Poltergeist (2015)

 photo Poltergeist_zps3macuehv.jpg 
Poltergeist (Skräck, Thriller):
Familjen Bowen har precis flyttat in till ett nytt hus och det dröjer inte länge fören barnen i familjen börjar skrika och gapa om spöken, något som retar upp föräldrarna. Men det är först när den yngsta dottern försvinner som familjen inser allvaret med det hela och nu börjar deras kamp om att få henne tillbaka från andra sidan.
 
 
BETYG och RECENSION:
Vi alla vet nog att det är riskfyllt att göra nyinspelningar av klassiker och detta eftersom det nästan är omöjligt att mäta sig med det älskvärda originalet. Det brukar inte spela så stor roll att effekterna är föråldrade och att skräcktoleransen idag har blivit högre, för i slutändan så är ändå nästan alltid originalet bäst. Just 1982 kom skräckfilmen Poltergeist som då visade oss var skåpet skulle stå med sina (idag) kassa men ändå trovärdiga effekter och reliker, och 2015 kom remaken med samma namn som visar oss var skåpet typ inte ska stå, i alla fall under de första 30 minuterna men därefter blir filmen, mot förmodan, rätt så bra och nästan lite skrämmande.
 
 photo poltergeist-2015-630_zpseusyj05h.jpg
They're coming...
 
Om man väljer att skaffa sig Blu-rayutgåvan av Poltergeist från 2015 så kommer den både i bioversionen och i en förlängd version som jag självklart har valt att se. Både bio- och den förlängda versionen må avvika något från originalet (om vi bortser från de självklara nymodernigheterna), så som med nya namn på karaktärerna, men filmens grundhandling är självklart ändå som en kopia av det som en gång har varit. Trots detta så lyckas faktiskt Poltergeist väcka en liten obehagskänsla hos mig samtidigt som jag ändå värdesätter vissa av de gamla effekterna i originalfilmen mer. Det kändes nämligen mer äkta med dockor och äkta skelett än med datoranimerade varelser, och även om det finns en och annan obehaglig sak med i nyinspelningen så är det lite för animerat för min smak. Dock lyckas den nya Poltergeist filmen skrämma mig, utan att få mig att skratta åt andra fjantigheter, och med tanke på att detta faktiskt är en skräckfilm så är det ett framsteg. Nu är det dock ändå så att filmen felar lite här och där i takt med att vissa tekniska apparater får flippen medan andra fungerar utan problem i den spökfyllda tillvaron och detta är något som kan reta upp mig. Men filmen har sedan ändrat vissa små detaljer och händelser och det ser jag bara som ett plus i kanten vilket också gör att Poltergeist känns både nya och gammal på en och samma gång.
 
 photo Poltergeist2015EXTENDED1080p3_zpsujcevij7.jpg
Det är något med clowner som får mitt blod att rusa
 
Poltergeist största nackdel är utan tvekan skådespelaren Sam Rockwell som känns helt felplacerad i rollen som pappa Eric Bowen. Han är bara för mycket pajas vilket återspeglas på ett negativt sätt och de övriga skådespelarna stämmer inte heller riktigt in på den bilden som vi har av dom sedan originalet, det är nämligen inte så lätt att glömma och gå vidare som folk må tro. Dessutom känns det som om att Madison "Maddy" Bowen (Kennedi Clements) är ett försök till att efterlikna Heather O'Rourke's verson av Carol Anne i originalfilmen och det blir både rätt och fel på samma gång. Jag personligen imponeras mest av den unga Saxon Sharbino som tar sig an rollen som den äldsta systern Kendra medan mellanungen Griffin (Kyle Catlett) mest retar upp mig med sin blotta närvaro.
 
 photo polte_zpsjougfmod.jpg
Skådespelarna känns inte helt rätt i sina roller.
 
Den nya versionen av Poltergeist må ha överraskat mig på ett positivt sätt och det kan vara för att jag hade ställt in mig på att få se värsta skräpet, så om filmen egentligen är så bra som jag nu har fått för mig är en fråga som ni få ställa er själva. Men när man tror att man ska få skit så kan man blir glatt överraskad, så länge man ger filmen lite tid att växa.
 
 photo poltergeist07_zpstjdihqeq.jpg
They're here...
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Poltergeist.
Svensk titel: Poltergeist.
En nyinspelning av filmen: Poltergeist från 1982.
Taglines: "They know what scares you" och "What are you afraid of?".
Genre: Skräck, Thriller.
Skådespelare: Sam Rockwell, Rosemarie DeWitt, Saxon Sharbino, Kyle Catlett, Kennedi Clements, Jared Harris, Jane Adams, Susan Heyward, Nicholas Braun m.fl.
Regissör: Gil Kenan.
Filmmanus: David Lindsay-Abaire.
Speltid: Theatrical version: 94 min / Extended Cut: 101 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Land: USA, Kanada.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Premiärår / Utgivningsår: 2015.
Sv. Biopremiär: 22 Maj 2015.
Distributör: SF.
DVD och Blu-rayrelease: 26 Oktober 2015.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): Alternate Ending • Gallery • Theatrical Trailers.
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): Theatrical & Extended Cut • Alternate Ending • Gallery • Theatrical Trailers.
Hyr filmen hos: SF Anytime.

Happy Halloween!

