Tulip Fever (2017)

Tulip Fever (Drama, Romantik): 
Den föräldralösa Sophia lämnar klostret hon växt upp i för att gifta sig med den äldre och rike köpmannen Cornelis Sandvoort, en uppoffring hon gör för att ge sina syskon en fri resa till släkten i Amerika. Tre år senare, 1634 i Amsterdam, har hon dock inte lyckats ge sin man ett barn och en arvinge vilket får Cornelis att anlitar en ung lovande konstnär för att måla deras porträtt som ett arv till eftervärlden, ett beslut som får ödesdigra konsekvenser.
 
 
BETYG och RECENSION:
Tulip Fever, även kallad Tulpanfeber i Sverige, är ett vackert kostymdrama som utspelar sig i Amsterdam under 1634 och där dramatiken och svartspelet är hög. Dock har filmen mött några hinder på vägen vilket nu återspeglar sig i det färdiga materialet som aldrig riktigt kommer till sin rätt, men trots vissa brister så anser jag ändå filmen vara både bra, sevärd och fängslande.
 

Cornelis Sandvoort (Christoph Waltz) och hans fru Sophia (Alicia Vikander) har anlitat en konstnär för att måla deras porträtt. 
 
Allt kretsar kring tulpanmanin och blommornas värde som lätt blir till ett farligt spel om man vill bli rik, somliga för kärlekens skull, och när det handlar om just kärlek möts vi av lust, otrohet, besatthet, lögner, bedrägeri och svek. Intrigerna är många men ändå lyckas aldrig riktig känslorna blomma ut mellan karaktärerna och de prisbelönta skådespelarna känns därför något bortkastade samtidigt som romantiken uppstår lite väl fort. Men jag gillar ändå filmen och dess underliga vinkel som trots allt lyckas överraska vid ett par tillfällen.
 

Sophia vill ha mer än bara en tavla av konstnären Jan van Loos (Dane DeHaan).
 
Tulip Fever må kanske inte ha allt som man önskar men dramat är ändå otroligt fint när det kommer till kostym och de tilltalande överraskningarna är som grädde på moset. Så när allt kommer till kritan är Tulpanfebern en härlig gammaldags kärlekssaga med en del ovanliga konsekvenser som fängslar mig som tittar.
 

I Amsterdam pågår en "tulpanfeber".
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Tulip Fever.
Svensk titel: Tulpanfeber.
Baserad på boken: Tulip Fever, av Deborah Moggach.
Tagline(s): "This summer they're in full bloom", "Desire, obsession, betrayal".
Genre: Drama, Romantik.
Skådespelare: Alicia Vikander, Dane DeHaan, Christoph Waltz, Holliday Grainger, Judi Dench, Tom Hollander, Jack O'Connell, Matthew Morrison, Kevin McKidd, Zach Galifianakis, Cara Delevingne  m.fl.
Regissör: Justin Chadwick.
Speltid: 105 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Åldersgräns: Rekommenderad från 11 år.
Premiärår: 2017.
Sv. Biopremiär: 14 Juli 2017.
Distributör: Scanbox / Universal.
DVD och Blu-ray release: 20 November 2017.
Köp filmen på DVD hos: Cdon eller Discshop.
Extramaterial (DVD): Cast • Alicia • The Story.
Köp filmen på Blu-ray hos: Cdon eller Discshop.
Extramaterial (Blu-ray): Cast • Alicia • The Story.
 

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: