Minions (2015)

 photo minions kopiera_zpsr7uknmoa.jpg 
Minions (Animerad Familjefilm, Komedi):
Sedan tidernas begynnelse har minionerna sök efter en mästare att tjäna, men på grund av vissa komplikationer har de haft svårt för att behålla sin mästare vilket nu har lett till att dom har utvecklat en depression. Men en dag får Kevin nog, så tillsammans med sina vänner Stuart och Bob beger han sig ut på en jakt som leder dom till superskurken Scarlet Overkill.
 
 
BETYG och RECENSION: 
Minions (sv. titel: Minioner) är en hyllad barn- och familjefilm från 2015 som sägs skänka skratt till både barn och vuxna, så vem är då jag som säger att de har fel? Jo, jag skrattade nämligen inte till en ända gång och det blev inte ens ett leende på mina läppar under filmens gång, och ärligt talat så är filmen faktiskt något för innehållslös. Handlingen är för enkel och platt, åtminstone om man har passerat åldern 7, och det bristande språket gör att Minions också blir något av ett babykalas. Ja, våra gula och runda karaktärer har ett barnspråk utan tydliga ord och även om det ibland går att tyda vad Minionerna faktiskt säger så blir det svårt, men deras kroppsspråk gör åtminstone det jobbet åt dom.
 
 photo Minions-5_zpsjq4xpzeh.jpg
När Minionerna inte har någon att tjäna drabbas de av depression
 
Minionerna är som ni säkert redan vet kända från den animerad barm- och familjefilmserien Despicable Me (sv.titel: Dumma Mej), en filmserie där de inte må vara i fokus men det är ändå de som ger filmerna sin charm då de tjänar sin ledare. Så tack vare deras framgång där i har de alltså fått sig en egen film där vi nu få se hur allt började. Minions utspelar sig alltså före Despicable Me men nu är det ju tyvärr också så att Minionerna inte riktigt klarar av att stå på egna ben och trots att det är kul att få se hur allt tog sin början så brister ändå handlingen. I början va filmen, i tidernas begynnelse då vi få se hur de lyckas ha ihjäl den ena härskaren efter den andra, så är faktisk Minions underhållande och det är först när vi kommer fram till 1960-talet som filmen blir enformig och platt. De har då hittat en mäktig superskurk, Scarlet Overkill (eng. röst av Sandra Bullock), som de vill tjäna och det är också deras kamp som går ut på att tillgodose henne som filmen i sig går ut på. Dock blir det inte mycket till kamp och det mesta känns bara fluffigt och innehållslös, som ett spel utan pjäser och den drivande tråden är allt för svag för att föra filmen framåt i en underhållande takt.
 
 photo minions05_zpsvnh8hyvv.jpg
Minionerna letar efter sin nästa mästare.
 
Trots många brister så är ändå Minions både söt och charmig men det räcker inte till för att tillgodose mitt vuxna öga. Jag hade nog hoppats på lite mer vuxna men ändå barnsliga skämt samtidigt som jag hade förväntat mig ett större och innehållsrikare äventyr. Men för en 7-åring kan nog Minions vara en passande film som har en lagom dos av handling, dock vet jag också att barn i 5-års åldern inte riktigt kan hänga med på tråden. Så Minions är med andra ord en film som bör ses av den åldersgrupp som den är gjord för.
 
 photo minions02_zpsfhcviuo1.jpg
Superskurken Scarlet Overkill.
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Minions.
Svensk titel: Minioner.
En Spin-off på filmerna: Despicable Me (2010), Despicable Me 2 (2013) och den kommande Despicable Me 3 (2017).
Taglines: "Before Gru, they had a history of bad bosses" och "Go back to where it all began".
Genre: Animerad Familjefilm, Komedi.
Skådespelsröster (Engelska): Sandra Bullock, Jon Hamm, Michael Keaton, Allison Janney, Steve Coogan, Jennifer Saunders, Geoffrey Rush, Steve Carell, Pierre Coffin m.fl.
Skådespelsröster (Svenska):  m.fl.
Regissörer: Kyle Balda och Pierre Coffin.
Filmmanus: Brian Lynch.
Speltid: 91 min (Blu-ray).
Originalspråk: Engelska.
Språk (dubbad till): Svenska.
Undertext: Svenska.
Land: USA.
Åldersgräns: Rekommenderad från 7 år.
Premiärår / Utgivningsår: 2015.
Sv. Biopremiär: 1 Juli 2015.
Distributör: Universal.
DVD och Blu-rayrelease: 16 November 2015.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): Jingle Bells Minion Style.
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): Mini-Movies: Cro Minion, Competition Binky Nelson Unpacified • Around the World Interactive Map • Behind the Googles - The Illumination Story of the Minions • Jingle Bells Minion Style.
Köp filmen på Blu-ray 3D hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray 3D): Mini-Movies: Cro Minion, Competition Binky Nelson Unpacified • Around the World Interactive Map • Behind the Googles - The Illumination Story of the Minions • Jingle Bells Minion Style.
Hyr filmen hos: SF Anytime (Svenskt tal)
                           SF Anytime (Svensk text).
Filmserien består av: Minions (2015).
                                   Despicable Me (2010).
                                   Despicable Me 2 (2013).
                                   Despicable Me 3 (2017)