 
Varje år har jag som tradition att ladda upp med lite lagom Halloween stämning i mitt hem, äta och dricka gott och se en passande film, vilket självklart alltid inträffar den 31 oktober. Men i år finns ingen Halloween stämning i mitt hem och detta eftersom jag inte har haft tid att fixa pynt då jag försöker komma till rätta i mitt nya hus, inget gott att äta och dricka och två filmer må jag ha köpt men eftersom jag ska vistas på jobbet under denna underbara Halloween-natt så blir det inte heller någon film. Ja, det är tragisk men sant. Så istället önskar jag er alla en underbar Halloween och jag hoppas att ni åtminstone kommer i rätt stämning och kan njuta av högtiden.
 
 

Fantastic Voyage (1966)

 photo den_fantastiska_resan_blu-ray-24693748-frntl_zpsialj3azn.jpg 
Fantastic Voyage (Science Fiction, Äventyr): 
En forskare har blivit attackerad av en fiende och han ligger nu för döden med en propp i hjärnan. När de traditionella medicinska metoder för att rädda hans liv misslyckas, krymper man en ubåt med ett team av forskare till mikroskopisk storlek och injicerar dem i forskarens kropp. Deras uppdrag och resan genom kroppen är enkel, men saker och ting går inte riktigt som planerat och de upptäcker snart också att det finns en sabotör bland dem.
 
 
BETYG och RECENSION: 
Fantastic Voyage (sv. titel: Den fantastiska resan) är en science fiction och äventyrsfilm från 1966 som bland annat har vunnit en Oscars för bästa visuella effekter, något som jag idag kan uppleva som är lite skrattretande eftersom effekterna är just skrattretande. Med vi få ju inte glömma att de var storartade på sin tid. Med hjälp av lavalampor, något som liknar såpbubblor och andra medel har man återskapat kroppens blodomlopp som en mikroskopisk ubåt fylld med forskare nu färdas i och även om det var bra gjort på 60-talet så syns det tydligt att allt är fejk. Dock måste jag ändå ge filmen beröm för sin påhittighet då det kommer till att ha skapat kroppens inre och medan alla andra filmer och serie började ta oss ut i rymden så valde Fantastic Voyage att ta oss in i kroppen, vilket också gör den originell och unik för sin tid.
 
 photo fantastic5_zpsdpn9gcqo.jpg
En resa genom kroppen där blodplättarna är skapade med hjälp av lavalampor
 
Skådespelarna, ja de är som vilka andra skådespelare som helst under 1960-talet vilket betyder att de pratar på ett tillgjort sätt som vi idag inte kan kalla för avslappnat eller naturligt. Tillsammans med de nu mera bristande specialeffekternas så gör detta dock att allt blir lite extra tillgjort och konstigt samtidigt som den kvinnliga karaktären Cora (Raquel Welch) inte få komma till sin rätt och ta upp den plats som hon behöver. Hon blir lite som en kvinna i nöd medan de manliga karaktärerna få blomma ut och ta desto mer plats. Dessutom är hon gudomligt vacker med sina kurvor som självklart visas upp i lite för tajta kläder vilket också gör henne till en sexsymbol. Vill säga, en typisk kvinnlig karaktär på 60-talet.
 
 photo fantastic-voyage-theredlist_zpsln3bps5o.jpg
Alla män måste hjälpa Cora ombord, för hon klarar ju tydligen inte ta sig upp på ubåten själv
 
Fantastic Voyage må brista när det kommer till att skapa ett fartfyllt och realistiskt äventyr, för filmen innehåller många fel, men jag kan åtminstone se förbi de bristande effekterna och bara njuta av det konstverk som filmen faktiskt är. Men vad jag dock inte kan blunda för är den otroliga seghet som filmen har. För att vara en äventyrsfilm så är den fruktansvärt stillsam och händelselös och det tar närmare bestämt ca 40 minuter innan Fantastic Voyage och dess karaktärer är inne i människokroppen, och när de väl är där så tar det också tid tills själva spänningen kommer igång. Mer än halva filmen hinner praktiskt taget passera innan något intressant inträffar och detta gör också att Fantastic Voyage inte direkt blir ett nöje utan snarare en långsam plåga att ta sig igenom, men vacker är den alltså ändå och den är bara inte vidare bra för att vara en äventyrsfilm.
 
 photo fantastic_voyage_scuba-gear_zpsjsncqnej.jpg
Det blir en simtur i nervsystemet
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Fantastic Voyage.
Svensk titel: Den fantastiska resan.
Tagline: "A Fantastic And Spectacular Voyage... Through The Human Body... Into The Brain" och "Journey Into The Living Body Of A Man!".
Genre: Science Fiction, Äventyr.
Skådespelare: Stephen Boyd, Raquel Welch, Edmond O'Brien, Donald Pleasence, Arthur O'Connell, William Redfield, Arthur Kennedy, Jean Del Val m.fl.
Regissör: Richard Fleischer.
Filmmanus: Harry Kleiner .
Speltid: 101 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Land: USA.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Premiärår / Utgivningsår: 1966.
Sv. Biopremiär: 23 Januari 1967.
Distributör: 20th Century Fox.
DVD och Blu-rayrelease: 12 Januari 2005 och 1 Februari 2006 (DVD), 16 Oktober 2013 (Blu-ray).
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): - .
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): Lava Lamps and Celluloid: A Tribute to the Visual Effects of Fantastic Voyage • Whirlpool Scene: Storyboard-to-Scene • Isolated Score Track with Commentary by Film & Music Historians Jeff Bond, Jon Burlingame and Nick Redman.
Hyr filmen hos: SF Anytime.