handlade om att hitta sig själv medan Insurgent snarare handlar om att kunna lägga band på sig själv och hantera sina känslor, samtidigt som man tar upp kampen mot det onda. En del dumma beslut tas tillsammans med några bra och men överlag så är filmen nästan lite ointressant.
 
 photo insurgent10_zpszkjaaect.jpg
Tris testar sina "egenskaper".
 
Skådespelsmässigt så känns alla något lama och jag kan inte riktigt köpa känslorna som Shailene Woodley försöker förmedla genom Tris då hon vänder kappan efter vinden... känslomässigt alltså. Theo James, Miles Teller, Jai Courtney och Ansel Elgort som vi ser i rollerna som Four, Peter, Eric och Caleb må alla, mer eller mindre, fylla en viktig funktion men de känns ändå mest bara som utfyllnad och detsamma gäller för Kate Winslet som vi ser i rollen som den maktgalna Jeanine. Även en del nya ansikten ha dykt upp, så som Naomi Watts, Octavia Spencer och Daniel Dae Kim, men deras roller är så pass små att de knappt är märkbara och det är något synd.
 
 photo insurgent_zpsw9bohkba.jpg
De falanglösa och the divergen tar upp kampen mot den maktgalna Jeanine.
 
Så ja, Insurgent lämnar mig något besviken och även om jag inte kan säga att filmen är dålig så är den långt ifrån lika bra som sin företrädare och effekterna är nästa de som är bäst i hela filmen, och såna finns det gott om då Tris utför en del värdighetsprov. Men än är inte sagan slut och förhoppningsvis blir den kommande uppföljaren något bättre och mer innehållsrik.
 
 photo insurgent_zpstfjylpdl.jpg
Specialeffekterna är i alla fall bra.
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Insurgent.
Alternativ titel: The Divergent Series: Insurgent.
Svensk titel: Insurgent.
Baserad på boken: Insurgent, av Veronica Roth.
Tagline: "One Choice Can Destroy You".
Genre: Action, Romantik, Science Fiction, Thriller, Äventyr.
Skådespelare: Shailene Woodley, Theo James, Octavia Spencer, Jai Courtney, Ray Stevenson, Zoë Kravitz, Miles Teller, Ansel Elgort, Maggie Q, Naomi Watts, Kate Winslet, Mekhi Phifer, Ashley Judd, Daniel Dae Kim m.fl.
Regissör: Robert Schwentke.
Filmmanus: Brian Duffield, Akiva Goldsman och Mark Bomback.
Speltid: 119 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Land: USA.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Premiärår / Utgivningsår: 2015.
Sv. Biopremiär: 20 Mars 2015.
Distributör: Nordisk Film.
DVD och Blu-rayrelease: 10 Augusti 2015.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): Audio commentary with producers Doug Wick and Lucy Fisher • From Divergent To Insurgent • The Others: Cast and Characters • The Train Fight Unlocked • The Peter Hayes Story • Divergent: Adapting Insurgent to the Screen • Veronica Roth: Tell All • Marketing Gallery.
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): Audio commentary with producers Doug Wick and Lucy Fisher • From Divergent To Insurgent • The Others: Cast and Characters • The Train Fight Unlocked • The Peter Hayes Story • Divergent: Adapting Insurgent to the Screen • Veronica Roth: Tell All • Marketing Gallery • Insurgent In Style • Simulations: The Next Level.
Hyr filmen hos: SF Anytime.
Filmserien består av: Divergent (2014).
                                   Insurgent (2015).
                                   Allegiant: Part 1 (2016).
                                   Allegiant: Part 2 (2017).

The Interview (2014)

 photo the interview_zpszimpyd2b.jpg 
The Interview (Action, Komedi):
Dave Skylark är en programledare för en amerikansk talkshow som tillsammans med sin producent Aaron Rapaport åker till Nordkorea för att intervjua landets ledare Kim Jong-Un. Men när CIA får nys om detta så går helt plötsligt inte bara deras besök ut på att intervjua Kim, utan även att mörda honom.
 
 
BETYG och RECENSION:
The Interview är filmen som nästan blev stoppad och bannlyst efter ett hot. Men ett litet hot stoppade inte filmen från att visas, spridas och släppas i fysiskt format och tur är nog det. The Interview är nämligen filmen som innehåller min typ av sjuk humor då den driver med både Nordkorea och landets ledare Kim Jong-Un (Randall Park), CIA och Pratshower. Vi möter även kändisar som driver och bjuder på sig själva och även om det är ett jävla tjat om och referenser till Sagan om Ringen så kunde jag småskratta mig igenom hela filmen. Det är dumt, lite bögigt och överdrivet till max, vill säga precis som jag vill ha mina komedier.
 
 photo the-interview-movie-screenshot-lizzy-caplan-2_zps9igkhwwr.jpg
CIA-agenten Lacey (Lizzy Caplan) tar till specifika metoder för att få med sig grabbarna på sina planer
 
James Franco och Seth Rogen, som vi här ser i huvudrollerna som Dave Skylark och Aaron Rapaport, har båda medverkat i ett antal filmer tillsammans och kanske är det därför som de funkar så bra ihop. De båda skådespelarna har en kemi som känns äkta och det märks tydligt att de känner varandra väl och trivs i varandras sällskap, vilket i sin tur bidrar till den rätta kemin mellan deras karaktärer.
 
 photo the-interview07_zps9xcbnqhd.jpg
 Dave Skylark och Aaron Rapaport beger sig mot Nordkorea för att intervjua Kim Jong-Un.
 
Det finns inte något med The Interview som man ska ta på allvar och det krävs dessutom att man är på rätt humör för att kunna uppskatta en film som denna till fullo, plus att man måste ha en rätt så dålig humor för att kunna komma i rätt stämning. Inte nog med att allt är dumt, filmen bjuder även på vissa splattereffekter då vapen går av och lite av filmens charm är just att det inte ser verkligt ut för fem öre. Men trots att jag verkligen kunde skatta och njuta under filmens gång så måste jag ändå säga att jag är lite besviken. Med tanke på det hot som filmen skapade så hade jag förväntat mig så mycket mer och kanske inte så mycket flams och trams, men efter att ha sett The Interview så har jag i alla fall lärt mig att Nordkorea är ett land som inte kan ta att man driver med dom.
 
 photo the-interview-20141216_zpsgy8wvnxo.jpg
Dave kommer kanske Kim lite väl nära.
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: The Interview.
Svensk titel: The Interview.
Tagline: "Their trip to North Korea just went south" och "The film they didn't want you to see".
Genre: Action, Komedi.
Skådespelare: James Franco, Seth Rogen, Lizzy Caplan, Randall Park, Diana Bang m.fl.
Regissörer: Evan Goldberg och Seth Rogen.
Filmmanus: Dan Sterling.
Speltid: 112 min (Blu-ray).
Språk: Engelska, Koreanska.
Undertext: Svenska.
Land: USA.
Åldersgräns: Rekommenderad från 11 år.
Premiärår / Utgivningsår: 2014.
Sv. Biopremiär: - .
Distributör: Columbia Pictures.
DVD och Blu-rayrelease: 13 April 2015.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): Filmmaker Commentary • Naked and Afraid - See the stars of The Interview exposed in the wild.
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): Filmmaker Commentary • Naked and Afraid - See the stars of The Interview exposed in the wild • Deleted & Alternate Scenes • Gag Reel • 3 Line-o-Rama's • Directors of This Movie • Spies Among Us • Randall Park Audition Tape • Getting Into Character • Puppy Power • Here Kitty Kitty • Joking Around • Dating a Dictator.
Hyr filmen hos: SF Anytime.