Never Let Me Go (2010)

Never Let Me Go (Drama, Romatik, Science Fiction, Thriller):
Kathy, Tommy och Ruth växter upp på en isolerad internatskola i den engelska landsbygden där de får höra att de är speciella och att deras hälsa är viktig både för dem själva och för samhället. Men när åren går får de förr eller senare reda på sitt rätta syfte
 
 
BETYG och RECENSION:
Never Let Me Go är en väldigt unik men underlig film som med hjälp av sitt stillsamma tempo och djup verkligen berör och påverkar mig som tittare. Handlingen är stark och har en kraft som får mig att verkligen känna av sorgen och känslan som ligger och gryr i luften, och medlidandet gentemot karaktärerna blir därför också stort.
 

Bakom den idylliska skolfasaden gömmer sig en hemsk verklighet
 
Det är få filmer som kan flyta fram trots att tempot är saktfärdigt och handlingen utdragen och händelselös, men tack vare den hemska undertonen och de starka rollprestationerna fungerar det utmärkt i Never Let Me Go. Därtill så är filmen väldigt vacker med sina enkla miljöer som kläs av en tysthet, och jag gillar dessutom upplägget och klippningen som tar oss från 1978 fram tills 1995. Handlingen tar oss med till vad som kan vara en alternativ verklighet i dåtid och nutid och där vissa människor har ett enda syfte: att födas upp för att sedan bli donatorer till andra "bättre" människor. Som jag tolkar det handlar det hela om klasskillnader men kanske även som en hint på hur det är att vara ett djur utan rättigheter, vill säga någon som föds upp för att sedan plågas och dö. Hur som helst så blir det i alla fall väldigt berörande och jag antar att den romantiska undertonen även påverkar resultatet.
 

Som 18-åringar möter de blivande donatorerna det verkliga livet för första gången
 
Så ja, Never Let Me Go är en oerhört stark och känsloladdad film som verkligen berör sina tittare men sin stillsamma och djupa handling, och därför är också detta en film som du bör se nu om du inte redan har gjort det.
 

Utan att ha något val donerar de sina organ för att hjälpa andra och "bättre" människor
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Never Let Me Go.
Svensk titel: Never Let Me Go.
Baserad på boken: , av Kazuo Ishiguro.
Tagline(s): "Bakom idyllen döljer sig en hemsk verklighet".
Genre: Drama, Romantik, Science Fiction, Thriller.
Skådespelare: Carey Mulligan, Andrew Garfield, Keira Knightley, Ella Purnell, Izzy Meikle-Small (som Isobel Meikle-Small), Charlie Rowe, Charlotte Rampling, Sally Hawkins m.fl.
Regissör: Mark Romanek.
Speltid: 104 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Åldersgräns: Rekommenderad från 11 år.
Premiärår: 2010.
Sv. Biopremiär: 25 Mars 2011.
Distributör: 20th Century Fox.
DVD och Blu-ray release: 3 Augusti 2011.
Extramaterial (DVD & Blu-ray): The secrets of Never Let Me Go • Mark Romanek's on-set photography • Tommy's art • National donor programme & Hailsham campaign graphics • Theatrical trailer.
 

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: