Carrie (1976)

 photo carrie_zpsa16a6dd8.jpg 
Carrie (Skräck):
Baserad på boken av Stephen King.
Efter flera år av mobbing och en sträng och religiös uppfostran upptäcker 17-åriga Carrie att hon kan förflytta saker med tankekraften och på skolbalen passar hon på att ta ut sin hämnd.
 
 
FILMEN FÅR:
1976 satte filmatiseringen av Stephen Kings bok Carrie skräck i biobesökarna och detsamma hände mig när jag såg filmen som 10-åring runt 1994, men idag har tyvärr inte filmen riktigt samma effekt på mig. Carrie är och kommer alltid förbli en obehaglig liten filmupplevelse men skräcken som den en gång spred har dessvärre svalnat något. Det kan vara för att jag känner till storyn och för att den inte längre överraskar mig eller så är det helt enkelt så att jag idag kräver lite mer. Men i vilket fall som helst så är ändå Carrie en väldigt bra film som alla bör se.
 
 photo carrie-blot_zps3d95b563.jpg
Carrie är mobbad och förtryckt
 
Filmen handla som vi alla säkert redan vet om den utsatta flickan Carrie (Sissy Spacek) som mer eller mindre behärskar telekinesi (förflytta saker med tanken) och på så vis kan hon också ta ut hämnd på både sina klasskamrater och sin mamma som har plågat henne under flera år. Carries mamma Margaret (Piper Laurie) är djupt religiös och utför en sträng uppfostran som begränsar Carries levnadssätt och som i sin tur får folk att titta snett på henne, därav mobbningen gentemot henne. Ja, Carrie må vara udda och speciell men hade folk vetat vad hon kan åstadkomma så hade de nog behandlat henne annorlunda. Jag ser idag Carries hämnd som ljuv och inte det minsta skräckinjagande, men annat var det första gången jag såg filmen. Trots detta så utstrålat ändå Carrie ett obehag som biter sig fast och jag skulle även vela kalla filmen för en skräckklassiker som kanske inte är skrämmande men ändå obehaglig.
 
 photo carrie22_zps21c02bf0.jpg
Att ösa grisblod över Carrie var ett misstag.
 
Sissy Spacek som vi ser i titelrollen gör Carrie perfekt med sitt speciella utseende och sin taniga kropp och till skillnad från nyinspelningen som kom 2013 så känns hon helt rätt i rollen som original Carrie. I rollen som Carries mamma Margaret ser vi Piper Laurie Och även om hon är ond på ett religiöst sätt så känns hon inte tillräckligt ond och elak. Hon är både kärleksfull och elak på en och samma gång men hon är inte tillräckligt ond för att väcka rollen tillräckligt till liv vilket gör mig lite besviken, men underliga och udda är de båda två i alla fall.
 
 photo carrie-1976-03_zpsc0d69c10.jpg
Margaret känns inte tillräckligt elak
 
Carrie må ha satt skräck i folk när den kom ut 1976 men idag funkar det kanske inte riktigt lika bra. Trots detta så är filmen ändå en klassiker som man bör se om man inte redan har gjort det och även om den kar kommit upp i åren så lever den sig kvar och förbli en obehaglig lite historia som biter sig fast. Carrie är och kommer antagligen alltid vara en av Stephen Kings starkaste berättelse och vi kan idag bara hoppas att fler ska lyckas åstadkomma detsamma.
 
 photo carrie1976_zps0b4b8af0.jpg
If you got a taste for terror, than you have a date with Carrie...
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Carrie.
Svensk titel: Carrie.
Tagline: "Take Carrie to the prom. I dare you!" och "If only they knew she had the power".
Genre: Skräck.
Skådespelare: Sissy Spacek, Piper Laurie, Amy Irving, William Katt, John Travolta, Nancy Allen, Betty Buckley, P.J. Soles m.fl.
Regissör: Brian De Palma.
Filmmanus: Lawrence D. Cohen.
Speltid: 98 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Produktionsland: USA.
Utgivningsår: 1976.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Sv. Biopremiär: 13 Februari 1978.
Distributör: SF.
Blu-rayrelease: 16 Oktober 2013 (Blu-ray).
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): Acting Carrie Featurette, Visualizing Carrie: From Words to Images, Singing Carrie: Carrie - The Musical, Theatrical Trailer, Carrie (2013) Theatrical Trailer.
Hyr filmen hos: SF Anytime.
Filmserien består av: Carrie (1976).
                                   The Rage: Carrie 2 (1999).

How to Train Your Dragon 2 (2014)

 photo draktraumlnaren2_zps86856c50.jpg 
How to Train Your Dragon 2 (Animerad Familjefilm, Action, Fantasy, Komedi, Äventyr):
När Hiccup och hans drake Toothless är ute på en flygtur ramlar de över en isgrotta där hundratals vilda drakar bor tillsammans med en drakryttare. Innan de vet ordet av det befinner de sig i en kamp om att bevara freden mellan människor och drakar.
 
 
BETYG och RECENSION
How to Train Your Dragon 2 (sv.titel: Draktränaren 2) är uppföljaren till den animerade filmen How to Train Your Dragon som kom ut 2010 och vi får här, ännu en gång, följa med Hiccup (eng. röst av Jay Baruchel) och draken Toothless på ett flygresande äventyr. Jag var kanske inte allt för överförtjust i den första filmen eftersom den utspelar sig under en tidsepok som inte tilltalar mig och även på grund av fantasy genren, och dessvärre så gäller självklart även detta uppföljaren. Den är helt enkelt lite för vikinga-aktigt för min smak. Men alla animerade filmer har sin charm och det har självklart också How to Train Your Dragon 2, jag har bara lite svårt att se det för den ointressanta tidsepoken. Dessutom är jag en av de få som aldrig riktigt har tyckt om drakar och det spelar ingen roll hur söta de må vara, de är bara något för overkliga för min smak.
 
 photo howtotr_zpsc9a1ce6e.jpg
Hiccup och Toothless.
 
Trots att How to Train Your Dragon 2 inte riktigt är en film för mig så är den oerhört söt och gullig med sina storögda drakar. Dessutom är den lilla förälskelsen som Astrid (eng. röst av America Ferrera) tydligt har för Hiccup som kryddan på moset. Dock låter hon inte känslorna blomma ut och det kan jag tycka är lite synd, för ärligt talat, lite romantik har aldrig skadat någon. Förutom en undantryckt kärlekshistorian så bjuder självklart filmen på ett drakäventyr där freden är hotad och där Hiccups mamma Valka (eng. röst av Cate Blanchett) visar sig vara vid liv. Ja, drama, drama och ännu mer drama finns i detta äventyr.
 
 photo how-to-train-your-dragon-22_zpsc1b659a3.jpg
Astrid är lite förälskad i Hiccup men låter inte det påverka deras vänskap.
 
Precis som jag sa om den föregående filmen så är How to Train Your Dragon 2 mer anpassad för barn än för oss vuxna och även om det blir både lite småkul och charmigt här och där så får filmen inte mitt hjärta att smälta. Men trots detta så är ändå How to Train Your Dragon 2 något underhållande och jag kommer på mig själv med att småle lite åt innehållet, det är bara det att det inte blir så bra som jag hade hoppats på men söt är filmen ändå och det är alltid nått.
 
 photo how-train-your-dragon-2-09_zps64371219.jpg
Pappa Stoick (eng. röst av Gerard Butler), mamma Valka och deras son Hiccup. 
 
© 2014 DreamWorks Animation LLC 
© 2014 Twentieth Century Fox Home Entertainment LLC
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: How to Train Your Dragon 2.
Svensk titel: Draktränaren 2.
Tagline: -.
Genre: Animerad Familjefilm, Action, Fantasy, Komedi, Äventyr.
Skådespelsröster (Engelska): Jay Baruchel, Cate Blanchett, Gerard Butler, Craig Ferguson, America Ferrera, Jonah Hill, Christopher Mintz-Plasse, T.J. Miller, Kristen Wiig, Djimon Hounsou, Kit Harington m.fl.
Regissör: Dean DeBlois.
Speltid: 98 min (DVD).
Originalspråk: Engelska (även dubbad till svenska).
Undertext: Svenska.
Utgivningsår: 2014.
Åldersgräns: Rekommenderad från 7 år.
Sv. Biopremiär: 3 Juli 2014.
Distributör: DreamWorks / 20th Century Fox.
DVD och Blu-rayrelease: 3 November 2014.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): FishLegs' Dragon State, Gallery & more!.
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): Dawn of the Dragon Racers All-New Adventure, Fishlegs’ Dragon Stats, Drago’s War Machines, Berk’s Dragon World, Hiccup’s Inventions in Flight, Deleted Scenes, Still Gallery, World of DreamWorks Animation.
Köp filmen på Blu-ray 3D hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray 3D): Dawn of the Dragon Racers All-New Adventure, Fishlegs’ Dragon Stats, Drago’s War Machines, Berk’s Dragon World, Hiccup’s Inventions in Flight, Deleted Scenes, Still Gallery, World of DreamWorks Animation.
 
FILMSERIEN BESTÅR AV:
  1. How to Train Your Dragon (2010).
  2. How to Train Your Dragon 2 (2014).
  3. How to Train Your Dragon 3 (2017)