The Martian - Extended Edition (2015)

The Martian - Extended Edition (Action, Science Fiction, Äventyr):
Under en kraftig storm på Mars misstas astronauten Mark Watney för att ha omkommit och han blir då kvarlämnad ensam medan resterande besättningen påbörjar sin resa hem till jorden. Nu måste han hitta ett sätt att överleva på den lilla mat han har och finna ett sätt att kontakta jorden.
 
 
BETYG och RECENSION:
The Martian, som är baserad på boken med samma namn av Andy Weir, är en film av Ridley Scott från 2015 och som "nu" har kommit i en förlängd version som innehåller små men dessvärre obetydliga skillnader. Filmen är fortfarande lite av en "one man show" då den mer eller mindre bärs upp av Matt Damons som gör ett otroligt jobb genom att skapa dramatik under sin ensamheten på Mars i rollen som Mark Watney. Men även om Damon nu är den som syns mest i bild så ser vi även Jessica Chastain, Kristen Wiig, Jeff Daniels, Sean Bean med flera i mindre men ack så betydelsefulla roller och tillsammans väcker de alla liv i dramat.
 

Mark Watney få göra så gott han kan för att överleva på Mars.
 
Med ett stillsamt tempo tar The Martian med oss på ett otroligt äventyr där man som tittare sitter på högspänning under större delar av filmen, och mitt i alla dramatik och förtvivlan lyckas den till och med lägga in lite humor i ensamheten och det pågående räddningsuppdraget. Dock är filmen något händelselös under vissa stunder, till och med i sin vanliga bioversion, och därför är också den förlängda versionen rätt onödig att se. Men trots detta så fyller viktiga detaljer ut det stillsamma tomrummet vilket i slutändan gör att filmen känns både bra och välgjord.
 

En del stora namn i mindre roller.
 
Till skillnad från många andra filmer så kan man inte tro att The Martian är inspelad i en studio. Allt ser och känns nämligen otroligt verkligt ut samtidigt som den konstgjorda planeten är både vacker och realistisk, och de få rymdscenerna är dessutom trollbindande.
 

Filmen bjuder på många vackra vyer.
 
Trots vissa små stillsamma brister så är The Martian inte bara en vacker och bra filmen utan den är även en av de bästa filmerna från 2015. Men i slutändan måste jag ändå säga att jag föredrar den något kortare bioversionen framför den här förlängda versionen och därför blir det också den något kortare filmen jag rekommenderar er att se.
 

I det verkliga livet så hade nog räddningsuppdraget sett annorlunda ut, det hade nog inte ens existerat.
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: The Martian.
Svensk titel: The Martian.
Baserad på boken: The Martian, av Andy Weir.
Taglines: "Bring Him Home" och "Help is only 140 million miles away".
Genre: Drama, Science Fiction, Äventyr.
Skådespelare: Matt Damon, Jessica Chastain, Kristen Wiig, Jeff Daniels, Michael Peña, Sean Bean, Kate Mara, Sebastian Stan, Aksel Hennie, Chiwetel Ejiofor, Benedict Wong, Mackenzie Davis, Donald Glover m.fl.
Regissör: Ridley Scott.
Speltid: 151 min (Blu-ray - Extended Edition).
Språk: Engelska, Mandarinkinesiska.
Undertext: Engelska.
Åldersgräns: Rekommenderad från 11 år.
Premiärår: 2015.
Sv. Biopremiär: 2 Oktober 2015.
Distributör: 20th Century Fox (UK).
Blu-ray och 4K UHD-release: 3 Oktober 2016.
Extramaterial (4K Ultra HD och Blu-ray - Extended Edition): Original Cinema Edition and Extended Cut Audio Commentary by Director Ridley Scott, Screenwriter Drew Goddard and Novelist Andy Weir • The Long Way Home: Making The Martian • Dare Mighty Thing: NASA's Journey to Mars • The Journey to Mars 101: Q&As with Astronaut, Engineers and Filmmakers • Deleted Scenes • Gag Reel • Ares III: Refocused • 5 Ares III Mission Videos • And More!.
 

 
 

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: