I, Daniel Blake (2016)

I, Daniel Blake (Drama):
Efter en hjärtinfarkt sjukskrivs den 59-åriga Daniel Blake och hans arbetsförmåga blir nedsatt till 100% av läkaren, men myndigheten håller inte med och han blir därför utan ersättning. För att få ett statligt bidrag måste han vara aktivt arbetssökande och hans dagar fylls nu av blanketter och telefonköer samtidigt som han hittar en vän i den ensamstående mamman Katie som också är i bråk med systemet.
 
 
BETYG och RECENSION:
I, Daniel Blake är ett enkelt och på snäppet till tråkigt men ändå så starkt drama som speglar den sjukes veklighet otroligt bra och därför blir man också berörd av historian. Läkaren säger att du inte kan jobba medan försäkringskassan, eller motsvarade, säger att du kan och de vägra därför betala dig. Detta är en sits som många av oss har eller kommer att hamna i minst en gång i livet och deras vedervärdiga beteende stjälper den sjuke mer än vad det hjälper.
 

Efter en hjärtinfarkt tvingar myndigheten Daniel Blake (Dave Johns) att söka jobb trots att han inte är arbetsförmögen.
 
Allt som vi få se i I, Daniel Blake är en enkel men ändå hård vardag där varje dag är en evig kamp utan slut och den speglar som sagt verkligheten ovanligt bra. Den sjuke må kanske inte vara sjuk utåt sett men på insidan finns i detta fallet en tickande bomb som kan smälla av under stress och påfrestning och då leda till allvarliga komplikationer eller döden. Även om filmen är aningen händelselös så är den skrämmande men ändå värmande då de få och sjuka karaktärerna har en stor ömhet att visa mot de som behöver hjälp, även om de egentligen behöver hjälpen själva. Skådespelarna må vara okända för mig men de presterar bra i sina roller då de lyckas beröra sina tittare. Dock finns det vissa moment i handlingen som är något extrema och som känns aningen tillgjorda men överlag så visas sanningen upp.
 

Tvåbarnsmamman Katie (Hayley Squires) är i bråk med systemet
 
I, Daniel Blake fungerar som en väckarklocka till de som inte förstår hur det är att vara sjuk idag och som en smäll på käften till de som sitter i "ledningen" och styr, därför är detta också en film som alla bör se och som förhoppningsvis kan öppna upp folks ögon.
 

Daniel och Katie finner och stöttar varandra i den hårda kampen om bidrag.
 
© Sixteen Tyne Limited, Why Not Productions, Wild Bunch, Les Films du Fleuve, British Broadcasting Corporation, France 2 Cinéma and The British Film Institute 2016.

FILMINFORMATION:

Originaltitel: I, Daniel Blake.
Svensk titel: Jag, Daniel Blake.
Tagline: - .
Genre: Drama.
Skådespelare: Dave Johns, Hayley Squires, Sharon Percy m.fl.
Regissör: Ken Loach.
Speltid: 100 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Premiärår: 2016.
Sv. Biopremiär: 9 December 2016.
Distributör: Scanbox.
DVD och Blu-ray release: 22 Maj 2017.
Köp filmen på DVD hos: Discshop eller Cdon.
Extramaterial (DVD): Audio commentary with director Ken Loach and writer Paul laverty • Deleted scenes • How to make a Ken Loach film.
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop eller Cdon.
Extramaterial (Blu-ray): Audio commentary with director Ken Loach and writer Paul laverty • Deleted scenes • How to make a Ken Loach film.
 

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: