Swordfish (2001)

Swordfish (Action, Kriminalare, Thriller):
Gabriel Shear är en före detta agent som planerar att tömma ett bankkonto hos myndigheterna där miljarder dollar ligger och väntar, ett konto med kodnamnet Swordfish. Men för att lyckas med detta behöver han hjälp av Stanley Jobson, en av världens bästa hackers men som dessvärre inte får vistas nära en dator. Dock övertalas han att delta i den brottsliga kuppen genom att få en chans att vinna tillbaka sin dotter som han förlorade till sin ex-fru i deras skilsmässa.
 
 
BETYG och RECENSION:
Sedan början av 1980-talat har hackers varit lite heta på gröten och de har därför också varit ett återkommande tema i Hollywoodfilmerna, så under 2001 såg just Swordfish dagens ljus och då också med en "ung" Hugh Jackman i huvudrollen.
 

Stanley (Hugh Jackman) går med på att hjälpa Gabriel Shear (John Travolta) och Ginger (Halle Berry) att hacka myndigheterna.
 
Swordfish har mycket väl nästan allt det där som vi saknar idag. Så som en någorlunda originell historia, åtminstone för sin tid, och en härlig skara av duktiga och välkända skådespelare med bra kemi samtidigt som actionscenerna fortfarande känns något 90-taliga. Men att någon ska hacka någon är och var då ändå inget nytt, men trots detta så är handlingen intressant och det bjuds även på en oväntat tvist som höjer ribban i slutspruten. Dock har filmen oturligt nog en tendens till att spä på med onödigt höga ljudsekvenser vid vissa specifika scener, antagligen för att öka dramatiken, men detta blir istället både irriterande att se och lyssna på, och inte minst för att viss av dessa scener är extremt utdragna. Men annars så har filmen ett bra tempo och spänningen håller dessutom i sig från början till slut.
 

Gabriel skyr inga medel för att få det han vill ha.
 
Så när allt kommer till kritan så är Swordfish en bra film inom sin genre och som håller måttet än idag, vilket gör att den nästan blir lite som ett gott tuggummi som aldrig riktigt förlorar sin smak.
 

FBI-agenten Roberts (Don Cheadle) är dom ständigt hack i häl
 

FILMINFORMATION:

 
Originaltitel: Swordfish.
Svensk titel: Swordfish.
Tagline(s): "Log on. Hack in. Go anywhere. Steal everything.", "Once you know the password you can go anywhere", "Log In. Log Out. Leg It!", "Password Accepted" och "Log On. Hack In. Go Anywhere. Get Everything.".
Genre: Action, Kriminalare, Thriller.
Skådespelare: John Travolta, Hugh Jackman, Halle Berry, Don Cheadle m.fl.
Regissör: Dominic Sena.
Speltid: 99 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Premiärår: 2001.
Sv. Biopremiär: 14 September 2001.
Distributör: Warner Bros.
DVD och Blu-ray release: 6 Mars 2002 (DVD) och 2 Maj 2007 (Blu-ray).
Extramaterial (DVD): Kommentarer till filmen av regissören Dominic Sena • Två dokumentärer - "The Making of Swordfish" och "The effects in focus" • Två alternativa slut • Biotrailer.
Extramaterial (Blu-ray): 2 Alternate Endings • Commentaries by director Dominic Sena • HBO First look: Swordfish • Effects in Focus: The Flying Bus • Music Video • Cast and crew interviews • Trailer.
 

 
 

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: