American Horror Story: Coven, säsong 3 (2013-2014)

 photo AHS Coven_zpsuzsnhl0k.jpg
American Horror Story: Coven, säsong 3 (Drama, Rysare, Skräck, Thriller):
Tonårstjejen Zoe Benson dödar av misstag sin pojkvän med en genetisk åkomma som sträcker sig mer än 300 år tillbaka i tiden, ända tillbaka till i Salems häxrättegång. Mot sin vilja förs Zoe till Miss Robichaux's Academy, en flickskola i New Orleans där hon ska få utbilda i sina unika gåvor. Skolan fungerar dessutom som ett skydd för de få kvarvarande ättlingar som delar detta unika blodsband, men häxornas supreme Fiona tycks ha en egen agenda.
 
 
BETYG och RECENSION:
Den tredje säsongen av American Horror Story har fått namnet Coven och ännu en gång har serien bytt inriktning där den nu målar upp en helt ny historia med samma skådespelare i ny roller. American Horror Story: Coven består av 13 avsnitt och utspelar sig till största del i nutid där allt kretsar kring de få kvarlevande häxorna som både gör gott och ont, men vi gör även småhopp tillbaka till 1800-talet där allt började.
 
 photo American-Horror-Story-Episode-3.01-Bitchcraft-Promotional-Photos-1_FULL_zpsqbsinsxw.jpg
Möt dagens häxor
 
American Horror Story's första säsong Murder House var sjuk, den andra säsongen Asylum var betydligt sjukare men den tredje säsongen Coven är nog ändå sjukast av dom alla... än så länge. Här få vi nämligen se både häxkraft som utförs på gott och ont, döingar och andra hemmagjorda varelser som vandrar runt tillsammans med incestinslag och något som kan likna djursex, och inte minst en del smärtsamma och blodiga inslag som får det att krypa i kroppen på en. Dock är den inte det minsta skrämmande vilket jag kan se som en nackdel men det finns åtminstone inte något som är normalt med American Horror Story: Coven och kanske är det därför som jag tycker om den.
 
 photo american ho_zpsii2clowl.jpg
Det är lite blodigt emellanåt
 
I vanlig fall så brukar jag inte gilla häxor och magi på film och tv, men undantag för vissa utvalda, och jag antar att American Horror Story: Coven tillhör en av de få som sticker ut. Jag gillar karaktärerna och jag gillar att saker och ting blandas ihop, men vad jag däremot inte alls tycker om är att vi i mitten av säsongen stöter på ett gäng zombies som lika väl hade kunnat vara tagna direkt ur The Walking Dead. Dessa må ha vaknat till liv av svart magi men de känns inte direkt passande för handling och jag önskar att de hade valt att ta till något annat och mer unik när det kommer till att sätta skräck i folks tillvaro. Det blir nämligen lite för mycket av det goda men vid sidan om det så gillar jag som sagt häxorna och deras små vardagsproblem som de försöker lösa genom att gynna sig själva.
 
 photo AHS_004_Zombies_zpsl1agpuqa.jpg
The Walking Dead?
 
Handlingen är både ljus och mörk och spänningen ligger på topp då det ena problemet efter det andra uppstår. Frågan om vem man ska lita på är även en ledande faktor och alla tycks göra saker och ting för egen vinning. Jessica Lang syns ännu en gång i en ledande och mäktig roll där hon denna gången är häxornas supreme Fiona och vid hennes sida, mer eller mindre i alla fall, hittar vi ännu en gång Sarah Paulson, Frances Conroy, Evan Peters, Denis O'Hare och Lily Rabe i rollerna som Cordelia, Myrtle, Kyle, Spalding och Misty. Även Taissa Farmiga och Jamie Brewer har hittat tillbaka till skräckens hus efter sitt frånvarande i säsong 2 och denna gången syns de i rollerna som de unga häxorna Zoe och Nan. Ny i rollistan är bland annat Emma Roberts, Kathy Bates, Angela Bassett och Gabourey Sidibe. Samtliga skådespelar känns alla passande i sina roller men de som sticker ut lite extra är självklart Jessica Lang som är bitchernas överhuvud och Frances Conrey som ännu en gång visar vilken talang hon besitter.
 
 photo AMERICAN-HORROR-STORY-COVEN7_zpsh87pnzn8.jpg
Både nya och gamla tillskott syns i Coven. 
 
Ja, American Horror Story: Coven må vara en säsong som jag verkligen tycker om men precis som med föregående säsonger så är skräcken ett bortglömt kapitel som förstör för helheten. Svackan i mitten av säsongen gjorde också att jag där tappade lite av mitt intresse och därför kan jag inte heller säga att Coven är varken bättre eller sämre än de andra två säsongerna. Men vare sig den sticker ut ur mängden eller ej så har American Horror Story en viss unik charm över sig som gör att man utvecklar ett litet beroende för serien och bara det är något som är guld värt.
 
 photo AHS_Coven_E12_5b_zps2td3tvkc.jpg
Myrtle sticker åtminstone ut från mängden.
 

TV-SERIEINFORMATION:

Originaltitel: American Horror Story.
Svensk titel: American Horror Story.
Tagline: "Misbehave and incur our kind of suspension".
Säsongtitel och nr: Coven, säsong 3.
Antal avsnitt: 13. 
Genre: Drama, Rysare, Skräck, Thriller.
Skådespelare: Sarah Paulson, Taissa Farmiga, Frances Conroy, Evan Peters, Lily Rabe, Emma Roberts, Denis O'Hare, Kathy Bates, Jessica Lange, Angela Bassett, Gabourey Sidibe, Jamie Brewer m.fl.
Skapare: Brad Falchuk och Ryan Murphy.
Speltid: 554 min (ca 40-48 min per avsnitt).
Språk: Engelska.
Undertext: Engelska.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år (18 år i England och USA).
Sändningsår, säsong 3: 2013-2014.
Distributör: 20th Century Fox (DVD-utgåvan) och 20th Century Fox UK (Blu-rayutgåvan).
DVD och Blu-rayrelease: 5 Januari 2015 (DVD) och 24 Oktober 2014 (Blu-ray).
Köp TV-serien på DVD hos: Discshop eller Cdon.
Extramaterial (DVD): Zombie Halloween • Meet Ms. Nola • Enter The Coven.
Köp TV-serien på Blu-ray hos: Discshop eller Cdon.
Extramaterial (Blu-ray): Zombie Halloween • Meet Ms. Nola • Enter The Coven.
TV-Serien består (än så länge) av: American Horror Story: Murder House, säsong 1 (2011).
                                                       American Horror Story: Asylum, säsong 2 (2012-2013).
                                                       American Horror Story: Coven, säsong 3 (2013-2014).
                                                       American Horror Story: Freak Show, säsong 4 (2014-2015).
                                                       American Horror Story: Hotel, säsong 5 (2015-2016).
 

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: